Linkuri accesibilitate

Cum se vede lupta cu corupţia?


Tranziţia ne-a spulberat toate reperele, a nimicit valorile, ne-a arătat că esenţa e doar o aparenţă...

Lupta cu corupţia a început aici chiar din clipa în care Republica Moldova şi-a declarat independenţa. Dar nu neapărat pentru că se dorea eradicarea viciului. Pur şi simplu, lupta cu corupţia dădea bine la imagine. Ce alegător nu va fi atras de un politican neînfricat care chipurile se ia la trîntă cu balaurul corupţiei? De aceea, „lupta cu corupţia” a fost şi este o promisiune constantă în campaniile electorale.

Realitatea cu amănuntul și Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

Cu timpul însă „lupta cu corupţia” şi-a pierdut puterea de seducţie iniţială. Şi asta pentru că cetăţenii au remarcat un fapt bizar.În timp ce vocile puternice ale luptătorilor cu corupţia răsunau pe toate coclaurile, corupţia înflorea, iar marii cinovnici-poliţişti-vameşi-politicieni nu mai ajungeau în puşcărie pentru corupţie.

Au fost ani buni, în care, în ciuda mituirii generalizate, mai nimeni dintre marii făcători de mişmaşuri nu era pedepsit. O apatie mare se instaurase în societate. O neîncredere imensă că adevărul poate învinge, că hidoasa corupţie poate dispărea. Îmi amintesc că în anii aceia am întîlnit suficienţi oameni care susţineau că numai proştii şi nătăfleţii nu dau şi nu iau mită. Asta era starea de spirit din societate.

Au trecut ani de zile. Şi ce s-a schimbat? Cum se vede lupta cu corupţia acum? Să remarcăm că lucrurile s-au precipitat niţel. Acum CNA-ul arestează destul de mulţi indivizi, apar filmuleţe cu funcţionari care iau parcă mită, cum e cel cu edilul cu borseta plină. Gălăgia e mai mare, mai ales după marele furt al banilor din bănci. Un fost premier chiar a fost arestat, fiind bănuit de mişmaşuri. Fojgăiala e mai mare. Poţi avea impresia că, în sfîrşit, lupta a început cu adevărat.

Dar asta nu e sigur. Un om păţit rămîne cu aceeaşi îndoială. Şi asta pentru tranziţia ne-a spulberat toate reperele, a nimicit valorile, ne-a arătat că esenţa e doar o aparenţă. Şi vezi… un funcţionar arestat de CNA pentru luare de mită de la un cetăţean străin, după care funcţionarul arestat spune că i-a dat mită unui ofiţer CNA care şi el e arestat. Vezi un vameş surprins în flagrant, care fuge într-o maşină pe a cărei capotă e un ofiţer CNA… Un spectacol halucinant în plină desfăşurare. O fi asta distrugerea corupţiei?

XS
SM
MD
LG