Linkuri accesibilitate

De ce au nevoie deputații de un cod propriu de conduită


Covor roșu, în Parlamentul de la Chișinău
Covor roșu, în Parlamentul de la Chișinău

Liberal-democratul Tudor Deliu a propus instalarea unui „comisar” care să vegheze asupra comportamentului civilizat la ședințe.

Liberal-democratul Tudor Deliu a propus Parlamentului să adopte un cod de conduită al deputatului, pedepse pentru cei care îl încalcă și să instaleze un comisar care să vegheze asupra comportamentului civilizat la ședințe. Inițiativa legislativă datează încă din 2013, când în Parlament s-au produs câteva încăierări și certuri aprinse. Ea a fost readusă în discuție după nouă o altercație între deputați produsă săptămâna trecută, iar opoziția comunistă și cea socialistă propune să fie extinsă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

În cazul aleșilor poporului, codul de etică face apel la moralitatea acestora și totodată prescrie clar de la ce acțiuni trebuie să se abțină un deputat. Potrivit proiectului, li se interzice să accepte cadouri scumpe, favoruri sau să fie chiar ei autorii unor inițiative prin care și-ar promova interesele. La fel, nu se consideră demn de conduita unui legiuitor limbajul ofensator, amenințările și îndemnurile la violență, indiferent dacă deputatul își permite aceste lucruri în sala de ședințe sau în afara parlamentului.

Pentru abateri, spune autorul proiectului, liberal-democratul Tudor Deliu sunt prevăzute și sancțiuni, cum ar fi bunăoară lipsirea de dreptul de a ocupa funcții în comisii și de indemnizațiile pentru participare la ședințele parlamentului. În opinia deputatului, această inițiativă va putea fi aplicată doar dacă va deveni lege:

„Eu insist să nu fie un cod adoptat de birou, pentru ca mai apoi să-l semneze că se obligă să-l respecte, dar să devină lege. Legea dacă a fost aprobată, respectiv fi0i bun și conformează-te prevederilor legale, ai încălcat, vei fi sancționat. Legea ar putea responsabiliza pentru că sunt unele sancțiuni care țin de morală, dar sunt unele care bat și peste buzunar.”

Ultimele chestionări populare arată că instituția parlamentară înregistrează un declin continuu după nivelul de credibilitate. În ciuda acestei percepții, spune președintele Parlamentului, Andrian Candu aleșii poporului trebuie să participe la combaterea corupției, întâi de toate prin propriul exemplu de integritate:

„Vorbim despre reguli de etică care presupun și integritatea deputaților. Vorbim despre evitarea conflictelor de interese, despre faptul că deputații ar trebui să refuze tot ceea ce înseamnă cadouri, angajamente, invitații, și bineînțeles vorbim și despre apariția unor elemente noi în cadrul parlamentului, cum este cel al comisarului de etică.”

La dezbaterile de azi proiectul liberal democraților a fost susținut de liberali și democrați. Socialiștii și comuniștii au sprijinit nevoia unui cod de etică, dar au insistat ca acesta să fie îmbunătățit.

Deputata comunistă, Elena Bodnarenco, crede că un asemenea cod trebuie să vizeze și deputații care părăsesc partidele pe listele cărora au fost aleși și se declară neafiliați. La cei 14 deputați care au părăsit Partidul Comuniștilor și au votat pentru învestirea guvernului Filip s-a referit și deputatul socialist Vladimir Țurcan, în opinia căruia acești deputați pot fi suspectați că ar fi luat mită.

În susținerea poziției sale, acesta a făcut referire la recentele modificări din componența comisiilor parlamentare, fosta deputată comunistă, Violeta Ivanov, preluând locul comunistei Elena Bodnarenco:

„Acest traseism nu este rezultatul schimbării opiniei pur politice, este vorba de rezultatul șantajului sau coruperii. Chiar și la ultima ședință a parlamentului, brusc s-a mers la schimbarea președintelui unei comisii, care reprezintă o fracțiune din opoziție, cu o persoană care este neafiliată, în ghilimele. Asta-i într-un fel, noi v-am acordat voturile noastre, acum acordați drepturile suplimentare, care nu aparțin, de fapt, lor.”

Discuții în contradictoriu a generat și instituirea funcției de Comisar pentru Etică. Autorul proiectului, Tudor Deliu a asigurat opoziția comunistă că acesta nu va fi un instrument de marginalizare a opoziției, întrucât, în ultimă instanță, sancțiunile vor fi aprobate de legislativ:

„Fracțiunea pe care o reprezint este în opoziție parlamentară, iar eu insistent promovez acest proiect de lege și vreau să zic că noi nu adoptăm legea pentru o zi sau două, legea trebuie să aibă acțiune în timp. Astăzi este o majoritate, mâine poate să fie o altă majoritate. Eu cred, doamnă Bondarenco, că ne aflăm în aceeași barcă.”

Proiectul Codului de etică și conduită al deputatului ar urma să fie discutat mâine, în cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități. Dacă va trece însă de votul parlamentului, o altă comisie, nou formară și condusă de opoziție ar urma să discute încălcările comise de deputați.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG