Linkuri accesibilitate

Manevre militare în stînga Nistrului


La parada de Ziua Victoriei la Tiraspol
La parada de Ziua Victoriei la Tiraspol

Aplicațiile trupelor ruse din Transnistria se încheie practic în aceeași zi cu cele ale militarilor moldoveni și americani.

Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) dislocat în regiunea transnistreană a început o serie de exerciții militare în stânga Nistrului, care vor dura până pe 19 mai, anunță presa de la Tiraspol.

La manevrele tactice cu trageri de luptă participă în jur de 500 de militari și peste 50 de unități de tehnică de luptă.

Scopul anunțat al aplicațiilor militare este „verificarea nivelului de pregătire pentru luptă a unităților după perioada de iarnă”, potrivit șefului GORT din Transnistria, Dmitri Zelenkov.

Dmitri Zelenkov: „Pe poligon vor fi exersate toate tipurile de desfășurare a luptei – pregătirea inginerească, contracararea atacurilor radio-electronice, apoi militarii vor exersa tipurile de acțiuni militare – atât cu caracter defensiv, cât și cu caracter ofensiv și cadrul luptelor pentru îndeplinirea misiunii de pacificare. Nu este vorba despre un atac asupra unui posibil adversar. Noi exersăm doar chestiuni ce țin de contracararea posibilității de escaladare a conflictului în Zona de securitate”, a precizat șefului GORT din Transnistria, Dmitri Zelenkov.

Exercițiile militare a trupelor ruse dislocate în regiunea separatistă transnistreană au loc în paralel cu exercițiul „Dragon Pioneer 2016”, în cadrul cărora militarii americani, împreună cu cei moldoveni, au programate aplicații comune în Republica Moldova, în intervalul 3-20 mai. Întâmplător sau nu, aplicațiile trupelor ruse din Transnistria se încheie practic în aceeași zi cu cele ale militarilor americani.

În regiunea separatistă a Republicii Moldova sunt dislocați aproximativ 1500 de militari ruși, parte a Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria. Rusia susține că sarcina principală a militarilor este protejarea depozitului de muniții de la Colbasna, unde sunt stocate munițiile fostei Armate a 14-a, dar și participarea la misiunea de pacificare de pe Nistru.

Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruse din regiune și transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru, controlată militar de Rusia, într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Previous Next

XS
SM
MD
LG