Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a cerut amânarea Sfântului și Marelui Sinod panortodox din Creta (16-28 iunie 2016), care-i va întruni pe reprezentanţii tuturor Bisericilor Ortodoxe.
Biserica Bulgară avertizează că nu își va trimite reprezentanții la reuniunea de la Creta. Decizia a fost luată în unanimitate de Patriarhul și mitropoliții la ședința de la 1 iunie a Sfântului Sinod.
Din motivele anunțate reiese că Biserica Ortodoxă Bulgară este nemulțumită de modul în care este organizat Sfântul și Marele Sinod și de absența în ordinea de zi a unor teme de importanță majoră pentru Sfânta Ortodoxie. O astfel de temă, în opinia Patriarhului Neofit, este recunoașterea legitimității unor noi biserici precum cea macedoneană – desprinsă din Biserica Ortodoxă Sârbă. Episcopul acestei biserici – Stefan, a vizitat de două ori Sofia unde a fost primit de patriarhul Neofit.
Unele Biserici ortodoxe și-au anunțat dezacordul cu textele deja aprobate pentru Sfântul și Marele Sinod. Redactarea acestora va fi imposibilă, dacă se va urma regulamentul de funcționare a Marelui Sinod.
Biserica ortodoxă bulgară este nemulțumită de nerespectarea principiului egalității la întocmirea schemei de așezare a patriarhilor și a oaspeților.
Ea vede probleme și în cheltuielile foarte mari și neargumentate prilejuite de organizarea reuniunii panortodoxe. De la fiecare biserică sunt ceruți 120 000 de euro, fără argumente financiare și garanții că suma nu va fi între timp majorată.
Patriarhul moscovit Kiril a anunțat că s-ar putea să nu participe la Marele Sinod. Motivele invocate în comunicatul Bisericii Ortodoxe Bulgare în mare parte coincid cu cele din scrisoarea Patriarhului rus adresata Patriarhului ecumenic Bartolomeu.
Sfântul și Marele Sinod Panortodox este primul după anul 870. Inițial el urma să aibă loc la Istanbul, dar din cauza relațiilor tensionate între Turcia și Rusia, în ianuarie 2016 a fost transferat la Creta. Sunt invitați câte 24 de arhierei din fiecare Biserică ortodoxă. Sfântul și Marele Sinod Panortodox nu va putea avea loc în absența Bisericilor ortodoxe din Rusia și Bulgaria, afirmă la Sofia surse bisericești.