Linkuri accesibilitate

Udo Seiwert-Fauti: „Dacă Scoția trebuie să aleagă între Marea Britanie și UE, atunci alege UE”


Opiniile unui jurnalist german în Scoția despre Brexit, consemnate de Iolanda Bădiliță.

Cu cateva zile înainte de referendum. cei care susțin rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeana au un avans care era de nesperat cu o lună în urmă. Primul sondaj dat publicității dupa ce deputata Jo Cox a fost împușcata mortal joia trecută, relevă faptul că tabara pro UE a castigat 45%, în timp ce tabara pro-Brexit este acum susținuta de 42% din populatie.

Experții sunt de părere că, de fapt, sprijinul pentru rămânerea în UE nu este neapărat legat de moartea deputatei Jo Cox, ci de recentele studii care arată că Marea Britanie va plăti un preț foarte mare pentru o eventuală părăsire a comunității europene.

Un studiu publicat săptămâna trecută de OECD arată că ieșirea Marii Britani din UE va însemna o prăbușire a economiei britanice: PIB-ul acesteia va scadea cu 3%, fapt care se traduce cu o pierdere de 2200 de lire pe familie.

Explicația, spun experții OECD, trebuie căutată în pierderile pe care economia Londrei le va înregistra prin privarea accesului nerestricționat la Piața Unică.

Apoi, Londra va avea de luptat cu bariere în țări terțe și ar putea ieși în pagubă și în urma negocierilor cu UE.

Marea Britanie transferă anual la bugetul UE 0.3% - 0.4% din PIB, iar o ieșire din UE ar aduce economii care ar fi sub pierderile rezultalte prin creșterea fiscalității.

Greu de estimat ce efect va avea o posibilă desprindere a Scoției de Marea Britanie, știut fiind că Scoția dorește rămânerea în UE. Potrivit jurnalistului german Udo Seiwert-Fauti, ani de zile corespondent al BBC Scoția, atât populația cât și politicienii de la Edinburgh vorbesc pe o singură voce când vine vorba de referendumul de pe 23 iunie: dacă Scoția trebuie să aleagă între Marea Britanie și UE, atunci alege UE.

În direct de la Strasbourg: cu Udo Seiwert-Fauti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:57 0:00

„Explicația stă în istorie: sute de ani Scoția a dezvoltat legături cu continentul european, inclusiv cu Franța. Sute de ani scoțienii s-au războit cu englezii. Scoțienii sunt pro-europeni, o atitudine foarte diferite față de englezi. Avem de-a face cu două națiuni: scoțienii și englezii. Scoțienii vor să rămână cu UE. Este ceea ce aud de luni întregi, dacă englezii vor să părăsească UE, scoțienii vor prefera sa părăsească Marea Britanie și să rămână în UE. Nu e vorba doar de politicieni, de la toate partidele politice, este și dorința majorității scoțienilor. Scoția vrea să rămână în UE.”

Nu doar în Scoția, dar și în Irlanda de Nord și Wales opțiunile oamenilor par să încline către UE.

„Atmosfera este pro- EU. Se discută mult despre ce s-ar pierde dacă majoritatea britanicilor ar spune NU Europei. Mulți se gândesc ce trist ar fi să nu mai poată călători liber oriunde doresc, in Franța, România sau Italia. Apoi, ei se gândesc că acesta nu este un vot pe 5 ani, ca la alegeri, în care te gândesti că alegi niste politicieni pentru 5 ani. E vorba de un vot oarecum… definitiv. Zilele acestea se cristalizează cele mai multe opinii.”

Udo Seiwert-Fauti consideră greu de estimat consecințele unui Brexit.

„L-aș cita pe Wolfgang Scheuble, ministrul german de finanțe, care a spus la BBC săptămâna trecută (iar lumea ar trebui să îl creadă): „să fii înauntru este una, să fii afară, este altceva”. Aceasta înseamnă că, dacă esti înăuntru ai toate avantajele, dacă ești afară nu poti controla consecințele. Nu mai ai pașaport european, vei avea nevoie de viză pentru orice țară UE. Este o diferență între Wales, Irlanda de Nord, Anglia și Scoția. 50-70% dintre scoțieni ar vota să rămână în UE. Apoi, 60% dintre irlandezii din nord ar spune DA UE, si tot asa, peste 50% din cei din Wales sunt pentru rămânerea în UE. Doar englezii par că sunt pentru Brexit. Nu prea sunt sigur însă ce înseamnă asta. Dacă cele trei națiuni celtice vor vota DA, atunci aceștia i-ar putea depăși pe englezii care sunt pentru NU. Înțeleg că in Bruxelles se pune pe hârtie un plan B, în caz că Marea Britanie chiar alege să părăsească UE. În orice caz, în situatia în care englezii vor determina un vot pro- Brexit, scoțienii se pregătesc pentru un nou referendum de independență, și asta într-un timp foarte scurt.”

XS
SM
MD
LG