Linkuri accesibilitate

Peter Hultqvist: „Am decis să ne sporim capacitățile militare și colaborarea cu alte țări și organizații”


Ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist
Ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist

Un interviu cu ministrul suedez al apărării aflat la summitul de la Varșovia.

La summitul NATO de la Varsovia, corespondentul Europei Libere, Rikard Jozwiak, i-a adresat mai multe întrebari ministrului suedez al apărarii Peter Hultqvist, tară care, ca şi Moldova este neutră, dar care a anunţat ca îşi întăreşte si ea colaborarea si parteneriatul cu Alianţa Nord Atlantică.

Europa Liberă: Suedia este reprezentată la acest summit de premier, de ministrul de externe si de ministrul apărarii, aici la Varşovia, la summitul NATO. Să însemne asta că Suedia va deveni în curind membră a alianţei ?

Peter Hultqvist: Nu. Suedia este membră a Parteneriatului pentru pace şi facem parte si din programul de oportunitate sporită şi colaboram cu NATO de pe pozitia unei ţări nealiniate. Suntem în aceiaşi pozitie ca şi Finlanda. Dar sentimentele mele sunt că noi reprezentăm un partener valoros pentru NATO si avem o colaborare si o legatura foarte buna cu NATO.”

Europa Liberă: Cit de mare ameninţare este Rusia pentru Suedia, în acest moment?

Peter Hultquist: Noi nu vorbim despre ameninţări. Noi vorbim despre realităţi. Noi vorbim despre faptul ca Rusia a anexat Crimeea impotriva legislatiei internaţionale şi asta a schimbat ordinea de securitate a Europei si noi vorbim despre mai multe exercitii militare, mai multe activităţi de informaţii in Suedia şi în tarile vecine şi noi vedem care este situatia de securitate înconjurătoare şi, de aceea, am decis să ne sporim capacităţile noastre militare si să ne intărim colaborarea cu alte ţări si organizatii.”

Europa Liberă: NATO va decide ca patru batalioane să fie desfăşurate in tari vecine Suediei, in Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia. Ce înseamna asta pentru securitatea Suediei si a regiunii, in general?

Peter Hultqvist:Avem nevoie de un echilbru de securitate mai bun in regiune si aceste tări au cerut o prezentă sporită a NATO si a Statelor Unite in aceasta zona de vecinătate. Si noi credem că acest lucru este bun pentru regiune,

Motivul principal pentru care este nevoie de aceste lucruri este lipsa de predictibilitate în acţiunile guvernului rus...

pentru echilibrarea balanţei de securitate si credem ca acum este important sa avem o unitate de vederi in Uniunea Europeana şi in NATO, astfel incit sa putem contrabalansa activitatile Rusiei. As spune şi că motivul principal pentru care este nevoie de aceste lucruri este lipsa de predictibilitate în acţiunile guvernului rus, care a aratat că poate sa foloseasca forţa militara pentru a dobindi avantaje politice şi am vazut asta in Ucraina si am vazut asta cind a fost anexata Crimeea.”

Europa Liberă: Credeţi aşadar ca aceste evolutii ar putea obliga Rusia să fie mai preductibilă în acţiunile sale?

Peter Hultqvist:Cred că va ridica ştacheta.”

Europa Liberă: Vom vedea Suedia si Finlanda in NATO?

Peter Hultqvist: „Suntem o tara nealiniată şi guvernul pe care îl reprezint nu va face o cerere de aderare la NATO pentru ca noi credem ca putem colabora si aşa. Noi vrem să sporim stabilitatea si nu vom lua nici o decizie care sa ne schimbe doctrina de securitate. Nu ne vom schimba pozitia. Vom continua sa fim parteneri, sa ne intarim relatiile cu tari precum Finlanda, tările baltice, Polonia, tări riverane Marii Baltice, şi acum avem si un nou acord cu Marea Britanie, un nou acord cu Statele Unite şi un nou acord cu NATO – prin care permitem desfasurarea de forte NATO in Suedia – care se afla in Parlamentul suedez, aşa ca noi suntem un partener foarte apropiat al NATO, dar aceasta ramine pozitia noastra.”

XS
SM
MD
LG