Linkuri accesibilitate

Corupția în Bulgaria


„Bulgaria a revenit practic la nivelurile de corupție caracteristice anilor privatizării criminale”.

Unul din cinci cetățeni bulgari a participat anul trecut, de bună voie sau nu, la o schemă de corupție. La 1,3 milioane de acte de corupție pe an sunt pronunțate între 120 și 160 sentințe definitive. Nivelul corupției administrative este compatibil sau chiar mai mare față de cel din țările candidate de a deveni membre ale Uniunii Europene.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct

Datele au fost anunțate în cadrul unei mese rotunde organizată de organizația nonguvernamentală Centrul pentru studierea democrației. Se conturează foarte clar legăturile criminale între putere și diverse grupuri de afaceri.

„Bulgaria a revenit practic la nivelurile de corupție caracteristice anilor privatizării criminale”, a anunțat Dimităr Marcov, coordonatorul programului juridic al organizației nonguvernamentale.

Se observă creșterea corupției cu apropierea alegerilor, indiferent dacă este vorbă de cele parlamentare sau locale. Explicația: partidele au nevoie de bani pentru finanțarea campaniei.

Pe fundalul resurselor naționale și europene investite în reforma administrativă, combaterea corupției și în îmbunătățirea cadrului legal, rezultatele obținute sunt nesemnificative.

În decurs de un an au fost condamnați pentru corupție numai doi magistrați. Printre cazurile anchetate nu există nici-unul cu participarea de înalți funcționari din guvern sau lideri politici.

Centrul pentru studierea democrației recomandă constituirea unui parchet special anti-corupție după modelul românesc. Măsurile aplicate până acum în Bulgaria arată bine pe hârtie dar sunt gândite în așa fel încât să nu ducă la rezultate concrete.

Președintele Rosen Plevneliev a declarat că în Bulgaria corupția este privită și acceptată ca o taxă pentru servicii publice. El a adăugat că furturile cele mai mari se comit în energetica. Pentru combaterea corupției este nevoie nu de compromis ci de consens politic.

Amintind despre Muzeiul românesc al corupției, președintele Înaltei curți de apel, Lozan Panov, a constatat că în Bulgaria nu există exponate pentru un astfel de muzeu cea ce arată că ori nu este corupție ori bulgarii sunt prea departe de timpul când o vor putea trimite la muzeu.

Au fost citate mai multe cazuri șocante, printre care și următorul - în 2015 Casa națională de sănătate a plătit aproximativ 500 000 de proteze [nu dentare]. Este vorbă de o zecime din populația țării, mai puțin cei două milioane de imigranți.

Previous Next

XS
SM
MD
LG