Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Executivul de la Tiraspol a decis să ia un împrumut pentru a stinge datoriile față de salariații bugetari. Mici întreprinzători din Transnistria spun că sunt în pragul falimentului din cauza crizei de valută. Și opinii ale locuitorilor de rând din regiune și ale unor experți de la Chișinău și Tiraspol.
Mai întâi însă buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:
Ambasadorul rus cu misiuni speciale, Serghei Gubarev, a declarat la Chișinău că legea moldoveană din 2005 despre statutul localităților din stânga Nistrului și referendumul transnistrean de independență din 2006 împiedică găsirea unei soluții. „Sarcina noastră este să ridicăm aceste două ancore care împiedică procesul de reglementare și să ajungem la o înțelegere comună”, a spus reprezentantul rus pentru chestiunea transnistreană. Gubarev a vorbit joi la o conferință de presă după discuții la Chișinău și Tiraspol purtate pe 5-6 aprilie de mediatorii și observatorii în reglementarea conflictului transnistrean din partea OSCE, Statelor Unite și Rusiei. „Vom face totul pentru reluarea negocierilor” între Chișinău și Tiraspol, a mai spus diplomatul rus, care a afirmat că cheia unei soluții se află aici, „nu Moscova, Washington, Bruxelles sau Viena”. Ultimele convorbiri în formatul 5+2 au avut loc în vara anului 2014.
Moscova se pronunță pentru menţinerea regiunii transnistrene în cadrul unei Moldove unitare şi neutre, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea de luni cu omologul său moldovean Andrei Galbur. Pe de altă parte, Serghei Lavrov a repetat că, în viziunea Moscovei, relațiile cu Republica Moldova s-au deteriorat din cauza apropierii acesteia de Uniunea Europeană, or, anul trecut, de exemplu, comerțul bilateral s-a redus cu peste o treime.
La Chișinău, un grup de organizații neguvernamentale a adresat un apel Parlamentului Republicii Moldova în care își exprimă îngrijorarea față de un șir de modificări legislative, aprobate deocamdată doar de guvern, ce ar permite, între altele, blocarea site-urilor, verificarea email-urilor și sms-urilor. În opinia apărătorilor drepturilor omului, proiectul de lege acordă drepturi extrem de largi organelor de drept în cazul unei liste extinse de infracțiuni, nerespectându-se principiul protecției vieții private și a libertății de exprimare. De asemenea, toată povara implementării modificărilor legislative este pusă în sarcina furnizorilor de servicii, fără o analiză privind costurile și eficiența măsurilor.
Banca Mondială anticipează că economia Republicii Moldova va fi aproape de stagnare anul acesta, crescând cu numai 0,5%, după ce anul trecut s-a aflat în recesiune inclusiv grație fraudei din sectorul bancar. Republica Moldova a ajuns în situaţia să „plătească preţul fraudei bancare”, iar costurile acesteia le indică economia de loc performantă, a declarat joi la o conferită de presă în capitală directorul de ţară a Băncii Mondiale, Alexander Kremer. El a reiterat condițiile în care Banca Mondială ar putea relua finanțarea bugetului moldovean, întreruptă în 2015, anume numai dacă autoritățile moldovene iau măsuri adecvate pentru evitarea repetării fraudei bancare.
NATO continuă să-și întărească capacitățile pentru a face față pericolului reprezentat de organizația teroristă Statul Islamic, dar și al unei Rusii tot mai agresive. Într-un interviu cu Vocea Americii, la Washington, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a declarat că acestea sunt „problemele iminente cu care ne confruntăm, două probleme însă total diferite”. Stoltenberg a precizat că deși îngrijorată de acțiunile Rusiei în Europa, Alianța Nord-Atlantică nu este interesată de confruntare și va continua dialogul cu Moscova în încercarea de a preveni izbucnirea unui nou război rece. Jens Stoltenberg s-a aflat joi la Washington pentru consultări cu administrația americană în vederea summitului NATO de la Varșovia, din luna iulie.
