Linkuri accesibilitate

România: încercare de resuscitare la Ministerul Sănătăţii


Economistului Vlad Voiculescu, director de cabinet al ministrului finanţelor Anca Dragu, este noul ministru al sănătăţii de la București.

Este o numire aşteptată de câteva săptămâni pentru a soluţia criza dezinfectanţilor, dar şi cea instituţională din minister.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Cel mai nou ministru şi cele mai vechi probleme

Preşedintele României spunea la ceremonia de învestire că soluţionarea crizelor curente, dar şi stabilirea unor politici viitoare de investiţii şi organizare ar trebui să fie pe primele locuri în agenda noului ministru al Sănătăţii. Independenţa politică ar putea fi un atú important, îl încurajează preşedintele Iohannis pe cel mai tânăr membru al echipei Cioloş. Multe dintre problemele sistemului “nu au fost rezolvate din frică de obicei de propriul partid, poate de opoziţie, foarte rar de opinia publică”, i-a spus preşedintele Iohannis.

Numirea tânărului economist însă le pare unora o altă aventură cu final previzibil. Premierul Cioloş a mai încercat odată să propună la sănătate un tânăr doctor care nu-şi temrinasestudiile şi avea o activitate extraprofesională mult comentată de publicaţiile tabloid.

Vlad Vasile Voiculescu nu are aproape nicio experienţă în domeniul sănătăţii. Este şi foarte tânăr, are 33 de ani dintre care 14 i-a petrecut peste graniţă. Şi-a făcut studiile la Universitatea economică din Viena şi a lucrat după aceea mai bine de 10 ani la Erste Bank, unde a urcat în ierarhie până la poziţia de vicepreşedinte al Diviziei de Finanţări de infrastructură. Acum opt ani a pus pe picioare o filieră de sute de persoane care au adus în România citostatice gratuite imposibil de găsit în clinicile sau farmaciile din ţară. Este singura sa legătură cu domeniul sănătăţii, dar şi cea care i-a asigurat un post de vicepreşedinte al uneia dintre cele mai mari asociaţii europene de susţinere a bolnavilor de cancer, vizibilitatea mediatică şi felicitările preşedintelui Iohannis.

În filmul Reţeaua pe care HBO l-a dedicat filierei citostaticelor, Vlad Voiculescu spunea că a organizat filiera nu pentru că medicamentele ar fi avut preţuri prohibitive, ci pentru că statul român nu investea în aşa ceva şi oamenii mureau cu zile. Întors în ţară nu cu mult timp, a devenit aghiotantul Ancăi Dragu, ministrul Finanţelor şi rămâne de văzut dacă această perspectivă economică îl va ajuta să descâlcească iţele unui minister-cheie unde corupţia, nepriceperea şi birocraţia fac zilnic victime. Însă este la fel de posibil ca tinereţea şi vocaţia organizaţională să substituie necesara cunoaştere a sistemului şi să-l ajute pe Vald Voiculescu să gândească “din afara cutiei” şi să deblocheze sistemul.

Soluţii la probleme vechi de decenii

Postul de ministru al Sănătăţii e vacant de aproape două săptămâni. Această vacanţă a părut mai degrabă strategică pentru că avea pe fundal cea mai gravă criză a sistemului de sănătate din România ultimelor decenii. Fostul ministru Patriciu Achimaş Cadariu şi-a dat demisia la presiunea opiniei publice care aştepta un răspuns în cazul dezinfectanţilor falsificaţi, iar ministrul părea că tergiversează ancheta şi că-i protejează pe vinovaţii din sistem.

La minister se spune că anul trecut au murit circa 60.000 de oameni în spitale iar dintre aceştia 12.000 din cauza infecţiilor nosocomiale. 12.000, adică 0,03% din totalul de trei milioane de pacienţi. Specialiştii spun însă că raportările sunt falsificate din rea credinţă, neştiinţă sau pentru că definiţia acestor infecţii este neclară. Ar fi, de fapt, de sute de ori mai multe cazuri, adică vreo 300 de mii.

Serviciul Român de Informaţii susţine că ar fi informat autorităţile în mod repetat în legătură cu ineficienţa dezinfectanţilor, factor agravant al acestor boli care bântuie prin spitale, însă în aceste condiţii este neclar cum de spitalul acestei agenţii îşi lua porţia de dezinfectanţi de la acelaşi furnizor. A fost alcătuită o listă iniţială de 50 de spitale (din 350) unde s-ar fi descoperit că dezinfectanţii erau diluaţi însă există sceptici care spun că toate spitalele, clinicile şi cabinetele medicale care au contract cu firma HexiPharma ar trebui verificate. Toţi au încetat să le mai folosească produsele iar sălile de operaţie din toată ţara sunt blocate şi azi.

Sănătatea, factor de risc pentru siguranţa naţională

Situaţia este suficient de gravă pentru a-l convinge pe preşedinte Iohannis s-o treacă pe ordinea de zi a viitoarei reuniuni a Consiliului Suprem pentru Apărarea Ţării. Ministrul Sănătăţii va trebui să propună nu doar soluţii pentru criza dezinfectanţilor ci şi pentru a debloca în întregime sistemul căci, după cum spune şi preşedintele Iohannis:” Este evident că în domeniul sănătăţii nu avem de-a face doar cu o problemă punctuală pe dezinfectanţi, avem numeroase probleme care pot fi rezolvate doar dacă cei care au răspunderea vin cu soluţii serioase, care pot fi puse în practică şi le pun în practică“.

Este foarte probabil că prima uşă la care o să bată noul ministru nu e cea a preşedintelui Iohannis, ci a fostei sale şefe de la Finanţe. Reţeaua de spitale trebuie să cumpere noi consumabile, în primul rând dezinfectanţi şi, pentru aceasta, este nevoie nu doar de voinţă şi viziune ci, în primul rând de accesul la portofelul bugetar.

XS
SM
MD
LG