Linkuri accesibilitate

Comemorarea salvatorilor de la SMURD: „Piloții nu mor niciodată. Ei decolează și nu se mai întorc”


La Chișinău sute de oameni, inclusiv premierul Pavel Filip, s-au perindat prin fața ambasadei României ca să depună flori și să aprindă lumânări în memoria celor patru victime ale prăbușirii elicopterului de salvare românesc joi, în raionul Cantemir. Un reportaj de la Natalia Sergheev.

Primele garoafe roșii au fost aduse la ambasada Română încă în seara zilei de joi, imediat după ce s-a aflat de prăbușirea elicopterului SMURD Iași, într-o pădure din apropierea localității Haragâș. Astăzi, la primele ore ale dimineții, numărul florilor s-a înzecit.

Ieșeanul Cristian Sava spune că pentru el, accidentul aviatic a fost o dramă personală.

„Vă dați seama că sunt și ieșean, și știind-o pe doamna doctor [Mihaela] Dumea… Eu nu-mi pot reveni de ieri, pentru mine a fost o tragedie…”

Alături de medicul Mihaela Dumea, la bordul elicopterului SMURD Iași a fost asistentul Gabriel Sandu, pilotul Doru Gavril și copilotul Voicu Socae.

Misiunea se îndrepta spre Cahul, după ce a transportat la Chișinău o pacientă în vârstă de 85 de ani. Pe ambele maluri ale Prutului, au fost deschise anchete.

Tânărul Dan Constantin Vârlan în vârstă de 15 ani aștepta să depună și el câțiva crini albi la mormanul de flori de sub pereții ambasadei românești, zgribulindu-se sub umbrelă.

„România a fost, este și va fi un mare ajutor pentru Republica Moldova, nu doar în domeniul economic, cum mulți cred, dar și în cel medical. Echipa SMURD avea deja peste 20 de salvări în Republica Moldova. Sincere mulțumiri acestui echipaj pentru că au salvat o viață, însă și-au dat-o toți patru.”

Membrii Asociației obștești „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) au organizat un flash-mob în fața clădirii ambasadei de pe strada București pentru a-și manifesta respectul față de victimele misiunii ieșene SMURD. Peste 20 de tineri au desfășurat un banner pe care scria „Eroii nu mor niciodată”.

Președintele ODIP Vlad Bilețchi:

„Este foarte important să transmitem un mesaj de compasiune, de condoleanțe, de doliu, de sprijin și de prezență aici. Ei sunt niște eroi care și-au jertfit viața nu pe câmpuri de luptă inutile și prostești, și-au jertfit viața încercând să salveze pe alții. Cum se spune: «Piloții nu mor niciodată. Ei decolează și nu se mai întorc.»”

Pensionara Alla Aleksandrova nu este o adeptă a viziunilor pro-românești, dar spune că în momente de cumpănă trebuie de lăsat diferențele la o parte.

„Au decedat oameni care ne ofereau nouă ajutor. Și din această cauză noi plângem împreună cu poporul românesc și cel moldovenesc. Eu sunt împotriva unioniștilor, dar am venit aici pentru că e de datoria mea să-mi exprim condoleanțele și să mă rog ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.”

Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a declarat ziua de 3 iunie zi de doliu național în memoria misiunii SMURD Iași. La mai multe instituții de stat a fost coborât drapelul în bernă. Tot astăzi, la miezul zilei, salvatorii și pompierii din toată țara au ținut un minut de reculegere pentru colegii căzuți în exercițiul muncii.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG