Nu se știe încă cine i-a angajat pe foștii ofițeri israelieni de spionaj care au încercat să o intimideze pe procuroarea șefă anticorupție, Codruța Kövesi și nici care era scopul lor final. Firma Black Cube de la Tel Aviv, implicată în acest scandal susține că cei doi foști ofițeri de informații arestați la București participau la o investigație „în scopul colectării de dovezi despre grave acuzații de corupție în sistemul instituțiilor guvernamentale românești” și că aceștia făcuseră „progrese importante” în ultimele două săptămâni.
Guvernul român respinge, însă, aceste afirmații, în vreme ce DIICOT, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a declarat că i-a reținut pe doi dintre angajații firmei israeliene pentru atacuri prin care urmăreau compromiterea unor conturi de poștă electronică, violarea corespondenței, sustragerea unor date, precum și pentru „caracterul amenințător” al telefonelor pe care le-au dat încercând să intimideze apropiați ai șefei DNA.
Patru cetățeni israelieni sunt anchetați de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor și tentative de compromitere a Codruței Kövesi. Surse din apropierea anchetei, citate de presa centrală de la Bucruești, susțin însă că șefa DNA nu este singura în această situație și că pe lista celor spionați de către Black Cube se află și alți oficiali. Ar fi vorba despre 20 de persoane publice, susține site-ul stirileprotev.ro, care ar avea legături strânse cu guvernul român, iar întreaga operațiune ar fi demarat cu mai bine de un an și jumătate în urmă.
Unul dintre cei doi suspecți arestați ar fi recunoscut deja la audieri că ar fi accesat conturile de e-mail ale rudelor procurorului șef al DNA și că ar fi copiat date din acele conturi. Tatăl Codruței Kövesi, la rândul său fost procuror, ar fi făcut o plângere după ce ar fi primit telefoane suspecte în miez de noapte și că cel care suna vorbea despre diferite cazuri aflate sub anchetă. Au fost arestați preventiv Ron Wiener și David Geclowicz.
Procurorul șef DIICOT a declarat pentru RiseProject că anchetatorii din subordinea sa nu au aflat încă cine e beneficiarul activităților de spionaj, altfel spus, cine a angajat firma Black Cube pentru a o intimida pe Codruța Kövesi. Procurorii care se ocupă de caz spun că există „suspiciunea rezonabilă” că pe tot tot parcursul lunii martie 2016, două persoane, care ocupau poziții de conducere în cadrul firmei israeliene cu puncte de lucru la Tel Aviv și la Londra, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de hărțuire și spionaj electronic.
Pe măsură ce trecere timpul, lucrurile în loc să se simplifice, par să se complice. Implicarea unei firme private de informații, care lucrează cu instrumente similare serviciilor secrete, fiind condusă și formată din foști ofițeri de spionaj sugerează că în joc ar putea fi mai mult decât încercarea nereușită de compromitere a Codruței Kövesi.
În subsidiar ar putea fi o bătălie între profesioniștii informațiilor, din care deocamdată au ieșit „șifonați” cei de la Black Cube.