Linkuri accesibilitate

„Există o stare de instabilitate şi de nesiguranţă”


Laura Sîli la un interviu cu Tamara Grejdeanu
Laura Sîli la un interviu cu Tamara Grejdeanu

Moldovenii din Marea Britanie față în față cu Brexit-ul.

Datele cu care operează Ambasada Republicii Moldova la Londra arată că aproape 30 de mii de moldoveni, cu dublă cetăţenie, muncesc şi s-au stabilit în Regatul Unit. Ceea ce înseamnă că vor avea de suportat şi ei, de rând cu cetăţenii britanici, consecinţele referendumului de săptămâna trecută. Cum văd aceştia schimbările din Marea Britanie?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

La fel ca şi milioane de cetăţeni britanici, majoritatea moldovenilor stabiliţi în Regatul Unit au mers la culcare în seara zilei de joi, 23 iunie, optimişti, ţinând cont de sondajele care sugerau că tabăra celor ce se opun ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va ieşi învingătoare. Nu a fost să fie, constată preşedinta Asociaţiei Moldovenilor din Regatul Unit, Laura Sîli, care susţine că de atunci sentimentul de incertitudine pluteşte în aer:

„În ziua în care au fost anunţate rezultatele, am postat o întrebare pe grupul gestionat de Asociaţia Moldovenilor din Marea Britanie. I-am întrebat ce au simţit în momentul în care au auzit ştirea că ţara iese din Uniunea Europeană? Cei mai alarmaţi au fost, bineînţeles, moldovenii cu familiile aici, moldovenii care muncesc şi care trimit bani acasă, pentru că doar vineri lira s-a devalorizat enorm. Există o stare de instabilitate şi de nesiguranţă. Deja ne apropiem de o săptămână, însă asistăm la multe speculaţii şi asistăm la o săptămână în care nu s-a comunicat nimic concret. Dimpotrivă, Marea Britanie a rămas fără prim-ministru şi există foarte multe competiţii în interiorul partidelor.”

Previziunile apocaliptice despre „prăbuşirea” Marii Britanii sunt exagerate, e de părere Laura Sîli. Chiar dacă, într-un scenariu pesimist, Regatul Unit va trebui să părăsească Uniunea Europeană, cei doi ani de tranziţie pe care îi vor avea la dispoziţie cetăţenii, vor fi suficienţi pentru ca oamenii să se adapteze la noua situaţie, crede preşedinta Asociaţiei Moldovenilor din Marea Britanie:

„Cred că este foarte important ca moldovenii de peste hotare şi în special moldovenii din Marea Britanie să nu se alarmeze acum, să nu ia decizii radicale, pentru că mai avem o anumită pauză, un anumit interval de timp în care lucrurile se vor aşeza de la sine. Dacă presa din Moldova şi din afara ţării vor pune accent pe acea stare de alarmă şi vor reflecta negativ acest rezultate care, da, bineînţeles, că ne-au supărat pe toţi, va avea un impact şi mai mare asupra moldovenilor care deja trec prin foarte multe greutăţi.”

Laura Sîli este stabilită de aproape şase ani în Marea Britanie. Şi-a făcut studiile de licenţă acolo, a muncit o perioadă, iar în prezent face un master în politică economică internaţioală. Cum se descurcă, însă, cetăţenii moldoveni care muncesc sezonier în Regatul Unit?

Victor Godea, face parte din aceasta categorie. De mai bine de două luni lucrează în construcţii. A ajuns şi se descurcă în Marea Britanie pe cont propriu. A ales această ţară ştiind că salariile oferite aici sunt peste media din Uniunea Europeană. Referendumul de săptămâna trecută, spune Victor Godea, s-ar putea să-i dea planurile peste cap:

„A doua zi după referendum, am simţit un pic impactul, lira a scăzut brusc în raport cu euro, cu dolarul. Este o problemă, pentru că aici, pe loc, cât primim în lire salariul nu simţim nimic, dar dacă trimitem banii acasă, se vede diferenţa. Nu prea am găsit ceea ce am căutat când am plecat din ţară.”

Europa Liberă: Ce v-a dezamăgit, dle Godea?

Victor Godea: „În primul rând, gazda e foarte scumpă, la fel şi transportul. Suntem nevoiţi să închiriem câte nouă persoane o locuinţă. Această situaţie este considerată una normală, pentru că am auzit cazuri când oamenii stau câte 15 într-o casă. Dacă ne referim la mine, mai stau încă trei-patru luni şi mă întorc în ţară.”

Victor Godea spune ca dacă va decide vreodată să plece din nou la muncă peste hotare, mai curând că va ocoli Marea Britanie. Asta dacă nu cumva între timp britanicii vor da înapoi renunţând le rezultatele plebiscitului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG