Linkuri accesibilitate

Jordi Rodriguez Ruiz: „Înalţii consilieri ai UE sunt aici pentru a facilita dialogul cu autorităţile, nu pentru a le înlocui”


Jordi Ruiz Rodriguez, în biroul EL din Chișinău
Jordi Ruiz Rodriguez, în biroul EL din Chișinău

Despre profilul, scopul şi primele rezultate ale misiunii europene de consiliere în Republica Moldova.

De câteva luni, 25 de înalţi consilieri europeni se află la Chișinău pentru a oferi asistență în sec­toa­rele cheie ale Acor­du­lui de Aso­ci­ere, începând cu cel bancar şi terminând cu cel anticorupție. Misiunea europeană de consiliere a fost creată la solicitarea guvernului moldovean de a i se acorda asistență la realizarea reformelor democratice şi accelerarea asocierii şi integrării economice a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Jordi Rodriguez Ruiz, manager de proiecte din cadrul Delegaţiei UE şi coordonator al grupului, ne-a descris într-un interviu profilul, scopul şi primele rezultate ale misiunii:

Jordi Rodriguez Ruiz: „Înalţii consilieri ai UE sunt aici cu scopul de a facilita dialogul între UE şi autorităţile Republicii Moldova. Ei nu sunt aici ca să înlocuiască UE sau autorităţile Republicii Moldova, ci pentru ca să faciliteze înţelegerea autorităţilor din Republica Moldova despre ce înseamnă Acordul de Asociere şi cum să-l pună în aplicare. În septembrie anul trecut, toate ţările din UE au fost solicitate să prezinte potențiali candidaţi pentru toate cele 25 de poziţii de Înalţi consilieri ai UE şi numărul acestora a fost de 360. Din ei, au fost selectaţi 25, în baza CV-urilor, dar şi a unui interviu. Au fost selectaţi 5 lituanieni, 5 din Letonia, din România, din Estonia, Italia şi unul din Elveţia. Ne-am bazat, în primul rând, pe faptul că aceşti experţi vin din ţări care au realizat, la un moment dat, această tranziţie cu succes, dar şi pe experienţa lor personală.”

Europa Liberă: Aţi spus un lucru important: că Înalţii consilieri europeni sunt aici cu scopul de a facilita dialogul între UE şi autorităţi, şi nu pentru a le înlocui… Dar cum are loc acest dialog, pe cine anume consiliază, în ce măsură sunt ascultaţi?

Jordi Rodriguez Ruiz: „Fiecare are în grijă un anumit sector. Şi fiecare urmează anumite obiective de politici pe care guvernul le-a considerat necesare pentru acel sector. Rolul lor e de a convinge autorităţile, de a face recomandări şi de a veni cu know-how în sector. Pentru că, de multe ori, funcţionarilor le lipseşte imaginea generală şi atunci ei vin s-o completeze.”

Europa Liberă: Şi, la final, ce se întâmplă? Cum poate fi cuantificat rezultatul acestei misiuni?

Jordi Rodriguez Ruiz: „Lunar, consilierii prezintă un raport în care descriu realizările înregistrate în domeniu, în încercările de a atinge obiectivele stabilite în sector. Anual, facem o evaluare sectorială şi vedem care e evoluţia pe sector şi contribuţia consilierilor.”

Europa Liberă: Să vorbim despre un exemplu concret acum: a fost o situaţie în care un şef foarte important din sectorul justiţiei a fost ales în urma unui concurs în care el a fost singurul candidat. Ce poate face un consilier UE când atestă o astfel de situaţie?

Jordi Rodriguez Ruiz: „În acest caz, decizia aparţine autorităţilor. Singurul lucru pe care un consilier poate să-l facă e să tragă un semnal de alarmă că procedura nu este în conformitate cu cele mai bune practici europene. Principalul instrument al consilierului este puterea de convingere. Până la urmă, acest fapt va fi reflectat în evaluarea finală şi alte documente prezentate UE, iar UE, dacă e un caz care merită atenţie, îl va include pe agenda dialogului de politici cu guvernul. Cum am mai spus, Înalţii consilieri nu înlocuiesc, ci facilitează dialogul. Şi atunci mesajul că cele mai bune practici nu sunt respectate este pus pe masă în dialogul UE-Republica Moldova.”

Europa Liberă: Misiunea a fost invitată de autorităţi şi sunt deja câteva luni de când se află aici. Se poate spune că s-a meritat? Ascută autorităţile de recomandările sfătuitorilor pe care i-a solicitat?

Jordi Rodriguez Ruiz: „Misiunea anterioară a fost realizată de o altă organizaţie şi diferenţa de prima misiune e că aceea s-a axat pe principii cantitative: câte politici au fost implementare, câte sarcini finalizate? Acum, însă, noi ne axăm pe obiectivele de politici pe fiecare sector şi aş putea spune că prezenţa permanentă a Consilierilor a reuşit să impulsioneze reformele pe aceste sectoare, a reuşit să le împingă înainte. Suntem siguri că prezenţa consilierilor va spori înţelegerea reformelor şi va facilita implementarea acestora.”

Europa Liberă: Dar faptul că finanţarea UE nu e restabilită, e mai degrabă dovadă a importanței misiunii sau a faptului că autorităţile nu ascultă de sugestiile şi sfaturile consilierilor?

Jordi Rodriguez Ruiz: „Rolul meu în această activitate este mai mult tehnic şi nu aş putea să comentez acest lucru, dar am încercat să introducem mecanisme care să facă misiunea funcţională. Şi desigur că nu vom finanţa un domeniu în care lucrurile nu merg înainte, nici nu vom păstra acest consilier.”

XS
SM
MD
LG