***
Europa Liberă: La Tiraspol, guvernul condus de Pavel Prokudin a examinat, vineri, soluțiile pe care le are la îndemână pentru a stinge datoria în creștere față de salariații bugetari, datorie ce se ridică acum la 300 de milioane de ruble transnistrene sau la 26,5 milioane de dolari. Executivul a constatat că are două posibilități – să ceară, din nou, sprijinul Moscovei, sau să accepte oferta unui împrumut de la una din cele mai influente companii din regiune – holdingul Sheriff, care sprijină principala formațiune politică în opoziție față de administrația lui Evgheni Șevciuk. Executivul a decis că este, în principiu, de acord să accepte împrumutul de la Sheriff, dar mai rămân de discutat unele detalii. Mai multe, în relatarea corespondentei noastre la Tiraspol, Karina Maximova. Relatează, Lina Grâu.
Transnistria se confruntă cu o lipsă acută de mijloace financiare. Promisiunea șefului administrației de la Tiraspol că vor fi achitate cele 30 la sută din salariile bugetarilor care au fost reținute anul trecut din cauza crizei poate fi amânată pentru o perioadă nedeterminată. Sub semnul întrebării este și stabilitatea monedei locale – a rublei transnistrene, care riscă să intre într-un trend de depreciere. În ultima perioadă, economiștii locali dezbat dacă este sau nu oportună deprecierea rublei.
Pentru a minimiza consecințele sociale negative care vor decurge din înrăutățirea situației economice a regiunii conducerea celui mai mare holding comercial-industrial din Transnistria, Sheriff, a propus administrației transnistrene un credit fără procente în valoare de 300 milioane ruble transnistrene – aproximativ 26,5 milioane dolari. Directorul general al Sheriff, care este deputat în legislativul din stânga Nistrului, i-a scris șefului executivului din regiune, Pavel Prokudin, o scrisoare în care i-a expus toate detaliile unei posibile înțelegeri. Însă executivul nu se grăbește să cadă de acord cu o propunere atât de tentantă a celor care le sunt de fapt oponenți politici, dar nici nu exclude posibilitatea de a se împrumuta cu bani de la structura comercială, în anumite condiții. Potrivit șefului executivului, există momente discutabile în această propunere - și termenele de rambursare, și diferența de curs. Poate să apară o situație în care împrumutul va fi luat în ruble la un anumit raport dintre dolar și rubla locală, iar rambursarea să se facă peste un timp la cu totul alt curs. Și acest lucru trebuie luat în calcul la adoptarea bugetului pentru 2016.
Situația este comentată de liderul mișcării obștești „Unitatea populară”, fostul deputat, în prezent director al școlii de cercetări politice, Anatoli Dirun:
„După cum se știe, compania Sheriff a adresat executivului propunerea de a-i oferi un credit fără dobândă în mărime de 300 milioane ruble pentru stingerea datoriei față de bugetari, atunci când acestora li s-au reținut 30 la sută din salarii.
Eu cred că administrația trebuie să-și onoreze datoriile. Oamenii își îndeplinesc cu responsabilitate partea lor de obligații lunare în fața societății – merg la serviciu, achită facturile de întreținere, iar administrația la rândul ei de asemenea trebuie să-și onoreze angajamentele sociale ale contractului pe care îl are cu oamenii. Și anume salariul este acel contract.
În ceea ce privește propunerea propriu-zisă a unei structuri comerciale de a oferi un credit, eu cred că în principiu nu este un lucră rău când o structură comercială își propune resursele administrației publice pentru soluționarea unor probleme apărute în cadrul activității administrative.
Dar aici este important să se înțeleagă că în Transnistria este în toi campania electorală și orice fel de propuneri care vin atât din partea liderului regiunii, cât și din partea companiei Sheriff, oricum se plasează în context electoral și se interpretează în aceeași cheie. Dacă firma Sheriff, în persoana conducătorului său Dmitri Oghirciuk, ar fi trimis o astfel de scrisoare în regim de lucru, fără a o face publică și a o mediatiza atât de mult, executivul ar fi examinat-o și ar fi adoptat o decizie, după care s-ar fi putut face publice rezultatele – a fost sau nu acceptată această propunere și de ce.
Dar așa, din punctul meu de vedere, această chestiune, atât de importantă și de actuală, a fost excesiv politizată.”
