Linkuri accesibilitate

Statele Unite îngrijorate de retorica periculoasă a președintelui Putin


Sistemul de rachetă balistică intercontinentală Yars RS-24 expus de Ziua Victoriei la Parada militară din Piața Roșie la Moscova
Sistemul de rachetă balistică intercontinentală Yars RS-24 expus de Ziua Victoriei la Parada militară din Piața Roșie la Moscova

Opinii din presa americană: Occidentul trebuie să descurajeze Rusia să recurgă la arsenal nuclear.

Recent ministrul american al apărării deplingea usurinta cu care oficialitati de la Moscova vorbesc despre folosirea de arme nucleare. Ce ecou au avut afirmatiile ministrului in America? O relatare de la corespondentul Europei Libere.

Cercetatorul Steven Pifer, de la Institutul Brookings, crede că, in ciuda unor voci, Statele Unite nu trebuie sa riposteze prin escaladare, la amenintarile Moscovei. Dar el spune ca ministrul apararii Ash Carter ar trebui sa mearga mai departe si sa respinga explicit afirmatiile rusilor cu privire la armamentul nuclear.

Putin insusi are o retorica periculoasa cind vorbeste despre forta nucleara a Rusiei si spune de exemplu ca atunci cind a invadat Crimea era pregatit sa lanseze o alarma nucleara. Ambasadorul rus in Danemarca a amenintat anul trecut cu folosirea de arme nucleare. Steven Pifer scrie ca declaratiile sint primejdioase tinind cont de doctrina militara rusa de escaladare in vederea reducerii conflictelor, ceea ce ar putea insemna poate folosirea de armament nuclear de mica capacitate pentru a impune o pace favorabila Kremlinului.

Autorul articolului nu crede ca NATO are motive sa-si mareasca capacitatea de reactie nucleara si asa substantiala. Dar chiar si asa, Steven Pifer este de parere ca Occidentul trebuie sa descurajeze Rusia sa recurga la arsenal nuclear. Asta, se arata in articol, necesita o alocutiune majora a ministrului american in care sa respinga retorica razboinica a Moscovei. Steven Pifer scrie ca ministrul trebuie sa sublinieze ca armament nuclear nu poate fi folosit nici macar in cantitati mici pentru ca asta ar nu doar extrem de peroculos dar si deschide o cutie a Pandorei. Acesta este, crede autorul, mesajul pe care Putin trebuie sa-l auda la summitul NATO din iulie. Alianta nu doreste ca Putin sa creada ca un conflict nuclear, fie si limitat, este acceptabil sau poate fi o tactica de succes.

XS
SM
MD
LG