Linkuri accesibilitate

Euro 2016 - favoriții se simt bine


De confirmat au confirmat doar două echipe: Germania și Italia.

Europenele din Franța se apropie de runda care va încheia faza grupelor și va desemna calificații în faza eliminatorie. Deobicei, lumea așteaptă surprize în această fază, numai că, de data asta, putem vorbi de surprize aparente, nu de șocuri în adevăratul sens al cuvîntului.

Islanda, de pildă, a făcut un 1-1 neașteptat cu Portugalia. O țară de numai 300000 de oameni a blocat una din puterile fotbalului european. Portugalia era, desigur, favorită dar rezultatul nu e total neașteptat. Islanda contează pe un lot rulat la cluburi de pe continent sub conducerea lui Gyfi Sigurdsson, de la Swansea, unul din cei mai buni mijlocași ai campionatului englez. Islandezii au jucat cu caracter și au surprins o Portugalie mult prea sigură de avantajul ei tehnic.

Deloc neașteptată e și victoria Slovaciei împotriva Rusiei. Hamsik, slovacul vîrf la Napoli, e un jucător de talie europeană, iar Rusia nu reușește să se desprindă de fotbalul muncit și rudimentar pe care îl practică de 10-15 ani.

Franța a bătut România și Albania, în ambele cazuri cu goluri marcate în ultimele două minute de joc. Din nou, nimic suprinzător. România s-a apărat aglomerat, iar Albania are un deplasament fizic impresionant. În plus, Franța e o echipă inegală. Fundașii laterali Evra și Sagna sînt la capătul carierei, la mijloc Pogba și Matuidi nu au siguranță iar problema vîrfului e nerezolvată. Olivier Giroud nu își intră în rol iar Griezmann pare încă obosit de un sezon lung la Atletico Madrid. Franța contează doar pe Dimitri Payet, mijlocașul lui West Ham, un fotbalist de mare finețe redescoperit cam tîrziu de selecționerii francezi. În aceste condiții, ideea după care Franța a plecat cu avantajul țării gazdă nu valorează mare lucru. Francezii vor fi într-o situație dificilă la fiecare meci de acum înainte și pot ieși din cursă înainte de finală.

De confirmat au confirmat doar două echipe: Germania și Italia. Germania schimbă generațiile dar operațiunea nu a scăzut nivelul de joc. Germania a menținut viu un sistem de circulație care n-are antidot. Ucraina s-a bătut fără argumente și a fost plimbată pe tot terenul de Ozil, Kedhira și Kroos, mijlocașii germani care leagă sistemul.

Italia a sosit la Europene cu un lot slăbit de accidentarea lui Marchisio și Verratti, practic cei mai buni doi mijlocași italieni ai momentului. În plus, presa italiană a ajuns la concluzia că naționala a atins un minim istoric și e, practic, scoasă din cursă. Italia a ponit împotriva Belgiei, o echipă cu o presă excepțională și un lot stelar. Italia a controlat tactic și moral tot meciul și a cîștigat cu un 2-0 entuziasmant. Scepticii au fost infirmați. Italia a arătat în repetate rînduri că se simte excelent în postura de outsider. În al doilea rînd, defensiva de patru de la Juventus, cu Buffon, Chielini, Barzagli și Bonucci, dă Italiei cea mai bună apărare a fotbalului mondial din ultimii 10 ani. Restul, e construcție inteligentă pe baze fixate defensiv. Aici intervine talentul antrenorului Antonio Conte, un tactician sever și strălucit care a făcut șah mat Belgia și va pune probleme enorme oricărui adversar.

Deocamdată, favoriții rămîn Germania și Italia, plus Spania care nu pare să fi forțat încă.

XS
SM
MD
LG