Linkuri accesibilitate

Scriitorul aici şi acolo


În Moldova, scriitorul, dacă nu e un fetiş prezent în manuale, e considerat un fel de saltimbanc, un pierde-vară.

Fireşte, politicienii moldoveni nu sînt ca politicienii din UE. Şi medicii, profesorii şi instalatorii din Moldova au o altă situaţie decît medicii-profesorii-instalatorii din Europa. Dar şi scriitorii europeni au un alt statut decît literaţii din RM.

Nu vreau să vorbesc aici despre valoarea unora şi altora, ci despre atitudinea pe care ceilalţi membri ai societăţii o au faţă de scriitori. În Moldova, scriitorul, dacă nu e un fetiş prezent în manuale, e considerat un fel de saltimbanc, un pierde-vară, un personaj ridicol şi inutil. Cine aici îi mai ia în serios pe literaţi? Nimeni nu le citeşte cărţile. Şi nici nu le cumpără.

În puţinele mele participări la festivalurile literare din străinătate, am remarcat un fapt curios. La lecturile sau discuţiile scriitorilor venau cîte 100-150 de oameni care uneori mai şi plăteau cîte 5-10 euro pentru a asculta ce spun protagoniştii. Asta e de neconceput în RM. În Moldova, pe gratis aproape că nu poţi aduce un om la o lansare de carte sau la un recital. Acolo însă există oameni care cumpără bilete pentru a-i vedea pe literaţi! E o minunăţie.

Acolo literatul nu e venerat, nu e considerat un Zeu. Dar e respectat şi asta nu e puţin. Profesia de scriitor e privită cu stimă şi înţelegere. Aici mulţi se uită la scriitori ca la nişte proşti care nu au o ocupaţie normală.

În mare parte, situaţia deplorabilă în care s-a pomenit literatul moldovean e consecinţa dezastrului economic şi social. Există însă şi vina literaţilor înşişi care nu-şi iau în serios meseria şi care nu ştiu să se impună.

Particpările astea la festivalurile din străinătate sînt bune mai cu seamă pentru că le arată solilor moldoveni că situaţia scriitorului poate fi alta, mult mai simpatică. Cînd va fi respectat scriitorul şi în Moldova? Asta nu ştiu. Ceea ce mi se pare indiscutabil e că lamentarea trebuie evitată. Scrieţi, fraţilor, scrieţi! Scrieţi bine! Cel puţin asta faceţi!

XS
SM
MD
LG