Agenții economici din regiunea transnistreană au avut nevoie săptămâna aceasta de 12,7 milioane dolari, însă nu au putut cumpăra valută la licitația organizată săptămânal de Banca centrală de la Tiraspol. Potrivit unui comunicat al băncii, „participanții la licitație nu au oferit valută pentru vânzare”, motiv pentru care „cererile de procurare nu au fost satisfăcute”.
La licitația de săptămâna trecută cererea a fost de peste 13 milioane dolari, iar Banca centrală a vândut doar 1,5 milioane, deci de aproape nouă ori mai puțin.
În lipsa valutei, agenții economici care depind de importuri, fie acestea fabrici care prelucrează materia primă din străinătate sau întreprinderi de comerț care importă alimente și alte bunuri de consum, nu vor putea achita achizițiile, ceea ce va duce la blocarea activității acestora.
Criza valutară a afectat grav regiunea transnistreană. În jumătate de an, rezervele valutare de la Tiraspol au scăzut cu două treimi. Oamenii de rând nu mai au acces demult la valută, iar pe piața neagră dolarul poate fi cumpărat la prețuri ce depășesc cu mult cotația oficială. Aceasta este menținută artificial în ultimii patru ani la un nivel constat de 11,1-11,3 ruble transnistrene pentru un dolar. Banca centrală de la Tiraspol și-a făcut publică săptămâna trecută o strategie de gestionare a crizei valutare.
Între timp, internele din Transnistria desfășoară operațiunea „Curs” – angajații direcției de luptă cu infracțiunile economice și corupția identifică tranzacțiile valutare ilegale, verifică casele de schimb valutar și caută speculanții de valută.