Unii experți sunt de părere că datoria administrației față de bugetari se va putea stinge doar cu condiția deprecierii rublei transnistrene. Anatoli Dirun nu împărtășește acest punct de vedere.
„Aici totul depinde de abilitățile profesionale ale guvernului și de dorința de a soluționa problema respectivă. Deprecierea rublei este o temă separată care nu trebuie pusă în legătură cu achitarea restanțelor față de bugetari.
Bineînțeles că unii vor ca rubla să fie mai ieftină. Poate că această măsură ar fi trebuit făcută pe piața financiară a Transnistriei cu mai mulți ani în urmă, dar să se condiționeze astfel – dacă nu va fi depreciere nu vor putea achita datoria – este mai degrabă o mișcare politică decât una economică.
Am intrat în perioada campaniei electorale și toată logica administrației va fi axată pe soluționarea sarcinii „decembrie 2016”, când vor avea loc alegerile liderului Transnistriei.”
Șeful executivului transnistrean, Pavel Prokudin, a cerut, de asemenea, susținere financiară din partea Rusiei, subliniind că, cel mai probabil, răspunsul va fi unul pozitiv.
***
Europa Liberă: Europa Liberă a încercat să afle și ce cred locuitorii de rând ai regiunii transnistrene despre intenția administrației de a se împrumuta de la compania Sherif pentru a stinge datoriile la salarii.
Ну, я бы решение такое принял: обратился бы к людям, что люди решат, выборы какие-то или что-то еще, собрал бы людей, каждую делегацию, обсудили бы эту тему, и могли бы это решить. Каждый имеет что-то такое сказать интересное и в итоге получилось бы, конечно. Но один человек, или там три-четыре, это не могут решать, это зависит полностью от приднестровцев, всех районов – иначе говоря, советоваться с народом. И получилось бы лучше, иначе нельзя, только народ решает, чтоб было все хорошо
Просто надо вернуть те средства, которые были заработаны на тех предприятиях, которые были отданы, просто-напросто, сворованы. Вот такое мое мнение. Занимать ни у кого не надо. Потому что, занимая, надо отдавать. А отдавать … Хватит из того, что он взял у нас то, что мы заработали своими силами, и теперь добиваемся того, чтоб оно вернулось. Но не всегда все возвращается. Ну, я говорю о том, как поступило с пенсионерами наше правительство. В том числе Евгений Васильевич.
Компания Шериф может помочь Приднестровской молдавской республики для того, чтобы погасить задолженности у бюджетников, но только нужно обсудить вопрос, в какой валюте будет выплачиваться этот кредит нашему государству. И все это обсуждается уже между компанией Шериф и правительством. Надеюсь, что они придут к компромиссу и у нас будут выплачены задолженности.
Ну, все-таки, я думаю, лучше согласиться со всем этим, чем быть в таком долгу перед народом. У меня много знакомых, которые рассказывают, какие проценты им отрезали из зарплаты, что не очень хорошо. Сомневаюсь, что президента выберут в следующий раз, если он так будет продолжать все это дело.
Мы считаем, что все-таки надо, потому что люди ни в чем не виноваты. Они между собой разбираются, а люди страдают. Мое мнение – что, конечно, надо бы.
Мы согласны. Все, что для народа – это хорошо.
Не знаю, как будет правильно, есть правительство, оно, думаю, решит правильно. Я довольна правительством, я довольна… такая красота вокруг, я довольна этим.
Europa Liberă: Opinii culese pe străzi din Tiraspol și Bender.
***
Europa Liberă: În aceeași ședință de vineri, executivul transnistrean a examinat și câteva măsuri menite să diminueze impactul negativ al crizei de valută cu care, de câteva luni, se confruntă regiunea.
S-a propus, între altele, legalizarea valutei în numerar nedeclarată, adică ținută la ciorap de către agenții economici, în cazul în care aceștia o vor depune în bănci pe conturi pentru tranzacții fără numerar.
