Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Câmpia Glodenilor”


Invitata ediției de astăzi este redactoarea Maria Focșa.

„În toamna anului 2015 raionul Glodeni a găzduit delegaţia voevodatului Lodz în frunte cu Djolanta Chelminska, mareşalul voievodatului Lodz. Atunci au fost stabilite relaţii de colaborare reciprocă între raionul Glodeni, Moldova şi raionul Petrovsk, voevodatul Lodz, Polonia. Preşedintele raionului, Ion Leucă, a solicitat un ajutor de dotare tehnică pentru situaţii exepţionale. Zis şi făcut. Pe 21 martie curent autospeciala a fost adusă din Polonia la Glodeni.

Cazul fiolei cu Bi-58, stricată pe holurile Liceului Teoretic Cuizăuca, raionul Rezina a stîrnit un val de şedinţe extraordinare a mai multor comisii raionale, ce au avut drept scop avertizarea unei atare situaţii în instituţiile noastre de învăţămînt preşcolar şi preuniversitar. Au fost luate măsuri de rigoare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00
Link direct

Donările de sînge, organizate pe la centrele medicilor de familie din raion continuă. În comuna Iabloana peste o sută de persoane au venit în ziua anunţată. După selectare au rămas numai 87 de donatori, dar, oricum, a fost depăşire de plan.

Reprezentanţii Asociaţiei „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” recent au avut o vizită de lucru la Glodeni. Autoităţile vecine au dialogat despre posibilităţile de depozitare şi promovare a produselor agricole, despre organizarea întîlnirilor pentru schimb de experienţă, realizarea asociaţiilor de producător într-un anumit domeniu.

Unicul Centru de Cultură în localităţile rurale din ţară activează anume în raionul Glodeni, în satul Cuhneşti. Dacă staţi la îndoială despre dezvoltarea culturii la Cuhneşti un singur exemplu vă risipeşte îndoelile: Valentina Naforniţă, soprana, care a obţinut laurii unui prestigios concurs de operă, băştinaşă a satului Cuhneşti.

Apa este izvorul vieţii, iar la Glodeni şi al problemelor. Ce să-i faci, dacă suntem unicul raion din ţară, unde serviciile de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare sunt prestate de către un agent economic privat, SRL „Magd-Vest” ori fabrica de zahăr, cum îi spune în popor. Întreprinderea, ajunsă în perioadă de preinsolvabilitate, nu este capabilă să acopere toate cheltuielile mari pentru un lucru mic, deoarece staţia de epurare, în perioada de funcţionare a fabricii, activa pe deplin, iar aprovizionarea cu apă a populaţiai din oraş estima pe atunci numai o părticică mică din întregul volum.

De zece ani îi duc dorul rudele şi apropiaţii lui Anatolie Lungu din satul Ustia, raionul Glodeni, care îşi făcea serviciul militar în brigada de infanterie motorizată „Dacia” şi în timpul testării unor muniţii i-a exploadat o grenadă antitanc în mînă. Avea doar 27 de ani.

În cadrul returului Campionatului Republicii Moldova, divizia B Nord, echipa de fotbalişti „Grănicerul-Glodeni” şi-a înscris în palmarez deja două victorii din două posibile. Primul meci cu FC Făleşti s-a încheiat cu scorul de 3:2, iar al doilea cu FC „Dava”, din Soroca - cu 4:0 în favoarea glodenenilor.

În detalii, despre cele menţionate şi despre multe alte lucruri şi activităţi netrecute în revistă, citiţi în ziarul raional Cîmpia Glodenilor.”

[Transcriere: Nicu Gușan]

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG