Linkuri accesibilitate

„Dragon Pioneer 2016”


Unii au salutat sosirea militarilor americani în R.Moldova, alții au protestat și au încercat să blocheze convoaiele militare.

Marți a sosit în R.Moldova un contingent militar american care va lua parte împreună cu militari moldoveni la un exercițiu numi „Dragon Pioneer 2016”. Primirea militarilor americani a fost amestecată - unii au salutat sosirea lor, alții au protestat și au încercat să blocheze convoaiele militare.

Cele patru convoaie americane au ajuns în Republica Moldova prin punctul vamal de la Sculeni. Prima coloană de autovehicule militare a trecut fronitera în jurul orei cinci dimineața și a fost întâmpinată de două grupuri de manifestanți.

Presa a scris despre un grup de localnici din raionul Ungheni, care i-au așteptat pe americani cu un mesaj de salut și drapele ale Republicii Moldova și Statelor Unite.

Dar deplasarea trupelor americane a fost oprită pentru mai puțin de o oră, după ce un grup din care făceau parte deputați socialiști și membri ai organizației de tineret PSRM a blocat drumul.

Protestatarii aveau bannere cu lozinci anti-NATO, iar parlamentarii PSRM au solicitat documentele militarilor pentru a verifica legalitatea prezenței lor în Republica Moldova, spune Vasile Bolea:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct

„Au fost încălcate un șir de norme. În primul rând nu există acord bilateral dintre ministerul Apărării Republicii Moldova și ministerul Apărării al Statelor Unite în vedere desfășurării exercițiilor militare pe teritoriul Republicii Moldova. Cel puțin două treimi din militarii americani nu aveau documente care să confirme detașarea lor în Republica Moldova pentru aplicații militare, și reprezentanții ministerului Apărării nu au putut prezenta informația cu privire la permisele speciale pentru introducerea în Republica Moldova a armamentului și a munițiilor.”

Deși protestatarii au scandat lozinci anti-NATO, trupele sosite în Republica Moldova sunt americane și nu reprezintă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Ministerul Apărării a informat anterior că militarii americani vor participa la desfășurarea unor exerciții comune ale celor două state.

Ministrul moldovean al apărării Anatol Șalaru a spus că deputații socialițti nu aveau dreptul să verifice documentele militarilor americani, a căror prezență în Republica Moldova este legală:

„Nu au nici un drept să ceară documentele, nu au nici un drept să verifice documentele militarilor. Este un acord bilateral dintre țări, nu este nevoie să fie un acord bilateral între comandanți de unități, între ministere. Este vorba de un acord bilateral dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii. De asemenea, aceste aplicații au fost aprobate de comandantul suprem, de președintele Republicii Moldova. Noi avem un plan de lucru, între ministerele noastre, iar acest plan a fost aprobat anul trecut, iar venirea acestor militari a fost folosită de Igor Dodon pentru campanie electorală. Militarii americani au mai venit în Republica Moldova, și niciodată nu au făcut tam-tam pentru că nu era campanie electorală.”

În cadrul acestor aplicații, care sunt o premieră pentru Republica Moldova, în Piața Marii Adunări Naționale va fi organizată în 9 mai o expoziție a utilajului militar din dotarea armatei Statelor Unite.

Într-un comunicat al PSRM, liderul formațiunii Igor Dodon afirmă că „socialiștii vor bloca căile de acces spre Chișinău, în ziua de 9 mai,” pentru a zădărnici expoziția.

O reacție a venit și din partea liderului formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi care a anunțat că va organiza acțiuni de protest împotriva exercițiilor militare comune cu Armata Statelor Unite, fără a oferi deocamdată detalii.

Trupele americane vor părăsi Republica Moldova după 20 mai, după terminarea aplicației.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG