Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.


„Spitalele din Moldova au fost campioane la cheltuieli din fondul de asigurări medicale în anul 2015. Autoritățile pompează în continuare bani în tratament și mai puțin în prevenirea bolilor. Un raport al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină privind executarea fondurilor pentru anul trecut arată că spitalele din țară au primit din nou cei mai mulți bani din acest buget – practic jumătate din cele peste cinci miliarde de lei acumulați în fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală. Cealaltă jumătate s-a împărțit între medicina primară și compensarea medicamentelor asigurate de către stat. Raportul este de 31 la 18 procente. Cei mai puțini bani au fost oferiți pentru profilaxia bolilor. Este vorba de doar 13 milioane de lei alocați pentru procurarea vaccinurilor, preparatelor ce reduc riscul de îmbolnăvire, efectuarea screening-ului oftalmologic și promovarea modului sănătos de viață.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00
Link direct

Instituțiile medicale din Moldova lucrează în continuare în baza unui buget provizoriu. Legea Fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicale, care cuprinde veniturile și cheltuielile pentru sănătate nu a fost văzută nici măcar de Guvern. Asta, deși Ministerul Sănătății dădea asigurări că documentul va fi discutat de Executiv până la finele acestei luni, iar după asta și în Parlament. Din acest motiv, managerii de instituţii medicale se plâng că le este greu să își planifice cheltuielile pe termen lung și chiar acumulează datorii. Mai mult, în lipsa legii, cadrele medicale nu vor ridica salarii majorate pentru luna aprilie, așa cum promitea ministrul Sănătății la începutul acestui an.

O serie de medicamente ar putea fi retrase din farmaciile din Europa. Este vorba despre preparate testate la un laborator din India pe care responsabilii de calitatea medicamentelor le-a reevaluat încă anul trecut. Decizia vine în urma unei inspecţii de bună practică în studii clinice, desfășurată la această unitate. Specialiști europeni în farmacologie anunță că în urma verificărilor au apărut îngrijorări cu privire la calitatea studiilor efectuate asupra acestor medicamente. Decizia finală va fi luată însă de Comisia Europeană. Dacă decizia Comisiei Europene va fi în favoarea retragerii medicamentelor, țările membre ale Uniunii Europene vor trebui să se conformeze.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG