Autoritățile din România spun că au oprit la sol toate elicopterele EC 135 după ce un asemenea elicopter al serviciului de urgență SMURD s-a prăbușit în Republica Moldova, într-o pădure din apropierea satului Haragâș, în timp ce zbura după un bolnav, la Cahul. Toți cei patru oameni aflați la bord, pilotul, co-pilotul, un medic și un medic asistent au murit. Pe ambele maluri ale Prutului, au fost deschise anchete.
Elicopterul SMURD de la Iaşi transportase dimineață o pacientă de 85 de ani de la Vulcănești la Chişinău şi se îndrepta spre Cahul să preia un cetățean american în stare foarte gravă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Moldova, Diana Ţurcanu, elicopterul dispăruse de pe radare, ulterior epava a fost descoperită de localnici care au anunțat imediat autorităţile responsabile.
Mai mulţi martori, citaţi de presa de la Chişinău, susţin că elicopterul zbura la o distanță foarte mică de pământ, în timp ce afară ploua şi era ceață densă. Nava s-ar fi prăbușit şi, după contactul cu solul, s-a produs un incendiu.
La această oră, procurori şi anchetatori de la Bucureşti şi Chişinău se află la faţa locului pentru a investiga cauzele accidentului.
Două din cele două victime, un medic şi o asistentă, sunt angajate la SMURD Iaşi, celelalte două persoane erau piloţi ai unității speciale de aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne din România, spune Diana Cimpoeşu, coordonator la SMURD Iaşi.
„Este elicopterul cumpărat prin programul transfrontalier România-Republica Moldova. Este un elicopter care a venit în Iaşi, cred că, în 2014 nou cumpărat şi care operează după regulile Ministerului de Interne din România în baza acordului cu Republica Moldova. În ceea ce ne privește, noi asigurăm partea medicală a elicopterului, nu ne ocupăm nici de zbor şi nici de partea de anchetă, care se derulează acum. În cazul accidentului din 2005 am ştiut cauza accidentului la aproximativ doi ani şi jumătate, asta ancheta derulată de Parchetul Militar din România ne-a spus cauza după doi ani şi jumătate”.
În acest an, elicopterul ar fi efectuat 19 operațiuni de salvare pe teritoriul Republicii Moldova, iar ultima inspecție periodică a avut loc în februarie 2016.
Procurorii moldoveni au declanșat urmărirea penală în baza articolului din Codul Penal - Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a transportului aerian, care au provocat urmări grave.
Şeful Departamentului pentru Situații de Urgenţă, Raed Arafat, care ar urma să sosească în această seară la Chişinău, a declarat pentru postul TV Digi 24 că în cadrul misiunilor pilotul este cel care ia decizia dacă decolează sau nu, în baza informațiilor pe care le primește.
Elicopterele SMURD operează zboruri în Republica Moldova din septembrie 2015, atunci când Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, după modulul românesc, a fost extins şi în stânga Prutului.