Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


În opinia jurnalistului de la ziarul „Săptămîna”, Stan Lipcanu, săptămâna a fost marcată de un singur eveniment, cel justiţiar, lui Vlad Filat i s-a citit sentinţa, nouă ani şi confiscarea averii, iar Ilan Shor a fost arestat pentru 30 de zile:

„Ex-premierul Filat a fost condamnat, unii zic la tocmai nouă ani, iar alţii la doar nouă ani de puşcărie. Povestea paharului pe jumătate plin, pe jumătate gol. Numai că nici unii şi nici alţii nu cred şi, probabil, nici nu simt cum că ţara lor ar fi fost acoperită cu pâcla dreptăţii şi adevărului. A doua surpriză din telenovela „Durii în cătuşe” a fost şi arestarea lui Shor, eveniment, se pare, încă nedigerat nici de presă, cu atât mai mult de opinia publică. Doar cei de la Orhei, veniţi în autobuze cu aer condiţionat, o echipă zgomotoasă, dar care ştie cu exactitate moleculară că Shor este nevinovat şi punctum. Scenarii dintre acestea au mai fost şi, probabil, vor mai fi, toate în funcţie de mărimea sponsorizărilor, ca de obicei. Aşa sau altfel, în aceste zile toride pe vârful limbilor au fost aceste două subiecte. Observ că tot mai mulţi vor să se bucure că un om s-a prăpădit şi astfel cred că ţara va avea mai multă dreptate. Pe dracuʾ. Dar nu ai cu cine vorbi, pentru că, de obicei, argumentul juridic incontestabil, un fel de beton cu armătură, este următorul: despre aceasta ştie toată lumea.”

*

Şi Anastasia Nani, redactor la portalul Anticoruptie.md, constată că aceste două cazuri de răsunet au marcat săptămâna care se încheie:

„Pe segmentul justiţiei săptămâna a fost cu adevărat plină. Am avut o condamnare de răsunet, arestarea lui Ilan Shor, dar şi declaraţii tari despre neregulile din sectorul bancar. Decizia procurorilor privind reţinerea omului de afaceri s-a lăsat aşteptată ceva timp, iar întrebările despre cât de onest îşi fac oamenii legii munca au fost tot mai frecvente. Pornind de la faptul că în acest spaţiu nimic nu e întâmplător, comparaţia între procesul lui Vlad Filat şi cel al lui Ilan Shor a fost inevitabilă – unul a fost condamnat într-un proces închis, iar celălalt plimbat de ofiţerii CNA în veste de protecţie prin faţa protestatarilor aduşi organizat de la Orhei, ca să ceară eliberarea primarului. Prima întrebare care ne vine în gând este ce se ascunde în spatele acestor decizii sau cine stă în spatele lor, e un spectacol sau carul într-adevăr s-a mişcat din loc.”

*

Directorul Agenţiei de Presă IPN, Valeriu Vasilică, constată că intrarea în vigoare de astăzi a Acordului de Asociere moldo-comunitar, inclusiv a Zonei de Comerţ Liber, marchează, cu o irecuperabilă întârziere, o nouă etapă în relaţiile ţării cu Uniunea Europeană:

„Poate că putem vorbi de renaşterea unor speranţe. Nu vreau să mă pomenesc iarăşi foarte şi foarte decepţionat peste timpuri. Doar că de azi înainte felul cum se va comporta Republica Moldova nu depinde doar de bunul plac al ei sau al celor care au guvernat-o, o guvernează şi o vor guverna.”

Europa Liberă: Sondajele de opinie arată că se diminuează numărul celor care cred în acest parcurs european.

Valeriu Vasilică: „Este, poate, cea mai mare semnificaţie de reaşezare a aşteptărilor, poate recâştigarea, pentru că eu cred că am ajuns la cota minimă, după care mai jos nu există. Dacă am presupune că ar exista o cotă de lipsă de încredere în clasa politică, în guvernare, în cursul european, acesta ar însemna că noi la următoarele alegeri trebuie să ajungem cu un rezultat care ar denunţa Acordul de Asociere şi aceasta ar fi tragic din toate punctele de vedere. Cred că este ultima speranţă şi ultima şansă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG