Linkuri accesibilitate

„Miza riscantă a jocurilor lui Lavrov cu Galbur” (Petre Bogatu/Ziarul Național)


„O nouă companie aeriană, în buzunarul ministrului Justiţiei” (Anticorupție.md).

Petru Bogatu scrie pe pagina web a „Ziarului Naţional” despre miza riscantă a jocurilor lui Lavrov cu Galbur. Comentatorul a întrezărit îndărătul dialogului purtat recent la Moscova între șeful diplomației moldovenești şi Serghei Lavrov pericolul revenirii Chișinăului la politica vițelului blând care suge de la două vaci. Bogatu dă partial dreptate celor care cred că Moscova își reia ofensiva politică, diplomatică și psihologică împotriva Chişinăului şi că Putin profită de viitoarele alegeri prezidențiale pentru a schimba vectorul politicii externe a Republicii Moldova și a o conecta la Uniunea Eurasiatică, forțând-o, totodată, să renunțe la UE. „Cred totuși că Putin e pragmatic şi nu va caută să facă o gaură în cer. Programul său minim e să determine Chișinăul să joace iar la două capete: să cocheteze cu UE, dar concomitent să se culce cu Rusia,” este viziunea comentatorului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Grupul militar compus din cinci ofiţeri din Federaţia Rusă misiunea căruia e să inspecteze contingentul rus al Forțelor de Menținere a Păcii din Zona de Securitate „a fost nevoit să intre pe furiş în Moldova din cauza protestului unionist care a avut loc la Aeroport”. Despre aceasta scrie Deschide Ştirea. Aceeaşi agenţie scrie că din grupul ofiţerilor ruşi trebuia să facă parte şi comandantul adjunct al Forţelor Terestre în cadrul armatei ruse, generalul Alexandr Lenţov, cel care a condus operaţiunile militare în Donbas, însă acesta ar fi fost înlocuit cu altcineva pe ultima sută de metri, dovadă că subiectul ar fi fost discutat intens pe canale diplomatice. Deschide Ştirea pretinde că venirea acestui general în Republica Moldova urma să fie replica Moscovei la recenta vizita la Chişinău a generalului NATO, Philip Breedlove. Tinerii care au mers la aeroport să-i întâmpine pe ofiţerii ruşi întinseseră pancarte, pe care scria „Armata rusă, afară!”.

Anticorupţie.md publică, sub semnătura Victoriei Dodon, o investigaţie denumită „O nouă companie aeriană, în buzunarul ministrului Justiţiei”. Este vorba despre o companie ce va opera în Republica Moldova din luna mai, transportând călători spre mai multe oraşe europene. Aceasta ar fi fost înregistrată în toamna anului trecut şi o are printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari. Sora acestuia, Mariana Tăbuică, ar fi noul director executiv. Solicitat de portal, ministrul confirmă că familia sa a pornit o nouă afacere şi că e doar o modalitate de a se întreţine. „Exact ca şi oricare cetăţean al acestei ţări, şi eu mă confrunt cu probleme”, susţine funcţionarul cu un venit lunar din activitatea ministerială de circa 16.000 de lei, scrie Victoria Dodon.

O altă anchetă, de această dată din „Ziarul de Gardă” deconspiră averile familiei deputatei Violeta Ivanov, care acum o săp­tămână declara pre­sei că fiica sa, Mar­ga­rita, ajunsă în atenţia opi­niei publice pen­tru foto­gra­fi­ile de lux pe care le posta pe reţe­lele de soci­a­li­zare, nu are, „cu părere de rău, casă”. Datele ofi­ci­ale demon­strează con­tra­riul, scrie publicaţia. Minora este, în acte, pro­pri­e­tara tere­nu­lui pe care părinţii şi-au ridi­cat casa de lux, dar şi stă­pâna vechiu­lui imo­bil de pe acel teren, demo­lat între timp. Tot­o­dată, fami­lia ale­sei popo­ru­lui ges­tio­nează, de peste un dece­niu, două tere­nuri în Chi­şi­nău, folo­site ca şi par­cări, pe care le închi­ri­ază de la Pri­mă­ria Chi­şi­nău con­tra 20 de lei pen­tru o sin­gură zi, se mai arată în investigaţia reportericească. Autoriii amintesc că Vio­leta Iva­nov este fostă comunistă, care împreună cu alţi 13 camarazi a format Plat­forma Social-Democrată „Pen­tru Mol­dova” şi fuseseră acuzaţi de fap­tul că ar fi pără­sit fra­cţiu­nea PCRM în schim­bul unor bene­fi­cii finan­ci­are.

XS
SM
MD
LG