Linkuri accesibilitate

Daniel Ioniță: „România rămâne pe mai departe cel mai solid și onest partener al Chișinăului pe traseul său european”


Prioritățile noului ambasador român în Republica Moldova.

Noul ambasador al României la Chișinău, Daniel Ioniță a prezentat azi într-o conferință de presă prioritățile mandatului său. El a menționat că România poate fi un model de integrare europeană pentru Republica Moldova, de la care se așteaptă o promovare credibilă și vizibilă a reformelor. Daniel Ioniță, diplomat de carieră și fost secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului de externe de la București a precizat că are ca obiective principale susținerea parcursului european al Moldovei și reconectarea strategică, politică și fizică a acesteia la spațiul european. Relatează Tamara Grejdeanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct

Daniel Ioniță, noul ambasador al României la Chișinău a spus azi că Bucureștiul este interesat de stabilitatea Republicii Moldova și de menținerea cursului european al acesteia. Mandatul său începe în contextul în care a intrat în vigoare Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană iar la Chișinău este prezentă o misiune de experți ai Fondului Monetar Internațional pentru discuții legate de încheierea unui posibil memorandum. Iată de ce, în perioada următoare, spune diplomatul, este nevoie de decizii curajoase din partea clasei politice moldovenești, de acțiuni - remedii pentru situația Moldovei de acum:

„România rămâne pe mai departe cel mai solid și onest partener al Chișinăului pe traseul său european. Atât partenerii europeni cât și SUA așteaptă acum un angajament serios al Chișinăului față de programul de reforme. Este nevoie de fapte, nu de declarații. Republica Moldova trebuie să-și recâștige poziția de cel mai avansat partener estic. Eforturile Republicii Moldova trebuie să meargă acum spre profunzime, spre punerea în aplicare a angajamentelor de reformă, spre fixarea în ADN-ul instituțional al Republicii Moldova a reperelor esențiale politice, dar și economice sau administrative

Ambasadorul a subliniat că asistența României este pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de zona în care trăiesc și limba pe care o vorbesc. L-am întrebat dacă mai sunt șanse ca până la sfârșitul acestui an creditul promis de România să treacă Prutul?

„În ceea ce ne privește pe noi, suntem pregătiți să livrăm o primă tranșă a creditului de 150 de milioane de euro, asistență rambursabilă, atunci când vor fi îndeplinite toate condițiile. Aș sublinia faptul că urmărim cu mare atenție procesul de condiționalități. Până acum, credem că au fost parcurși pași importanți. Este necesar, și cred că acest aspect este cunoscut foarte bine de autoritățile Republicii Moldova, de îndeplinire a tuturor condițiilor, în speță de încheiere a unui acord la nivel tehnic cu FMI. Din câte am observat, negocierile au început. Personal manifest un optimism precaut referitor la posibilitatea finalizării cu succes a acordului la nivel tehnic la finalul acestei vizite.”

Pe lângă agenda europeană a Republicii Moldova, ambasadorul Daniel Ioniță spune că va avea în atenție dosarul regiunii transnistrene. În opinia sa, orice soluție în procesul de reglementare trebuie să pornească de la respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Daniel Ioniță notează că pornind de la aceste obiective și-a schițat mai multe direcții de acțiune:

„Dosarul energetic este unul important, dosarul referitor la infrastructură este de asemenea important. Asistența nerambursabilă, sunt de exemplu acele proiecte de succes reprezentate de extensia SMURD-ului în Republica Moldova. Și bursele pentru elevi și studenți sunt importante. Asistența tehnică trebuie să continue. Avem mecanisme de lucru care trebuie să funcționeze, avem experți care sunt dispuși să lucreze cu autoritățile din Republica Moldova pentru promovarea tuturor aspectelor legate de reformă. Avem proiecte care s-au dovedit a fi de succes și care vor continua. Mă refer aici la doar două- microbuzele școlare și programele de renovare a școlilor și grădinițelor.”

Noul ambasador a ținut să precizeze că România și-a îndeplinit obligațiile asumate la început acestui an și a încheiat astăzi livrările de ajutor umanitar în valoare de aproape 4 milioane de euro. Ajutorul a constat în alimente de primă necesitate, care au ajuns la familiile nevoiașe și la persoane cu nevoi speciale, și păcură pentru centralele termoelectrice.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG