Linkuri accesibilitate

Bulgaria: reforma în justiție


Procurorul șef: „Recomand tuturor celor ce dau drept exemplu pozitiv România să citească atent partea din raportul CE dedicata corupției la nivelurile inferioare din aceasta țară”

Reforma în justiție, combaterea corupției la nivel înalt și recomandările Comisiei Europene conținute în ultimul raport de țară au fost discutate în cadrul unei mese rotunde organizata de Universitatea sofiotă „Kliment Ohridski” cu participarea unor înalți magistrați, miniștri, deputați și experți.

Procurorul general Sotir Țațarov a constatat în cuvântarea sa că monitorizarea europeană în sfera combaterii corupției și crimei organizate este contraproductivă pentru că nu contribuie decât la impulsionarea luptelor politice interne. Mecanismul de colaborare și control a devenit de mult un mecanism de control bazat pe aprecieri abstracte, rupte de realitatea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

„Recomand tuturor celor ce dau drept exemplu pozitiv România să citească atent partea din raportul Comisiei Europene dedicată corupției la nivelurile inferioare din aceasta țară”, a spus procurorul șef.

După el, reforma trebuie să înceapă de la Ministerul de interne pentru că fără o anchetă penală de calitate dosarele nu pot rezista la tribunal.

Direcția de combatere crimei organizate nu a inițiat în ultimii ani niciun dosar de corupție la nivel înalt, a mai spus procurorul șef.

El a văzut ambiții politice în spatele apelului de accelerare a reformelor lansat de un grup de magistrați în frunte cu președintele Tribunalului suprem de justiție, Lozan Panov.

La rândul său Panov a avertizat că dacă autoritățile vor continua să ignore recomandările conținute în ultimul raport de țară Comisia Europeană va putea instutui un Consiliu judiciar de genul celui financiar impus de FMI în urmă colapsului bancar din 1997. Primul magistrat al Bulgariei a avertizat că propunerea privind monitorizarea europeană a procuraturii bulgare poate fi privită drept o prima etapa din introducerea unui viitor consiliu judiciar.

Panov a anunțat că, de când a preluat conducerea Tribunalului Suprem, Procuratura nu a inițiat niciun dosar de corupție la nivel înalt. Dosarul fostului ministru de interne Țvetan Țvetanov a eșuat datorită greșelilor procedurale ale procuraturii, nu din lipsa de probe, a spus Panov, adaugând: în același timp România demonstrează o voință categorică de a combate corupția.

Înaltul magistrat a constatat că modelul Procuraturii din perioada comunistă bazat pe stricta subordonare și controlul ierarhic a rămas neschimbat cea ce explică o mare parte din problemele justiției bulgare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG