A fost publicat raportul companiei britanice de investigații financiare „Alix Partners” pentru falimentul celei de a 4-a ca mărime bancă bulgară - KTB. „Bancherul puterii” Țvetan Vasilev, din 2014 fugitiv în Serbia, și prieteni ai acestuia, au scos din bancă peste 2,5 miliarde euro prin 472 credite negarantate.
Pricipalul beneficiar al furtului-record este Țvetan Vasilev. Sunt șanse de a fi recuperate, în decurs de un an, nu mai mult de 400 milioane de euro, avertizează anchetatorii din „Alix Partners”.
Decapitalizarea băncii a început în 2003, dar a progresat mai repede în perioada primului guvern Boiko Borisov 2009-2014 când Vasilev a fost declarat de două ori bancher al anului în cadrul unor ceremonii festive cu participarea unor demnitari. În aceasta perioada banca a realizat ritmuri de creștere fără precedent a capitalului cu ajutorul unor dobânzi atractive.
În cele 575 de pagini ale raportului sunt descrise metodele prin care banca a fost decapitalizată. Fără a fi respectate regulile Băncii naționale cu privire la garanții au fost distribuite credite de zeci de milioane. Din acest punct de vedere banca a acționat ca o piramidă financiară clasică.
Sunt enumerate 243 de companii beneficiare de credite devenite foarte repede nerambursabile. Vasilev și membrii conducerii – directori și mari acționari, au folosit 2,5 miliarde euro din capitalul băncii pentru a finanța proiecte proprii în detrimentul depunătorilor. Credite mari au primit companii noucreate fără capital propriu. S-au acordat credite pentru plata altor credite. Conducerea Băncii naționale nu a observat nimic suspect până la intrarea KTB în incapacitate de plată.
Experții britanici recomandă să fie luată în vedere posibilitatea inițierii unui proces companiei KPMG care nu a observat nereguli în 5 procese anuale de auditare. Experții au analizat dispariția a peste 100 de milioane de euro din casieria băncii în ziua care a precedat declararea falimentului.
Compania britanică „Alix Partners” a fost angajata în iunie 2015 pentru a ancheta falimentul KTB. Printr-o decizie a parlamentului varianta bulgară a raportului a fost făcută publică.