Gheorghe Cojocaru: „Deși corturile protestatarilor, de stânga și de dreapta, din centrul capitalei stau întinse de mai bine de un an de zile, o acalmie oarecum stranie s-a lăsat peste viața politică din Republica Moldova. Probabil, nu ploile abundente din ultimele săptămâni sunt cele care determină clasa politică să afișeze o anumită reținere pe scena publică, ci, mai curând, nevoia de reinventariere atentă și fără pripeală a resurselor și de trecere în revistă a forțelor, înainte de marea bătălie electorală din toamnă pentru fotoliul de șef al statului.”
Europa Liberă: Elanul protestatar se pare că s-a mutat în Parlament, dovadă fiind moțiunile de cenzură în adresa guvernului pe care socialiștii promit să le înainteze în fiecare săptămână, pe durata ședințelor Parlamentului.
Gheorghe Cojocaru: „Moțiunile socialiștilor nu reușesc să atragă numărul necesar de semnături pentru a fi înregistrate, nici măcar vecinii acestora pe partea stângă a eșichierului, comuniștii lui Vladimir Voronin, nu par interesați de o asociere cu Partidul Socialiștilor împotriva actualelor autorități. Și, prin urmare, aceste moțiuni sunt inofensive și nu produc pagube, poate doar mențin ridicat tonusul în rândurile opoziției socialiste.”
Europa Liberă: Acum veți fi de acord că socialiștii dau tonul pe partea stânga a eșichierului politic, au un important sprijin electoral și par să fie cei mai pregătiți pentru alegerile prezidențiale promise pentru luna octombrie.
Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele unor sondaje de opinie din ultimul timp ilustrează această tendință care, probabil, se va menține, însă întrebarea care se pune este dacă sprijinul atestat în sondaje va fi suficient pentru câștigarea competiției de liderul socialist Igor Dodon care și-a anunțat intenția de a candida. Calificat, eventual, într-un tur doi, acesta va avea mare nevoie de voturile culese de reprezentantul Partidului Comuniștilor în alegeri, care vor cântări greu și vor putea să încline balanța într-o parte sau alta. Din acest punct de vedere, ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament pare o ilustrare a faptului că șansele favoritului stângii vor depinde, în final, de mai multe necunoscute.”
Europa Liberă: Cum nu s-a profilat încă un contracandidat puternic pe dreapta sau pe centru, unde, de altfel, pare că vrea să se instaleze un candidat din partea guvernării, nu are cine să-l împiedice pe liderul socialist Igor Dodon. Or, numărătoarea inversă, practic, a și început și oponenții liderului socialist ar cam trebui să demareze?
Gheorghe Cojocaru: „Faptul că nu ar avea cine să-i ridice mingea la fileu sau cu cine să se dueleze în arena publică ar putea oarecum să-l incomodeze pe Igor Dodon, dacă acesta se simte ca peștele în apă în vâltoarea dezbaterilor publice. Pe de altă parte, se pare că lipsa îndelungată a oponenților socialiștilor din arenă îl avantajează anume pe liderul socialist și minimizează șansele rivalilor săi de pe partea dreaptă sau mai din centrul scenei politice.”