Linkuri accesibilitate

Condamnarea fostului premier Vlad Filat (Moldnova.eu; Omega)


Moldova doreşte un acord privind Complexul hidroenergetic Novodnestrovsk de pe Nistru, care să includă garanții clare referitoare la volumul de apă în fluviu (Agora).

După condamnarea ex-premierului Vlad Filat la 9 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și corupere pasivă, „Moldavskie Vedomosti” se întreabă „Cine e următorul? Potrivit publicaţiei, „furturile bancare vor înghiţi, ca un vârtej de apă, tot mai multe victime. Şi acţiunea forţelor distrugătoare va dura până va cădea capul ultimului politician amestecat în escrocheria financiară”. „Probabil că furtul miliardului este preţul pe care locuitorii Moldovei au trebuit să-l plătească ca să scape de regimul odios”, conchide autorul editorialului, Serghei Tkaci.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Newsmaker.md îl citează pe unul dintre fruntaşii PLDM, Tudor Deliu, care a spus, între altele, alături de alţi susţinători veniţi să-l încurajeze pe Filat la încheierea procesului, că „înţelege” „de ce ei (puterea) nu fac un proces deschis. Filat are ce spune, iar dacă va începe să spună, în puşcăria nr. 13 nu vor mai fi locuri libere.”

„Haideţi să recunoaştem că dl Filat nu este acuzat de furtul miliardului. Cei care într-adevăr au furat acel miliard sunt în libertate”, a mai spus fruntaşul liberal-democrat.

Portalul „Omega” lansează o posibilă explicaţie de ce lui Filat i-a fost retrasă distincţia supremă a Republicii Moldova, „Ordinul Republicii”, cu care a fost decorat împreună cu Plahotniuc la 24 decembrie 2013. „Acest ordin îi permitea fostului premier să mizeze pe amnistia planificată de Parlament cu prilejul aniversării a 25-a a proclamării Independenţei”, remarcă portalul.

Realitatea prezintă o listă a bunurilor ce ar aparţine politicianului Vlad Filat şi au fost confiscate după ce a fost condamnat. Din listă, potrivit portalului, „fac parte patru automobile de lux, în valoare totală de 4 524 195 de lei și mai multe construcții, terenuri și imobile în valoare de peste 791 milioane lei.”

Moldnova.eu i-a solicitat o opinie fostului coleg de partid al lui Filat, avocatului Vitalie Nagacevsvchi. Acesta crede că deşi sentința este una „aparent legală”, abia în cadrul ședințelor de judecată ce vor avea loc la Curtea de Apel urmează să se discute dacă au fost respectate regulile procedurale în cadrul examinării dosarului, dacă a avut loc fapta care i se impută lui Vlad Filat, dacă pedeapsa a fost individualizată așa cum o cere legea. Lilia Carașciuc, directorul executiv al Transparency International Moldova, apare şi ea în articol spunând că nu a înțeles exact cauza condamnării fostului premier, deoarece ședințele de judecată au fost închise. „Decizia care a fost luată vizează doar un dosar. Dar mai este și al doilea dosar pentru care Filat urmează să fie judecat. Nu cu asta se termină. Nu vor fi doar 9 ani de închisoare. Din cauza că ședințele de judecată au fost închise eu nu am înțeles ce i s-a imputat”, spune Carașciuc.

CEC ajunge pe mâna comuniștilor. Cine este Alina Russu, noul președinte al instituției, scrie în continuare moldnova.eu. L-a consiliat pe Voronin la Președinție, scrie publicaţia. Alina Russu lucrează de mulți ani pentru Partidul Comuniștilor din Republica Moldova - din 2009 până în 2014 este consultant principal al fracțiunii PCRM în Parlament, iar în următorul an este reprezentant cu drept de vot consultativ al CEC din partea PCRM. Anul trecut a fost șef al cabinetului președintelui fracțiunii PCRM în Parlament. Este consilier de stat de clasa a II conform gradului de calificare a funcționarilor publici. Noua președinta a CEC a făcut Dreptul la USM și deține titlul științific de magistru în drept internațional public.

Agora scrie despre reluarea, la sfârşitul săptămânii trecute, a consultărilor în problema Complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk. Consultările au fost reluate după mai bine de trei ani, iar partea moldovenească îşi doreşte un acord privind funcţionarea respectivului Complex hidroenergetic de pe Nistru, care să includă garanții clare pentru Republica Moldova privind volumul de apă în fluviu. Portalul scrie că din cauza centralei, nivelul apei în Nistru a scăzut dramatic, iar în perioada secetei fundul râului a fost dezgolit. Toate în condiţiile în care circa 80% din apa râului Nistru este acumulată pe teritoriul Ucrainei.

„Ziarul Naţional” prezintă explicaţiile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la o ştire publicată de ziar despre faptul că aşa-numita „spălătorie de bani rusească” ar continua să funcționeze pe teritoriul R. Moldova. CSM neagă că ar fi adevărat şi invocă controale expres efectuate în această privinţă. „Din prima jumătate a anului 2014 şi până în luna mai 2016, instanţele de judecată naţionale nu au pronunţat ordonanţe, prin care ar fi fost încasate sume de bani considerabile de la agenţii economici cu sediul în Federaţia Rusă”, se arată într-un comunicat al CSM. Anterior, publicaţia îl citase pe șeful Departamentului principal de securitate economică și combatere a corupției din cadrul MAI al Federației Ruse, Andrei Kurnosenko, care declarase că „în 2015, au fost descoperite 23 de astfel de infracțiuni, prin care au fost extrase de pe teritoriul Rusiei circa 10,6 miliarde de dolari, prin intermediul unor scheme de tip moldovenesc”.

Şi tot „Ziarul Naţional” scrie că procurorul Adriana Beţişor a calificat drept „simple zvonuri” speculaţiile că Ilan Shor ar fi, de fapt, în libertate, ci nu în arest pentru anchetă. „Eu personal am fost cea care l-a reținut pe Ilan Shor. Iar cei care fac astfel de speculații nu au decât să meargă și să stea o zi întreagă alături de Ilan Shor în izolatorul CNA”, a declarat dna Bețișor în faţa presei. Un ziarist prezent a spus că e gata să stea o zi cu Ilan Shor, doar ca să fie lăsat să se convingă că primarul de Orhei e reținut. „Chiar veți sta o zi în izolatorul CNA? Nu cred”, a spus însă procurorul.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG