Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.


„Haos în securitatea datelor personale ale pacienților din Moldova. Centrul Național pentru Protecția datelor cu caracter personal, se pare, aplică legea selectiv, ignorând neregulile unor instituții medicale și aplicând bâta asupra altora. Așa s-a întâmplat, de exemplu, cu spitalul raional Cimișlia care nu poate utiliza un soft performant din cauză că nu a notificat instituția despre acest lucru, sistemul fiind sistat a doua zi după lansare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00
Link direct

În cazul altor instituții însă Centrul trece cu vederea neregulile și modul în care sunt securizate datele medicale ale pacienților. Într-o investigație realizată de jurnalista Natalia Nicoreanu, am constatat că practic fiecare instituție medicală din Moldova are lacune la capitolul securitatea datelor personale ale bolnavilor.

Progrese nesatisfăcătoare pentru domeniul sănătății din Moldova, potrivit ultimului raport al Băncii Mondiale. La doi ani de la lansarea proiectului de modernizarea a acestui sector, organizația nu vede progrese substanțiale în implementarea lui, deși a oferit credite destul de mari Moldovei. În ultimul raport, care prezintă analiza indicatorilor pe care Moldova trebuie să-i atingă până în 2019, Banca Mondială califică progresul „moderat nesatisfăcător” și cu risc sporit pentru implementare. Deși suntem la jumătatea termenului de implementare a proiectului, o bună parte dintre indicatorii stabiliți de organizație pentru a ne oferi bani, conform planului, au rămas practic la nivelul celor din 2014. Nici măcar indicatorii privind reducerea numărului de fumători nu a fost atins, nemaivorbind de revizuirea și implementarea unui nou sistem de salarizare bazat pe performanță, în cadrul medicinei primare sau comasarea administrativă a mai multor spitale din Chișinău.

Și tot pe Sănătate INFO citiți două interviuri în care sunt abordate teme actuale din domeniul. Ludmila Popovici, medic coordonator la Centrul Memoria povestește despre haosul în vânzarea și administrarea antibioticelor în Moldova, iar medicul veretebrolog, Victor Ungureanu explică de ce în țară avem atâția oameni gârboviți și cu coloana strâmbă, ce este scolioza și când părinții trebuie să se îngrijoreze că odraslele lor au coloana încovoiată.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG