Linkuri accesibilitate

Șeful Procuraturii Anticorupție în fața presei (Ziarul Național)


Pirkka Tapiola: guvernarea de la Chişinău are mult de lucru pentru a se reabilita în încrederea cetăţenilor (interviu TV7).

Ales în urmă cu o lună în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, cea care din 1 august se va ocupa de investigarea cazurilor de corupție comise de înalți funcționari de stat, Viorel Morari a apărut în faţa presei, în cadrul unui Club al Jurnaliştilor de Investigaţie. Răspunzând întrebărilor „Ziarului Naţional”, Viorel Morari a promis că va pleca din funcţie dacă până la 1 august nu aduce „mirosul schimbării” în instituție. „Dacă voi simți că nu sunt apt, va trebui să ofer locul unei alte persoane capabile să schimbe starea de lucruri. Trebuie eu însumi să înțeleg că pot schimba lucrurile. Să pot constata că investigațiile de rezonanță care sunt acum în lucru se apropie de finalizare”, a declarat şeful Procuraturii Anticorupţie. Întrebat dacă până la 1 august, dosarul primarului de Orhei, Ilan Șor, învinuit în dosarul fraudelor din sistemul bancar, va fi transmis în judecată, Viorel Morari a răspuns afirmativ, adăugând: „cred că veți vedea mai multe dosare grele în următoarele două luni”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct

Stela Mihailovici de la aceeaşi publicaţie face trimitere la un raport al Curţii de Conturi, în care se constată că unele spitale raionale au în stocuri doar 60% dintre medicamentele necesare, iar pacienții asigurați sunt nevoiți să le cumpere din surse proprii. Motivul: un buget auster, dar şi unele nereguli admise de manageri. Casa Naţională de Asigurări în Medicină atenționează că pacienții care au fost nevoiți, pe durata aflării în spital, să procure din surse proprii medicamente, au dreptul să se adreseze conducerii spitalului pentru a le fi restituiți banii. Persoanele urmează să prezinte documente ce justifică procurarea preparatelor, cu anexarea bonurilor din farmacii. În caz de refuz al spitalelor, pacienții pot depune cereri similare la CNAM. Anul trecut, CNAM a examinat mai multe petiții, iar în consecință, pacienților le-au fost restituiţi peste 51 de mii de lei.

Publicaţia „Timpul” scrie despre Clary Estes, voluntară a Corpului Păcii, venită din statul american Kentuky. Ea a ajuns în Republica Moldova exact un an în urmă. Locuiește în satul Vădeni, raionul Soroca, și-i place schimbarea care a avut loc în ritmul său de viață de când s-a mutat în Moldova. În prezent, ea documentează istoria a patru deportați, iar procesul va dura atâta timp, cât va sta în țară. Potrivit lui Clary, munca pe care o depune presupune multiple interviuri cu aceste persoane, fiind vorba de un proiect de lungă durată. De altfel, voluntara planifică să cunoască istoria a încă 2-4 deportați, pentru ca ulterior, în maximum patru ani, să meargă în Kazahstan și Siberia, în locurile în care aceștia au fost surghiuniți. „Voi documenta și fotografia acele regiuni, precum și drumul pe care au fost nevoiți să-l facă până acolo”, spune Clary. Vă invit să o cunoaşteţi răsfoind ziarul „Timpul”.

Articolul lui Dmitri Ciubaşenko din Panorama se intitulează „The only show in town”. Protagonistul articolului e controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc ale cărui poziţii, în opinia lui Ciubaşenko, sînt mai puternice ca oricînd. Plahotniuc are un plan limpede, acela despre cum să păstreze controlul asupra instituţiei prezidenţiale şi, deocamdată, nu se vede cine ar putea să-l pericliteze, scrie Dmitri Ciubaşenko, adăugând că sosirea fostului oficial european Jose Manuel Barroso la Forumul oamenilor de afaceri de la Chisinau e o parte a sus-pomenitului plan. Domnul Barroso a venit la Chişinău ca să cîştige bani, susţine editorialistul de la Panorama. O singură problemă are Vlad Plahotniuc. Dacă anterior el oscila mereu între Occident şi Rusia, acum se pare că Rusia s-a dat la o parte şi a cam renuntat la Plahotniuc, oferindu-i-l americanilor, consideră Dmitri Ciubasenko.

Vladimir Plahotniuc vrea să revină în politică după eşecul din iarna trecută, când nu a reuşit să ajungă premier, iar pentru aceasta îşi asigură susţinerea externă. Declaraţia îi aparţine fostului ambasador al Republicii Moldova la Viena, fost membru al PDM, Andrei Popov, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4. „Nu cred că pe el îl interesează funcţia de şef al statului, funcţie cu atribuţii limitate. Lui îi place să conducă, să aibă totul sub control, să dicteze şi doreşte să facă acest lucru de pe o poziţie oficială în stat. El îşi doreşte funcţia de premier şi în condiţiile ca la şefia statului să fie o persoană comodă, timp de un an să-şi ridice ratingul, care este unul negativ”, a spus Andrei Popov.

Portalul Moldnova.eu publică un reportaj din regiunea transnistreană a ţării, de la festivalul „Ia pridnestroveţ” (trad. din rusă „Я – Приднестровец!” – „Eu sunt transnistrean!”), instituit prin decretul pretinsului preşedinte de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, în anul 2015, cu scopul de a ridica spiritul patriotic în rândurile locuitorilor din republica nerecunoscută. Cea mai recentă ediție a festivalului „Ia pridnestroveţ”, care a constat în organizarea unui iarmaroc şi a unui concert, s-a desfăşurat sâmbătă, 21 mai, în piaţa „Pavel Tcacenco” din Tighina. În ajun, site-urile din stânga Nistrului anunţau cu aplomb că la iarmaroc se vor expune zeci de întreprinderi transnistrene. Realitatea surprinsă de reporterii Moldnova.eu s-a dovedit a fi însă diferită: la ora 10 dimineaţa, în piaţa Tcacenco puteau fi numărate vreo șapte gherete ale producătorilor transnistreni în jurul cărora umblau gură-cască oameni plictisiţi.

În tradiţonalul său editorial pentru agenţia de ştiri IPN, politologul Dionis Cenuşă aminteşte că din 1 iulie 2016, Moldova, alături de Georgia, vor deveni unicele țări din Parteneriatul Estic, care beneficiază de acorduri cu Uniunea Europeană aflate în vigoare integral. Acordul de Asociere capătă noi contururi, care permit o implicare mai mare din partea UE, iar în paralel – extinderea angajamentelor Moldovei și UE. „Rămâne însă de văzut, dacă ratificarea Acordului la nivelul UE va schimba situația în teren, adică în Moldova, unde reformele sunt inhibate.
Aceasta duce în mod automat la extinderea condiționalității spre noi arii (proprietatea intelectuală, domeniul sanitar-fitosanitar etc.). Însă aceasta nu poate schimba atitudinea autorităților și a guvernării, pentru care reformele par să fie văzute din necesitatea de a se menține la putere și nu de a remodela țara, politica și economia acesteia sau relația cetățeanului față de stat”, constată Dionis Cenuşă.

Presa de la Chişinău preia declaraţii ale Ambasadorului UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, la emisiunea Interpol de la postul de televiziune TV 7. Între altele, diplomatul european a declarat că guvernarea de la Chişinău are mult de lucru pentru a reabilita încrederea cetăţenilor. „Am observat că s-au făcut paşi concreţi privind adoptarea unor legi. Dar nu este suficient doar ca aceste legi să fie adoptate, este necesară implementarea lor, este necesar ca ele să funcţioneze. La acest capitol Guvernul are de lucrat foarte mult, să demonstreze că îi pasă de cetăţeni şi să implementeze reforme”, a spus Pirkka Tapiola.

XS
SM
MD
LG