Tot vineri, la propunerea guvernului, liderul administrației Evgheni Șevciuk a aprobat reducerea accizelor la importul de carburanți cu 10% (de la 210 dolari pentru o tonă de benzină la 189 de dolari, și de la 100 la 90 de dolari pentru tona de motorină). Administrația transnistreană speră că măsura va ieftini benzina și motorina și va stimula cererea, inclusiv din partea șoferilor din dreapta Nistrului și din Ucraina. Ieftinirea motorinei, dacă se va produce, va fi un sprijin și pentru agricultori și lucrările de primăvară.
Din cauza crizei de valută, mai multe importuri în Transnistria au fost blocate. Mulți întreprinzători spun că sunt în pragul falimentului. Pentru a sprijini cumva importatorii, executivul a propus micșorarea unor taxe de import. Între altele, s-a propus reducerea de două ori a taxelor speciale la anumite produse de carne, pește, lactate și panificație, taxe introduse anterior ca să-i protejeze pe producătorii locali. Diminuarea taxelor de protecție a fost motivată prin faptul că respectivii producători sunt deja subvenționați prin tarife ieftine la gaze și energie, în timp ce aceste categorii de mărfuri oricum au continuat să fie aduse din afară. Dacă va fi aprobată, măsura ar urma să dureze până la începutul verii, perioadă în care se va estima impactul ei.
Care este situația acum pe piața valutară din Transnistria? Cum se descurcă micii întreprinzători și importatori din regiune? A căutat să afle corespondenta noastră Karina Maximova. Revine la microfon, Lina Grâu.
În regiunea transnistreană, care are un sistem financiar cu o unitate monetară proprie neconvertibilă în nicio țară a lumii, numită rubla transnistreană, se pare că se apropie un colaps valutar.
De la sfârșitul lunii februarie niciuna dintre băncile locale nu vinde dolari și euro. Au dispărut din circulația liberă hrivna ucraineană, leul moldovenesc și rubla rusească.
Din cauza faptului că importul în Transnistria depășește de două ori exportul, dar și din cauza că liderul regiunii, Evgheni Șevciuk, a introdus restricții la vânzarea de valută, începând cu data de 4 martie oamenii de afaceri au fost puși în situația de a nu putea achita livrările mărfurilor comandate anterior și ale materiei prime. În consecință, economia, care și așa scăzuse foarte mult în ultimul an, pare să se ducă și mai mult la fund.
Președintele sindicatelor antreprenorilor din Transnistria, Anatoli Frunza, povestește cum lucrează businessul mic și cel mijlociu în aceste condiții.
Anatoli Frunza: „Situația, este, într-adevăr, extrem de grea, valuta nu mai poate fi cumpărată la cursul bancar. Sunt unele persoane care schimbă „la negru” și propun un curs majorat – de 13,5, de 14, sau chiar de 14,5 ruble pentru un dolar. Asta în condițiile în care cursul stabilit de bănci este de 11,35. Dar la acest curs este imposibil de cumpărat.
La mine s-au adresat de nenumărate ori antreprenori de diferit nivel, individuali și cei care sunt înregistrați ca persoane juridice – este vorba în special de importatori care spun că primesc mărfuri, dar că nu au posibilitatea de a cumpăra valută pentru a achita și a scoate din vamă aceste mărfuri.
Chiar zilele trecute mi s-au plâns reprezentanții unei persoane juridice că pentru una din cele patru mașini cu containere cu marfă au găsit bani pentru a o devăma, însă celelalte trei sunt blocate acolo.
Mulți antreprenori individuali care lucrează direct cu furnizorii, de exemplu cu unele fabrici, fac comanda prealabilă cu jumătate de an înainte de livrare. Și acum reiese că oamenii au plătit în avans 30-40 la sută din costul total în cadrul comenzii prealabile, iar astăzi sunt gata să renunțe la această marfă pentru că nu au posibilitatea de a cumpăra tot ce au comandat – nu există valută. Și dacă renunță la comandă, ei pierd banii pe care deja i-au plătit.
Acum mulți agenți economici, chiar dacă și au bani lichizi, oricum e vorba despre ruble transnistrene care nu pot fi convertite.
Situația este extrem de grea. Într-adevăr, astăzi mulți își închid afacere, pentru că în actualele condiții este imposibil de lucrat. Cumpărătorii caută să cumpere marfă la un preș mai mic, noi vrem să micșorăm prețurile, dar acest lucru nu se poate face din cauza cursului valutelor – cursul a sărit în sus, noi suntem nevoiți să ne aliniem la condițiile pieței negre. Altă modalitate de a supraviețui nu există în condițiile actuale.”
Pe data de 4 martie liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, a decretat ca licitațiile valutare să fie organizate de Banca centrală de la Tiraspol nu mai des decât o dată pe săptămână, iar valuta să fie vândută doar solicitanților care vor fi aprobați de o comisie specială interdepartamentală. Dar după un demers trimis de deputați la procuratura regiunii cu privire la legalitatea și oportunitatea unei astfel de decizii procurorul regiunii a anunțat că decretul nu corespunde cerințelor legislației în vigoare și deja pe 28 martie decretul a fost anulat de autorul lui.
Însă Banca centrală continuă să nu vândă valută. Pe data de 8 aprilie la licitația pentru procurarea valutei cererea a fost de peste 10 milioane dolari. Din cauza lipsei de oferte licitația nu a avut loc, iar cererile cumpărătorilor au rămas nesatisfăcute. Și nu este prima licitație la care nu a avut loc nicio operațiune din cauza lipsei de valută.
Săptămâna trecută banca comercială Agroprombank de la Tiraspol, care intră în holdingul firmei Sheriff, a propus Băncii centrale din regiune un credit de 10 milioane dolari pentru menținerea rublei transnistrene și stabilizarea situației pe piața valutară. Însă instituția financiară publică din stânga Nistrului nu se grăbește să aprobe propunerea, explicând acest lucru prin faptul că o sumă atât de mică nu va schimba la modul cardinal situația și va putea să acopere cererea doar pentru o singură zi de licitații organizate de Banca centrală.
Între timp, piața neagră de comerț cu valută înflorește. Potrivit unor cumpărători care au fost nevoiți să apeleze la serviciile comercianților ilegali de valută, prețul pentru un dolar pe piața neagră ajunge la 15 ruble transnistrene, în timp ce băncile afișează un curs de vânzare de 11,35 ruble pentru un dolar.
***
Europa Liberă: Cum se văd cauzele și consecințele crizei valutare din Transnistria de la Chișinău? Colega mea Diana Răileanu a încercat să afle, stând de vorbă cu analistul economic de la Centrul analitic independent Expert-Grup, Iurie Morcotîlo:
Iurie Morcotîlo: „Provenienţa crizei economice vine atât din plan intern, cât şi din plan extern. Din plan intern regiunea are foarte multe constrângeri la competitivitatea economiei sale şi foarte mult depinde de pieţele externe atât de importul, cât şi de exportul mărfurilor. Pe plan extern ea a fost afectată foarte puternic de criza economică din Federaţia Rusă şi Ucraina. Noi cunoaştem că foarte multe persoane din regiunea transnistreană lucrează în Federaţia Rusă şi transmiteau remitenţele în regiune. Aceasta era o contribuţie semnificativă la influxul de valută străină – în dolari, în ruble ruseşti, în euro – în regiunea transnistreană. Al doilea influx, ca pondere foarte semnificativă, era din exporturi. Regiunea transnistreană foarte mult depinde de pieţele Uniunii Europene. În 2015 şi fluxul acesta s-a diminuat şi exporturile, în primul rând, la principalii agenţi economici, cum este Uzina metalurgică de la Râbniţa, în 2014-2015 au scăzut, respectiv, din partea aceasta tot a scăzut şi influxul de valută. Cuantumul de valută, care vine în regiune, este doar o parte a ecuaţiei. Altă parte a ecuaţiei este ajustarea cursului de schimb al valutei faţă de leu, dolar sau euro. Şi aici autorităţile din regiune au decis să menţină cursul stabil, spre deosebire de toate ţările din regiune. Noi cunoaştem că, pe parcursul anilor 2014-2015, majoritatea ţărilor din CSI au devalorizat valutele naţionale şi doar regiunea transnistreană a rămas cu un curs stabil. Şi alt aspect e că menţinerea artificială a cursului nu favorizează exporturile, fiindcă agenţii economici din regiunea transnistreană devin mai puţin competitivi pe pieţele unde s-au devalorizat valutele. Şi, respectiv, aceasta i-a bătut foarte puternic pe agenţii economici care exportau atât pe malul drept al Nistrului, cât şi în Ucraina, Federaţia Rusă. În aşa situație, când influxul de valută scade şi populaţia începe să înţeleagă că, cursul devine destul de artificial, populaţia doreşte să facă rezerve în valută şi cererea faţă de valută a început să crească. Atât timp când aşa-numita autoritate monetară, aşa-numita bancă centrală din Tiraspol avea rezerve destul de semnificative, ea făcea intervenţii şi, pe parcursul anului 2015, dolari şi euro erau în regiune pentru a satisface cererea. La începutul anului 2016, deja rezervele oficiale de valută ale regiunii s-au epuizat, însă cererea a devenit şi mai mare. Şi aceasta a dus la faptul că pe piaţa oficială practic e imposibil să cumperi valută, cursul de pe piaţa oficială şi de pe piaţa neagră a început să fie diferit. În unele cazuri autorităţile recunosc că, dacă cursul oficial e de 11,5 ruble pentru un dolar, pe piaţa neagră în anumite momente ajungea până la 18 ruble per dolar.”
Europa Liberă: Dar am o curiozitate tehnică. Şi reporterii noştri din regiune relatează despre fenomenul aşa-numitei pieţe negre de valută. Cum ajunge totuşi fizic această valută în stânga Nistrului, dacă s-ar părea că nu e? Deci, pe piaţa neagră cum de ajunge?
Iurie Morcotîlo: „Aceasta şi e principala deosebire. De exemplu, sistemul bancar de pe malul drept şi de pe malul stâng nu sunt interconectate direct, băncile din regiunea transnistreană pot face tranzacţii cu cele de pe malul drept numai prin intermediul băncilor ruseşti, fiindcă ele au conturi doar în Federaţia Rusă şi tranzacţiile dintre malul drept şi malul stâng în sistemul bancar sunt dificile. În timp ce agenţilor economici, să-i numim aşa, care se ocupă cu speculaţii valutare pe piaţa neagră nu le este închis drumul pe malul drept, ei pot veni să colecteze artificial, în funcție de curs, să vină pe malul drept să se alimenteze cu dolari, cu lei, cu euro şi să meargă în regiunea transnistreană, şi acolo deja să vândă la un preţ mai ridicat pentru aşa-numite ruble, acesta e un aspect. Şi al doilea aspect este că pe piaţa neagră pot avea acces anumiţi agenţi economici care au protecţie în organele publice din regiunea transnistreană. Deci, componenta corupţională poate fi aici implicată. Eu sunt sigur că autoritatea monetară sau din procuratura din regiune cunosc situaţia, însă unii pot profita din chestia aceasta, să închidă ochii pentru a facilita astfel de tranzacţii pe piaţa neagră de valută.”
Europa Liberă: Dar cine sunt afectaţi de pe urma acestei situaţii, în primul rând?
Iurie Morcotîlo: „În cazul dat, populaţia care este lipsită de avantajul de a face anumite depozite sau rezerve pe viitor în valută străină. Fiindcă cursul acesta artificial, care este la moment, nu va fi menţinut permanent şi în timpul când se va devaloriza rubla cei care nu au reuşit să facă rezerve în oricare valută efectiv vor pierde din valoarea rezervelor lor. Şi altă treaptă a populaţiei care efectiv pierde acum sunt agenţii economici care au nevoie de valută în activitatea de zi cu zi pentru a face importuri şi, neavând acces la valută, ei sunt blocaţi pentru a face importurile în regiune. Dacă ne referim doar la straturile cele mai vulnerabile, direct acum, la momentul actul, când nu sunt dolari sau euro, orice valută pentru a fi schimbată, acestea nu sunt direct afectate, fiindcă veniturile lor principale sunt în aşa-numite ruble care vin din bugetul transnistrean. Ei vor fi afectaţi, în primul rând, atunci când autoritatea monetară din regiune va fi nevoită să devalorizeze rubla şi aceasta va genera o inflaţie oarecare, fiindcă, cu cât mai mult ei vor decide să menţină acest curs artificial, cu atât mai mare va fi şocul în viitor pentru cursul oficial de schimb care va genera şi inflaţie mai mare. Inflaţia mai mare în viitor va influenţa deja şi păturile mai vulnerabile, care au un venit stabil, presupunem, doar în ruble transnistrene şi depind completamente de transferurile sociale sau pensii din bugetul regiunii.”
Europa Liberă: Dar, să spunem, într-un scenariu optimist, cât ar putea să mai dureze această situaţie? Cât ar putea să o mai întindă autorităţile din stânga Nistrului artificial într-un scenariu optimist?
Iurie Morcotîlo: „De facto, autorităţile recunosc că nu mai au rezerve să menţină cursul acesta artificial şi încep să aplice metode mai restrictive, de exemplu, au început raidurile din partea ministerului de interne pentru a controla tranzacţiile în casele de schimb. Acum recent aşa-numitul preşedinte al regiunii, Şevciuk, a emis un ordin ca toţi exportatorii să fie obligaţi să vândă veniturile lor din export, valuta pe care o primesc din export să o vândă pe piaţa internă. Acestea sunt primele măsuri care apar într-o criză valutară. Şi în caz dacă nu se redresează situaţia într-o lună sau două, fiindcă ei, de exemplu, au anunţat că în a doua jumătate a lunii aprilie se planifică primii exportatorii să înceapă să vândă valută, și dacă şi această măsură nu va ajuta, în opinia mea, ei vor fi nevoiţi să meargă la reajustarea cursului de schimb. Însă aici este o dilemă destul de importantă, fiindcă anul acesta în regiune e din nou an electoral. Dacă în anul precedent erau alegeri în aşa-numitul soviet suprem, anul acesta sunt planificate alegeri prezidenţiale. Şi aici factorul acesta de a menţine stabil cursul de schimb pentru a nu permite să se accelereze inflaţia intră în contradicţie cu logica economică, că nu sunt rezerve, trebuie de ajustat. Eu cred că autorităţile vor întinde situaţia cel puţin până la finele anului, pentru a nu permite devalorizarea, cât de cât.”
Europa Liberă: Deci, pe lângă cauzele obiective pe care le-aţi enumerat dumneavoastră, să înţeleg că factorul politic se răsfrânge asupra situaţiei?
Iurie Morcotîlo: „Da. Şi încă un argument că factorul politic este decisiv, autoritatea monetară, aşa-numita bancă centrală, recent a iniţiat propunerea să fie introdus un coridor de fluctuaţii pentru rubla transnistreană, ca el să se ajusteze treptat. Însă, spre deosebire de alte jurisdicţii, cu toate că nu este regiunea recunoscută, decizia finală în politica monetară, oricât e de straniu, aparţine nu băncii centrale, dar aparţine aşa-numitului soviet suprem, parlamentului. Şi parlamentul a refuzat propunerea băncii centrale. Deci, se observă clar că autoritatea monetară este legată pe mâini să intervină cu anumite instrumente economice care sunt adecvate în conjunctura respectivă. Factorul politic totuşi ia decizia din considerente pur politice sau electorale. Într-adevăr autorităţile se află într-o dilemă foarte puternică şi deciziile, care trebuiau luate în domeniul politicii monetare, politicii valutare întârzie cel puţin cu doi ani în regiune. Şi cu cât mai mult vor amâna decizia de ajustare a cursului, cu atât mai mare va fi costul pentru populaţie, în primul rând, din punct de vedere inflaţionist. Pur şi simplu, populaţia nu prea înţelege care sunt factorii economici de bază, fiindcă lor li se aduc argumente că cineva din extern este vinovat pentru starea deplorabilă economică şi nu factorii interni. Deja sunt primele semne că preţurile au început să crească în regiunea transnistreană. Dacă în ultimii unu-doi ani preţurile au crescut cu 1% sau 2%, acum deja la unele produse cresc cu peste 10%.”
Europa Liberă: Opinia expertului de la Chișinău, Iurie Morcotîlo, de la Centrul analitic independent Expert-Grup, consemnată de Diana Răileanu.
