Linkuri accesibilitate

Anna Maria Corazza Bildt: „Procesul Nadiei Savcenko este ilegal”


Anna Maria Corazza Bildt
Anna Maria Corazza Bildt

Europarlamentara suedeză crede că vremea dialogului blând cu Rusia a trecut.

OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare Europeană) a solicitat joi încă o dată eliberarea Nadiei Savcenko, arătând că starea de sănătate a pilotului ucrainian încarcerat în Federația Rusă este foarte îngrijorătoare. Organizația de la Viena se alătură astfel eforturilor care se fac în aceeași direcție în Parlamentul European. Însă vremea dialogului blând și al soluțiilor de mijloc a trecut, crede europarlamentara suedeză Anna Maria Corazza Bildt (PPE), care a solicitat Consiliului Uniunii Europene înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru că, „prin neeliberarea Nadiei Savcenko, Federația Rusă violează acordurile de la Minsk”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:04 0:00
Link direct


Europa Liberă: Doamnă Bildt, multă lume spune că referendumul din Olanda nu pune într-o lumină pozitivă Uniunea Europeană, că nu este vorba despre Ucraina, ci despre UE și că este doar începutul unei mișcări anti-UE din chiar inima continentului.

Anna Maria Corazza Bildt: „Eu ce aș vrea să spun este că nu cred că referendumul este relevant pentru implementarea Acordului de Asociere cu Ucraina. În primul rând participarea a fost foarte mică. Doar 19% din cei care au votat au optat pentru „nu”, asta în condițiile în care doar 32% din cei având acest drept si-au exprimat votul. Aceasta reprezintă 0.06 % din populația europeană. Să ne gândim că Acordul de Asociere a fost ratificat de 29 de parlamente din UE, inclusiv de Parlamentul European și de cel de la Haga. Sigur, referendumul este un instrument important al democrației directe, dar avem de-a face în acest caz cu un referendum consultativ. Iată de ce, sper din toată inima că autoritățile olandeze vor continua să aplice pe mai departe prevederile Acordului de Asociere cu Ucraina, care, să nu uităm, a intrat deja în vigoare…”

Europa Liberă: …Iar din ce știu lucrați la liberalizarea vizelor pentru Ucraina.

Anna Maria Corazza Bildt: „Așa este, lucrăm la liberalizarea vizelor. Cred că pe perioada campaniei care a precedat referendumul lumea a fost indusă în eroare. Ideile prezentate au fost false, referendumului fiind deturnat de forțele anti-europene. S-a vorbit, de exemplu, despre aderarea Ucrainei la UE. Dar Acordul de Asociere nu este altceva decât o cooperare cu Ucraina pentru dezvoltarea democratică și pentru un comerț liber dintre această țară și UE. UE are atâtea acorduri de asociere cu țări terțe, dar niciodată nu a fost organizat un referendum în vreun stat membru pentru aceste țări. Nici măcar în Olanda.”

Europa Liberă: Cum se explică acestă mișcare anti-europeană într-o țară fondatoare a UE?

În direct de la Strasbourg: Anna Maria Corazza Bildt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00

Anna Maria Corazza Bildt: „Pentru mine este extrem de tris. Sunt un politician cu vederi pro-europene solide, și din cauza provocărilor cărora trebuie să le facem față acum, terorism, valuri de refugiați, creștere econimică, iată, războiul din Ucraina și democratizarea țării, avem nevoie o Europă puternică, o voce unită, mai mult ca niciodată. Eu pot însă înțelege că oamenii sunt îngrijorați din cauza tuturor acestor probleme enumerate mai devreme. Noi trebuie să arătăm că putem oferi soluții, că putem consolida securitatea in UE și putem ține sub control valurile migratorii.”

Europa Liberă: Dacă vorbim despre Ucraina, nu putem să nu vorbim despre cazul Nadjei Savcenko, pilotul ucrainian condamnat in mod ilegal în Rusia. După ce Ucraina a impus așa numită Listă Savcenko, prin care interzice intrarea pe teritoriului său a persoanelor care au legătură cu acest caz, Lituania a anunţat că va face același lucru. 46 de persoane, între care judecători și procurori se află pe această listă. Ar trebui să urmeze exemplul lituanian și alte state membre UE?

Anna Maria Corazza Bildt: „Înainte de toate permiteți-mi să spun că aici, în PE, o simțim pe Nadia foarte aproape de noi. Am făcut multe campanii pentru eliberarea Nadiei și vom face în continuare. Vrem să spunem că acest proces este ilegal, este inacceptabil, este o glumă sinistră, o păcăleală, este o violarea a Acordurilor de la Minsk și a legislației internaționale. Am scris câteva depeșe Consiliului, dnei Mogherini (Înalta Reprezentantă a UE pentru Politica Externă și de Securitate), i-am scris chiar și Nadiei. Am fost foarte emoționată când mi-a trimis un răspuns personal, scris de mâna ei. Am cerut Consiliului să adopte o poziție mai dură față de Rusia în această chestiune. Cred că trebuie să aplicăm sancțiuni mai dure la adresa Rusiei, până când Acordurile de la Minsk sunt respectate. Cred că trebuie să aplicăm sancțiuni împotriva celor responsabili de aceste violări ale acordurilor, și ar fi mult mai eficient dacă am face-o la nivelul UE, decât individual, fiecare țară în parte.”

XS
SM
MD
LG