Preşedintele Parlamentului European, social-democratul german, Martin Schulz, consideră că, în momentul de faţă nu există nicio posibilitate ca obligativitatea vizelor să fie anulată pentru cetăţenii turci. Asta, în pofida, recomandării Comisiei Europene.
Turcia nu a îndeplinit condiţiile puse de Uniunea Europeană, a precizat Schulz într-un amplu interviu, difuzat miercuri de postul naţional de radio din Germania, Deutschlandfunk (DLF):
„Noi vom accepta proiectul pentru liberalizarea regimului de acordare a vizelor în momentul cînd Turcia va îndeplini toate obligaţiile asumate – iar asta, în mod, evident nu s-a făcut“.
Asupra ridicărea obligativităţii vizelor urma să se decidă în iulie. Parlamentul european nu va începe dezbaterile asupra acestei chestiuni, dacă Ankara refuză să îndeplinească toate cele 72 de condiţii puse de către UE şi de cancelara Angela Merkel. Într-un adevărat şpagat politic, Angela Merkel a făcut autorităţilor din Turcia o serie de concesii în vederea dezamorsării tensiunilor legate de problema refugiaţilor. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a promis că va respecta toate înţelegerile. Punctul principal al înţelegerilor încheiate cu şefa guvernului federal se referea la reprimirea refugiaţilor sosiţi ilegal în Grecia în schimbul unor sume din bugetul european. Ankara a mai cerut şi ridicarea vizilor pînă-n iunie curent, asta fiind una din condiţiile centrale ale Turciei cuprinse în acordul negociat cu premierul demisionar, Davutoğlu.
Nu numai Martin Schulz este sceptic în ceea ce priveşte dorinţa de cooperare a Turciei, ci şi ministrul german de interne, Thomas de Maizière. Potrivit unor informaţii publicate miercuri în ziarul de mare tiraj, „Bild“, ministrul de interne a spus că Erdoğan „nu este dispus să îndeplinească criteriile“.
Partea europeană i-a cerut, între altele, să modifice aşa numita „Lege anti-teroristă“. În baza acestei legi, autorităţile din Turcia pot să înceapă urmărirea penală a unor persoane pentru terorism fără a deţine dovezi concrete. Legea este îndreptată mai ales împotriva unor jurnalişti şi universitari care critică politica oficială.
Referindu-se la reticenţa Turciei, Martin Schulz a spus că lucrurile nu se vor îndrepta, fiindcă Ankara refuză să schimbe „articolul anti-terorist“ din Codul Penal. Asta trebuia să se-ntîmple pînă la sfîrşitul lunii aprilie.
Potrivit revistei „Der Spiegel“, Erdoğan a respins solicitarea UE, afirmînd luni că Ankara nu va schimba legea anti-teroristă, dar că aşteaptă ca autorităţile de la Bruxelles „să-şi ţină cuvîntul dat“.
Pe lîngă reforma „legii anti-teroriste“, Uniunea Europeană a mai cerut şi modificarea reglementărilor privind protecţia datelor personale.