Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Într-o ţară săracă, discernământul cedează în faţa nevoilor”


Moldova - local elections, PCRM, Chisinau
Moldova - local elections, PCRM, Chisinau

Un punct de vedere săptămînal în dialog, pe tema campaniei electorale și a corectitudinii ei.

Europa Liberă: Lista de amendamente sau posibila modalitate de gândire a legislatorilor vis-a-vis de Codul Electoral aplicabil în cazul prezidenţialelor deja se cunoaşte, vorbim despre două luni de campanie electorală, despre numărul minim de susţinători care ar putea să-l înainteze pe un eventual candidat. Ce noutăţi vedeţi dumneavoastră şi cât de conforme sunt cu experienţa electorală pe care o are Republica Moldova?

Igor Boțan și Vasile Botnaru la o dezbatere în studioul Europei Libere la Chișinău
Igor Boțan și Vasile Botnaru la o dezbatere în studioul Europei Libere la Chișinău

Igor Boţan: „Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral în privinţa alegerii şefului statului este unul conform logicii generale a Codului Electoral. Și prevede revenirea la parametrii care existau înainte de modificările anului 2000, când a fost schimbată Constituţia.”

Europa Liberă: Dar de ce campania trebuie să dureze două luni sau trei, sau patru? De ce 20 de mii şi nu 400 de mii de susţinători?

Igor Boţan: „Aici există într-adevăr o problemă. În 2010 a fost modificat Codul Electoral, s-a ajuns la concluzia că trebuie scurtată campania electorală de la trei luni la două luni pentru toate scrutinele – parlamentar, local – deci, trebuie să fie şi pentru alegerile prezidenţiale.”

Europa Liberă: Dar din ce considerente? Atunci când parlamentarii decid că doar două luni sau tocmai trei, pornesc de la capacitatea ascultătorilor, telespectatorilor de a înţelege năzuinţele unui candidat sau pornesc de la banii pe care i-ar avea staff-urile electorale?

Igor Boţan: „Eu cred că trebuie să pornim de la structura Codului Electoral. Partea generală spune foarte clar: campaniile durează două luni de zile. Argumentele au fost aduse atunci când s-au introdus modificările respective, adică cinci-şase ani în urmă. Acum la alegerea directă a şefului statului putem să facem excepţii şi să lăsăm termenele de campanie trei luni de zile. Mai cu seamă că se prevede că toţi candidaţii ar trebui să colecteze semnături.”

Europa Liberă: Colectarea face parte din campanie?

Igor Boţan: „Colectarea face parte din perioada electorală, pentru că se anunţă începutul perioadei electorale, când Comisia Electorală Centrală îşi organizează activitatea şi eventualii pretendenţi la funcţia de preşedinte trebuie să se prezinte la Comisia Electorală Centrală pentru a anunţa şi primi documentele necesare de colectare a semnăturilor.”

Europa Liberă: Şi atunci jumătate din aceste două luni s-ar putea să fie irosite pe adunarea semnăturilor.

Igor Boţan: „Exact aşa este. Şi la alegerile prezidenţiale, şi la alegerile locale, candidaţii independenţi colectează aceste semnături. Singura diferenţă, în cazul alegerilor prezidenţiale, este că şi reprezentanţii partidelor politice trebuie să colecteze aceste semnături.”

Europa Liberă: Dar organizaţiile teritoriale de partid sigur că o vor face preţ de o săptămână, maxim două, şi vor intra imediat pe timpii de antenă alocaţi dezbaterilor, iar cei care vor fi adunând preţ de o lună semnăturile vor fi dezavantajaţi. Nu este o discriminare în acest sens?

Igor Boţan: „Nu cred că este o discriminare. Aşa sunt prevederile legii, aşa sunt regulile. S-ar putea ca, în cadrul dezbaterilor în Parlament, să se revină la ideea că doar candidaţii independenţi colectează semnături. Noi înţelegem că aceste idei nu sunt întâmplătoare, guvernanţii au demonstrat că pot lansa spoiler, cum a fost în cazul alegerilor parlamentare, cazul Partidului Comunist Reformator, pentru a strica campania electorală a candidaţilor cu şanse.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus adineauri că de fapt legislaţia se întoarce cu cel puţin cinci-şase ani în urmă. Dar acum, în 2016, ce oportunităţi imperative noi există în viaţa politică, astfel încât legislatorul să le ia în calcul? De exemplu, Internetul, viteza cu care circulă informaţia, mai ales cea de PR negru, dacă credeţi că există nişte lucruri care trebuie stăvilite sau, dimpotrivă, încurajate astăzi, în 2016, faţă de legislaţia din trecut?

Igor Boţan: „Sigur că există un specific anume, există partide foarte bogate, partidele care sunt la guvernare. Am văzut că aceste partide pot arunca în campanie electorală zeci de milioane de lei, chiar de dolari sau euro. Aceste partide au media holdinguri, au aşa-zişii troli care, zi de zi, stau în reţea online şi îşi fac, să zicem aşa, jobul.”

Europa Liberă: Şi atunci legislaţia poate interveni? Sau nu are cum?

Igor Boţan: „Legislaţia nu cred că ar trebui să intervină aici. Sau eu mă tem ca intervenţia să nu fie favorabilă anume celor care controlează factorul administrativ în Republica Moldova. Oricum ei au foarte multe unităţi media şi pot face o campanie fără a utiliza, să zicem aşa, lucruri foarte subtile.”

Europa Liberă: Să vă dau un exemplu. Am fost în Germania exact când era campania de promovare a viitorilor europarlamentari. Şi billboard-urile pe care apăreau pozele cu aceşti candidaţi aveau mărimea maximă a unui afiş teatral – A2. Legislatorul, de exemplu, ar putea interzice folosirea acestor monştri de publicitate care au zeci de metri pătraţi, tocmai pentru a-i pune pe toţi candidaţii în aceleaşi condiţii?

Igor Boţan: „Legislaţia prevede şi reglementează modalitatea de promovare a candidaţilor. Eu cred că aşa cum sunt lucrurile în Republica Moldova acum, ele sunt mai mult sau mai puţin bine reglementate. Problema e în resursele candidaţilor.”

Europa Liberă: Tocmai despre resurse vorbim. Un candidat care nu are billboard-uri de acestea, care traversează şoseaua principală, nu mai este egal în competiţie, după ce candidaţii bogaţi l-au drogat pe alegător cu asemenea metode.

Igor Boţan: „Eu cred că, în situaţia pe care o avem în Republica Moldova, candidaţii bogaţi îşi vor face un deserviciu, dacă îşi vor demonstra bogăţia. După furtul miliardului, după un şir de crime de rezonanţă, unii candidaţi foarte bogaţi vor avea mai degrabă de suferit, dacă îşi vor etala bogăţia. Dimpotrivă, eu cred că ei vor acţiona prin alte metode, vor folosi factorul administrativ. Vedem ce se face cu primarii, cum sunt puşi la punct primarii.”

Europa Liberă: Dar legislatorul sau legile pot minimaliza efectul factorului administrativ?

Igor Boţan: „Legile pot orice, numai că efectul este nul. Cei care controlează justiţia pot interpreta legile aşa cum le convine lor, lucru pe care îl vor face. Am văzut şi anul 2014, am văzut că un concurent electoral a fost scos din competiţie, împotriva altui concurent electoral au fost folosiţi spoilerii. Până la urmă, cel care a fost scos din campania electorală s-a dovedit că nu a încălcat legea.”

Europa Liberă: Deci, sugestia dumneavoastră este că şi prezidenţiale din toamnă vor fi în condiţii departe de cele democratice?

Igor Boţan: „Absolut, aşa este. Sunt trei factori de care va dispune candidatul puterii, care va fi el. Factorul financiar – va fi un candidat super de bogat. Factorul mediatic – au un media-holding. Şi factorul administrativ. Şi am văzut că democraţii, liderul Partidului Democrat, se laudă că partidul domniei sale a devenit partidul primarilor. Şi aceasta pe fundalul acestui scandal care s-a întâmplat cu primarul de Taraclia, domnul Filipov.”

Europa Liberă: Primarii, care au venit deunăzi de la şedinţa din România, cred că nu ar fi de acord că sunt neapărat reprezentaţi de Partidul Democrat.

Igor Boţan: „Da. Numai că ei spun că din 900 de primari, vreo 700 au dosare penale. Aşa că există instrumentar pentru a-i face ascultători.”

Europa Liberă: Exact după metoda Filipov.

Igor Boţan: „Problema e că factorul primarilor nu e neapărat un factor foarte util în campania prezidenţială şi cea parlamentară. La alegerile locale, da, este foarte important, iar la prezidenţiale el nu este atât de eficient.”

Europa Liberă: După ce alegătorii şi-au recăpătat dreptul să aleagă şeful statului direct, neintermediat de legislatori, are oare alegătorul suficient discernământ ca să nu se lase înşelat, ispitit de tot felul de artificii?

Igor Boţan: „E o mare problemă. Eu cred că, într-o ţară săracă, discernământul cedează în faţa nevoilor. Şi noi avem această glumă a noastră: „De ce eşti sărac?”- „Sunt sărac pentru că sunt prost.” – „De ce eşti prost?” - „Sunt prost pentru că sunt sărac”. Am putea-o parafraza pentru a răspunde la întrebarea dumneavoastră – sărăcia şi mituirea alegătorilor, ştim: „Votez pentru orez” sau „Votez pentru seminţe de pătrunjel” – acestea sunt lucruri pe care noi le-am văzut şi ne-am convins că ele funcţionează în ţara noastră, din păcate.”

Europa Liberă: Dar vine tânăra generaţie, care e sătulă de aşa ceva.

Igor Boţan: „Tânăra generaţie, din păcate, trebuie să spunem că se corupe foarte repede, la fel ca generaţia seniorilor. Şi avem o mulţime de exemple cu deputaţi şi consilieri transfugi, oameni foarte tineri. Avem exemplul primăriei Chişinău, din păcate, unde vedem că sute de hectare de pământ au fost date fără licitaţii. Şi multe-multe alte lucruri.”

Europa Liberă: Deci, nu sunteţi foarte optimist în privinţa prezidenţialelor?

Igor Boţan: „Eu sunt optimist în sensul că trebuie să trecem prin aceste exerciţii. Nu ştiu de câte ori şi nu ştiu câte cicluri electorale trebuie să parcurgem, dar nu există altă cale. Trebuie să ne angajăm, trebuie să încercăm să fim cât se poate de lucizi şi cu discernământ.”

Europa Liberă: Scandalul Fonseca credeţi că va ajuta societatea să scape mai repede de politicienii îndoielnici?

Igor Boţan: „Eu cred că scandalul Fonseca poate fi utilizat eficient, dacă va exista o campanie bine punctată, astfel încât politicienii implicaţi în scheme cu offshore-urile să fie înlăturaţi din spaţiul politic.”

Europa Liberă: Mai întâi să fie identificaţi

Igor Boţan: „Da, mai întâi să fie identificaţi şi apoi să fie foarte circumspect înlăturaţi din spaţiul politic. Ori oamenii se ocupă cu afaceri, ori oamenii se ocupă cu politica.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG