Departamentul de stat american s-a declarat îngrijorat de proiectul de lege privind interzicerea așa-numitei „propagande homosexuale” ,adoptat de Comisia pentru cultură a Parlamentului de la Chișinău.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Mark Toner, a afirmat că proiectul ar putea „afecta negativ comunitatea LGBT” și ar putea „reduce efectele benefice” ale Legii egalității de șanse din 2012. Vineri, 25 mai, Comisia pentru cultură din Parlamentul Moldovei a avizat propunerea deputaților socialiști de amendare a legii drepturilor copilului pentru a feri minorii de „propaganda homosexuală”.
Departamentul de stat american, într-o declarație dată publicității vineri, îndeamnă Moldova „să-și respecte angajamentele și obligațiile internaționale de
„Diversitateanu reprezință nici o amenințare pentru Moldova, din contra, o va ajuta să prospere”....
a proteja libertățile fundamentale de expresie, de adunare și asociere ale tuturor cetățenilor, indiferent de orientarea sexuală sau gen”. „Diversitatea” a ținut să sublinieze purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, „nu reprezință nici o amenințare pentru Moldova, din contra, o va ajuta să prospere”.
Socialiștii moldoveni au în Parlament și o inițiativă separată de abrogare a legii egalității de șanse, adoptată în 2012, în schimbul liberalizării vizelor europene. Proiectul a primit între timp avizul negativ al Ministerului justiției, aviz cu care va intra în dezbaterea deputaților.
Nu este prima dată când Parlamentul de la Chișinău discută legi anti-LGBT. În 2013 a trecut prin legislativ un amendament împotriva unor „activități publice cu impact negativ asupra minorilor”. Legea amendată a fost chiar promulgată de șeful statului, fiind „îngropată” abia după protestele activiștilor pentru drepturilor omului. Principala lor obiecție a fost că noua formulare a legii ar îngrădi dreptul la liberă exprimare nu doar pentru comunitatea LGBT, ci și pentru jurnaliști sau simpli cetățeni, care ar fi putut fi pedepsiți pentru că sprijină diversitatea.