Linkuri accesibilitate

Senatori din Statele Unite aduc în discuție contribuțiile financiare americane pentru NATO


Donald Trump
Donald Trump

Senatori aamericani consideră că problema poverii financiare inechitabile este acută, dar nu sînt de acord cu Trump ca Alianța ar fi depașită și inutilă.

Candidatul prezidential Donald Trump era criticat nu de mult pentru ca punea sub semnul intrebarii investitia americana în NATO. Impartasesc si alti politicieni temerile sale? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Citiva senatori republicani si democrati s-au intilnit cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, si plingerile lor nu au fost prea departe de Trump. Senatorii republicani l-au intrebat pe fostul premier norvegian cum se face ca numai cinci din cei douazeci si opt de membrii ai aliantei cheltuiesc pentru aparare cel putin 2% din Produsul National Brut. Intre acestia, Germania, cea de-a patra economie din lume, care nu ajunge la doua procente.

Senator republican din Tennessee, Bob Corke
Senator republican din Tennessee, Bob Corke

Senatorul de Tennessee, Bob Corker, presedintele Comisiei pentru Relatii Internationale se numara printre politicienii americani care au spus si in trecut ca aliati europeni ar considera ca li se cuvine ca America sa contribuie atit de mult. Dar acum cind aceasta chestiune este pusa pe tapet electoral, de catre Trump, ea a patruns in perimetrul dezbaterii publice.

Corker i-a explicat secretarul general ca pe fondul impulsurilor populiste din politica americaana, acest aspect va fi invocat de multe ori de-acum incolo. Anul trecut Statele Unite au acoperit peste 72% din cheltuielile NATO. Alti senatori au tinut sa sublinieze ca desi chestiunea poverii financiare inechitabile este acuta, ei nu sint de acord cu Trump ca alianta ar fi depasita si inutila. Dar, pe de alta parte este pentru prima data cind aceasta problematica e discutată in alegerile prezidentiale americane, ceea ce inseamna ca presiunea publica se va accentua.

XS
SM
MD
LG