Numele Bulgariei a apărut în ancheta atentatului de la aeroportul internațional Ataturk din Istanbul soldat cu 44 de victime și peste 230 de răniți. Cetățeanul rus de origine cecenă Ahmed Ciataev, zis Ciungul, despre care anchetatorii turci afirmă că a fost unul din organizatorii atacului terorist a fost arestat în 2011 la frontiera bulgaro-turcă. Tribunalul județean Haskovo a decis extradarea sa în Rusia pentru a fi judecat sub acuzația de activități teroriste desfășurate în perioada 1999-2007 în Cecenia și Austria. Tribunalul a recunoscut statutul său de refugiat, dar, totodată, și existenta unor probe întemeiate pentru activitatea sa criminală înainte de a depune cererea de azil.
Curtea de Apel Plovdiv a anulat însă extradarea pe motiv că în 2003 lui Ciataev i-a fost acordat azil politic și statut de refugiat în Austria. La eliberarea lui Ciataev a contribuit intervenția ambasadei Austriei la Sofia.
Ciataev afirmă că a rămas fără o mână în urma torturilor la care a fost supus în timpul detenției într-o închisoare din Rusia. A reușit să fugă prin Azerbaijan în Austria unde a primit statut de refugiat.
El a recunoscut în fața justiției bulgare că a fost arestat în Danemarca, Ucraina, Georgia și Suedia, dar eliberat de fiecare dată. În 2009 el a mai fost arestat în Austria. Autoritățile austriece și-au motivat atunci refuzul de a-l extrada în Rusia prin faptul că pentru prezumptivele sale activități în sprijinul unor organizații extremiste comise pe teritoriul Austriei el trebuie judecat acolo.
Primul ministru Boiko Borisov a declarat că serviiile secrete bulgare și-au făcut datoria în cazul Ciataev. El însă a refuzat să comenteze deciziile justiției bulgare.
Boiko Borisov a promis înăsprirea legislației antiteroriste.