Linkuri accesibilitate

Menţinerea UE solide e în interesul R. Moldova (I.Chifu / Deschide.md)


Va candida sau nu Vladimir Voronin la funcția de președinte? (NewsMaker)

Mai multe instituții media de la Chișinău au preluat declarația purtătoarei de cuvânt pentru acțiune externă a Uniunii Europene, Maja Kocijancic cu referire la condamnarea fostului premier Vlad Filat. Ea a scris că Uniunea Europeană este ferm convinsă de importanța asigurării unei investigații minuțioase şi imparțiale a cazurilor de fraudă bancare din anul 2014, lucru care include aducerea tuturor celor vinovaţi în faţa justiţiei, ceea ce încă nu a avut loc, se menționează în declarație. Reprezentanta UE a accentual faptul că ședințele de judecată în cazul Filat au fost închise, și astfel societatea civilă, presa şi cetăţenii Republicii Moldova au fost lipsiţi de posibilitatea de a urmări procesul, care putea să clarifice schemele folosite pentru comiterea fraudelor bancare”, se arată în comentariul purtătoarei de cuvânt.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu notează într-o corespondență pentru Deutsche Welle că sentința de condamnare a fostului premier Vlad Filat la 9 ani de închisoare cu executare de către prima instanță nu a convins societatea de faptul că s-a făcut justiție în acest caz, chiar dacă la nivelul societății se resimte o dorință mare de răzbunare contra marilor corupți, apreciază autorul. Acesta scrie că există senzația că justiția se aplică selectiv, doar contra oponenților partidului care controlează puterea, iar procesul în care a fost condamnat Filat a fost totalmente secretizat. În material este citat directorul Institutului de Politici Publice de la Chișinău, Arcadie Barbaroșie, în opinia căruia această condamnare vine să ungă ochii opiniei publice, în contextual în care există sentimentul, implantat mediatic la nivelul societății că Filat este vinovat.”

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu. Acesta scrie despre ecourile Brexitului la Chişinău, unde au început să iasă cântând victoria proprie şi prohodul Uniunii Europene politrucii de serviciu ai apărării intereselor ruse, observă autorul. Dodon şi Usatâi, continuă acesta, nu au decât izul pescuitorului în ape tulburi, când nici măcar Moscova nu a ţopăit de bucurie ca cei doi ţuţeri de la Chişinău”, notează autorul. Iulian Chifu este de părere că Dodon şi Usatâi greșesc considerând că nu numai politicile europene, politicile de extindere, ci însăşi UE se prăbușește. „Menţinerea Uniunii Europene solide e în interesul RM. Sursele de finanţare, sprijinirea reformelor, ajutorul financiar vine pe această relaţie şi nu altfel, iar dispariţia politicilor europene, dacă ea s-ar produce vreodată, va avea impact major asupra economiei RM şi asupra vieţii fiecărui cetăţean”, susține Iulian Chifu.

Portalul de expresie rusă „NewsMaker” publică un articol despre discuțiile din culisele PCRM cu privire la înaintarea liderului partidului, Vladimir Voronin, în calitate de candidat la fotoliul de președinte al RM. Câteva „surse bine informate” au confirmat concomitent pentru NM despre demararea discuțiilor în acest sens. O sursă a spus că Vladimir Voronin a convocat „activul partidului” în două ședințe la care ar fi vorbit despre participarea sa în cursa electorală. Iar o altă sursă a afirmat că PCRM vede o altă candidatură nici nu are decât să o înainteze pe cea a lui Vladimir Voronin.

„Vlad Filat și-a tăinuit o parte din avere. Unele bunuri confiscate, nedeclarate de fostul premier” titrează portalul „Moldnova” într-un articol având ca subiect confiscarea bunurilor fostului premier în contextul deciziei judiciare de condamnare. Portalul notează că averea deținută de Vlad Filat și confiscată în urma deciziei magistraților este cu mult mai mare decât cea indicată de fostul premier în declarația pe venit pentru anul 2014. În timp ce în hotărârea instanței sunt indicate imobile, terenuri și automobile de circa 800 milioane de lei, Vlad Filat a declarat că deține cu mult mai puține proprietăți, valoarea estimată a acestora fiind de doar câteva milioane de lei. Între altele, în articol se menționează că din declarația de avere a fostului premier lipsește informația că ar deține acțiuni sau proprietăți la „Ipteh.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG