Partidul lui Iurie Leancă clatină fotoliul de primar al lui Dorin Chirtoacă, cerând organizarea unui referendum pentru demiterea lui. Ce șanse de succes are inițiativa consilierilor municipali din formațiunea fostului premier?
Iniţiativa fracțiunii Partidului Popular European din Consiliul Municipal a fost sprijinită de consilierii socialişti şi cei din formaţiunea „Partidul Nostru”, care exprimaseră şi ei, în trecut, intenţii de a-l demite pe primarul Dorin Chirtoacă. Cele trei fracţiuni dispun de o majoritate de 27 de voturi, un număr insuficient pentru iniţierea referendumului. Potrivit Codului Electoral, un plebiscit local pentru revocarea edilului poate fi iniţiat de 34 de consilieri sau 10 la sută din alegătorii municipiului Chişinău.
Anunțând inițiativa fracţiunii pe care o conduce, Oazu Nantoi, a sugerat că regretă sprijinul cu care l-a investit la un moment dat pe Chirtoacă:
„Spre regret, suntem nevoiţi să constatăm că primarul general, laolaltă cu fracţiunea PL au declanşat o campanie de obstrucţionare a activităţii Consiliului Municipal. Constatăm că domnul primar general nu respectă interesele comunității locale, încalcă normele prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice, ceea ce, în conformitate cu prevederile Art. 177 (2) din Codul electoral, constituie un motiv pentru desfășurarea unui referendum de demitere a Primarului.”
Consilierii liberali au decis, astăzi, să revină la şedinţele Consiliului Municipal pe care le-au boicotat începând cu luna februarie, când majoritate pro-europeană din consiliu s-a destrămat urmare a retragerii din ea a consilierilor Partidului Popular European din Moldova. Liderul fracţiunii liberale Ion Cebanu a acuzat consilierii socialişti şi popular europeni că formând un front comun ar fi adoptat decizii ilegale în lipsa lor, şi că acestea vor fi contestate în instanţă de primarul Dorin Chirtoacă. Iată cum a comentat liberalul Ion Cebanu iniţiativa de revocare a edilului în cadrul unui referendum:
„În mandatul trecut îmi amintesc că socialiştii au iniţiat concertul cu referendumul. De data asta în poziţia de clovni vor să pozeze cei din PPEM. Felicitări domnul Nantoi şi toţi ceilalţi.”
Întrucât primarul poate fi revocat numai după expirarea unui an de la preluarea mandatului, iniţiatorii propun adoptarea formală a deciziei la mijlocul lunii septembrie, în cadrul unei şedinţe speciale a Consiliului Municipal. Fracţiunea PPEM vrea ca plebiscitul să aibă loc la 30 octombrie, în ziua scrutinului prezidențial. Din punct de vedere procedural nu sunt impedimente, spun experții întrucât Codul Electoral permite desfăşurarea concomitentă a două scrutine.
Cei mai mulţi dintre experţi nu pun la îndoială faptul că referendumul ar putea avea loc. Opiniile se împart însă când vine vorba de rezultat. Unii experţi spun că autorii iniţiativei ar putea avea dificultăţi în a obţine ceea ce urmăresc, pentru că în sondaje Chirtoacă se bucură de popularitate. Iar suprapunerea plebiscitului cu scrutinul prezidențial ar putea avea efectul invers decât cel aşteptat de iniţiatori. Or pentru a fi revocat primarul ar trebui să obţină acelaşi număr de voturi cu care a fost ales (163,570).
Alţi experţi spun însă că edilul capitalei a reuşit să adune suficiente nemulţumiri din partea locuitorilor capitalei.
Amintim că Dorin Chirtoacă a fost reales pentru al treilea mandat consecutiv după cel de-al doilea tur al alegerilor locale, din 28 iunie 2015, la care a acumulat cu 7 la sută mai multe voturi faţă de contracandidata socialistă Zinaida Greceanîi. O victorie mai curând matematică decât triumfală, spunea atunci majoritatea comentatorilor. S-a speculat la acea vreme că edilul capitalei nu ar fi ieşit învingător, dacă nu ar fi fost sprijinit deschis de formaţiunea PPEM care acum vrea să-l revoce şi al cărei candidat Oazu Nantoi acumula-se în primul tur peste 10 la sută din voturi.
Inițiativa de revocare a edilului capitalei a fost lansata la o săptămână după ce Parlamentul a aprobat în prima lectură un nou statut pentru municipiul Chișinău, promovat insistent de liberali, care oferă puteri mai mari primarului, în defavoarea Consiliului Municipal.