Linkuri accesibilitate

Crimeea premierului Dmitri Medvedev


Premierul Medvedev în vizită la Galeria Națională de Artă Aivazovski la Feodosia, în Crimeea, la 23 mai

„Nu avem bani. Rezistați și voi, vă doresc toate cele bune, bună dispoziție și sănătate!”

Un video în care premierul rus Dmitri Medvedev le spune locuitorilor Crimeii că Rusia nu are bani să le mărească pensiile, dar îi îndeamnă să reziste în fața greutăților a devenit viral pe Internet. La o săptămână de la vizita lui Medvedev în Crimeea anexată în 2014 de la Ucraina, afirmația sa continuă să stârnească amuzamentul și batjocura internauților.

Aflat în vizită în Crimeea, pe 23 mai, Dmitri Medvedev a vrut să facă o baie de mulțime, în orașul port Feodosia. Dar a fost asaltat cu întrebări despre prețurile mari și pensiile mici. Episodul a fost filmat, iar filmulețul s-a răspândit cu repeziciune pe Internet.

Medvedev despre pensii: 'Nu avem bani!'
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:37 0:00

O pensionară a insistat să i se spună când și cum va fi indexată pensia.

„Își șterg picioarele cu noi. Nu ne dau nici majorarea de patru procente promisă”, îi spune lui Medvedev femeia, plângându-se pe autoritățile din peninsula anexată și pe micimea pensiei, de 8 mii de ruble, cam 120 de dolari, care nu-i ajunge la nimic.

„Nu avem bani”, i-a răspuns premierului Medvedev pensionarei. Nu putem face indexarea numai într-un singur loc, iar pentru toată țara nu ajung bani. „Când vom găsi bani, vom face și indexarea”, a spus primul ministru rus, adăugând, în loc de rămas bun: „Rezistați și voi, vă doresc toate cele bune, bună dispoziție și sănătate!”.

Câteva ore mai târziu, Crimeea era pentru premierul rus numai o frumoasă amintire: fotografia unui curcubeu plin deasupra peninsulei, este tot ce a publicat Medvedev pe pagina sa din Instagram, în urma vizitei.

Dar Internetul s-a umplut imediat de glume grafice pe seama prestației sale neîndemânatice în fața pensionarei.

De exemplu, într-o poză apare un veceu, fără hârtie igienică. Apoi – inscripția: hârtie nu-i, dar rezistați, toate cele bune, bună dispoziție și sănătate!”.

Caricatură de Sergei Elkin
Caricatură de Sergei Elkin

Într-o altă glumă în imagini, este înfățișat un câmp de luptă sinistru, cu un soldat care cere cu disperare sprijin aerian. Pe boltă apare însă un mic avion de epocă, de care atârnă un banner cu inscripția: „Rezistați, toate cele bune, bună dispoziție și sănătate!”.

Când se pregătea să anexeze Crimeea, Moscova a promis locuitorilor din peninsulă majorări substanțiale ale pensiei și salariului bugetarilor. Kremlinul s-a ținut de cuvânt în mare parte, ridicând aceste plăți la nivelul celor din Rusia.

Dar economia rusă a avut mult de suferit în ultimii ani din cauza ieftinirii petrolului și sancțiunilor internaționale impuse Moscovei pentru Ucraina, iar principala ramură economică din Crimeea însăși - turismul - a fost afectată grav. Numărul turiștilor care merg să-și petreacă vacanța în peninsula anexată a scăzut dramatic. Rusia construiește un pod care să asigure accesul terestru spre peninsula astăzi izolată, dar podul va fi gata cel devreme în 2018.

Crimeea nu mai joacă un rol central în programele de știri ale televiziunilor rusești și riscă să fie numai un subiect marginal la alegerile parlamentare ruse de la toamnă. Dacă n-ar fi internauții, care au transformat deja urările lui Dmitri Medvedev locuitorilor Crimeii în slogan electoral al partidului puterii, Rusia Unită: „Bani nu sunt, dar rezistați!”.

Printre puținii care i-au sărit în apărare premierului rus este vechiul său prieten, președintele Vladimir Putin. Cuvintele premierului, a spus Putin, au fost pur și simplu scoase din context.

XS
SM
MD
LG