***
Europa Liberă: Vizita la Moscova a ministrului moldovean de externe Andrei Galbur, la începutul săptămânii trecute, a fost comentată în contradictoriu la Chișinău, unii experți deslușind semne de încălzire a relațiilor moldo-ruse și posibile cedări din partea guvernului Moldovei care, la modul declarat, își menține vectorul orientării strategice spre Uniunea Europeană. Despre contextul discuțiilor purtate de șefii diplomațiilor celor două țări – Andrei Galbur și Serghei Lavrov, colegul nostru Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul politic Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă – ADEPT.
Igor Boţan: „Republica Moldova are nevoie de deschiderea pieţei ruseşti pentru produsele sale agricole. Vedem că, cu greu, reuşim să facem faţă standardelor europene, a căzut dramatic exportul producţiei noastre agricole în anul 2015, anul 2016 va fi unul foarte greu pentru Republica Moldova. Deci, ştim foarte clar care sunt parametrii şi interesele aici, la Chişinău.”
Europa Liberă: Dar pe portiţa aceasta a intereselor economice întotdeauna se strecoară interesul politic, e de la sine înţeles.
Igor Boţan: „Exact.”
Europa Liberă: Cum se poate obţine o promovare a exporturilor moldoveneşti, fără ca să dai drumul la pisică în casă?
Igor Boţan: „Interesele Moscovei sunt foarte-foarte clare, sunt asigurarea contingentului din Transnistria şi menţinerea Transnistriei pe linia de plutire. Ştim cât o costă pe Rusia menţinerea pe linia de plutire a Transnistriei, este vorba de un miliard de dolari pe an. Acum am spus care este interesul Republicii Moldova. Există o altă problemă, este problema Ucrainei, o problemă extrem de delicată, care face dificil şi dialogul Republicii Moldova cu Federaţia Rusă. Dar să o luăm pe rând. Federaţia Rusă vrea să poată face rotaţia contingentului său din Transnistria şi a întâmpinat piedici foarte mari în 2014 şi în 2015. Doi, aprovizionarea şi toată logistica pentru această prezenţă militară a Rusiei în Federaţia Rusă.”
Europa Liberă: Este acesta un as în mâneca Chişinăului?
Igor Boţan: „Eu cred că este un as, dar şi Moscova are alţi aşi în mânecă. La Moscova au înţeles că a fost o greşeală ca cetăţenii din Transnistria să nu participe la alegerile din Moldova şi se presupune că acum Moscova ar fi dispusă să convingă Chişinăul să admită participarea masivă a transnistrenilor la alegerile din Republica Moldova. Un calcul elementar a arătat că, dacă din cei 400 de mii de cetăţeni cu drept de vot din Transnistria, 250 de mii au cetăţenie moldovenească, dacă măcar jumătate din ei ar participa la alegerile din Republica Moldova, balanţa ar fi permanent înclinată în favoarea vectorului euroasiatic. Se pare că acest lucru este promovat de anumite cercuri de la Moscova.”
Europa Liberă: Aceasta e ceea ce urzeşte Kremlinul?
Igor Boţan: „În situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova, fiind despărţită de Federaţia Rusă de Ucraina, imposibilitatea de a avea acces şi în Republica Moldova, şi în Transnistria face ca să se schimbe optica asupra abordărilor şi penetrării în Transnistria şi în Republica Moldova.”
Europa Liberă: O întrebare simplistă de sinteză. Ar putea Kremlinul să determine Chişinăul să nu fie atât de ahtiat de orientarea pro-europeană?
Igor Boţan: „Eu cred că ar putea să încerce cel puţin.”
Europa Liberă: Sunt semne că încearcă?
Igor Boţan: „Eu cred că sunt semne că încearcă, dar nu sunt sigur că reuşeşte. Pentru că vedem declaraţiile Partidului Democrat – depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, în trei ani de zile. La OSCE, la Naţiunile Unite se cere, în mod constant, retragerea trupelor ruseşti din Republica Moldova. Eu cred că, dacă se încearcă scheme, ele sunt extrem de sofisticate.”
***
Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.