Linkuri accesibilitate

Atacuri ale militanţilor islamici în Europa 2014-2016


O cronologie Reuters.

24 Mai 2014 – Patru oameni sunt împușcaţi la Muzeul Evreiesc de la Bruxelles. Atacatorul a fost Mehdi Nemmouche, cetăţean francez de 29 de ani. A fost arestat la Marsillia, in Franța. Extrădat îşi așteaptă procesul în Belgia.

7-9 Ianuarie 2015 – Doi militanţi islamişti dau buzna în redactia saptaminalului satiric Charlie Hebdo, deschid focul împotriva jurnalistilor şi ucid 17 dintre ei. Un alt militant islamic ucide un poliţist în ziua urmatoare. Pe 9 ianuarie sînt luați ostatateci intr-un supermarket şi patru dintre teroriști sînt împușcați înainte de a se sinucide. Atacul declanşeaza miscarea de solidaritate internaţionala cu sloganul „Je suis Charlie”.

10 octombrie 2015 – Doua bombe explodeaza la citeva secunde distanţă la un miting al activistilor pro kurzi din apropiere de gara centrala din Ankara. Sunt omoriţi 120 de oameni. Turcia dă vina pe o celulă a milinatilor Statului Islamic din sud-estul Turciei.

13 noiembrie 2015 – Parisul este ţinta unor atacuri multiple, aproape simultane în intreg orasul. Atacurile au ca tinta restaurante si un teatru. 130 de oameni sunt ucişi si 368 raniti. Statul Islamic isi asuma responsabilitatea pentru atac, Intre cei zece organizatori ai atacului sunt si doi cetăteni belgieni şi trei francezi.

12 ianuarie 2016 – Un militant al Statului Islamic, care a intrat in Turcia ca refugiat sirian, detoneaza o bomba artizanala in centrul turistic al Istanbulului, omorind 12 turisti germani şi ranind alti străini. Atacatorul moare in explozia produsă.

19 martie 2016 – Un atacator sinucigas detoneaza o bomba pe strada Istiklal, din centrul comercial al Istanbului, ucigind trei turisti israelieni si un iranian. Autorităţile turce spun că atacatorul era turc, membru al grupării Statul Islamic.

22 martie 2016 – Trei militanti ai Statului Islamic, toti de nationalitatea belgiană, au detonat bombe sinucigase la aeroportul din Bruxelles si într-o statie de metrou a capitalei belgiene, omorind 32 de oameni. Politia a descoperit legaturi intre atacul de la Paris din noiembrie 2015 si acesta.

14 iunie 2016 – Un cetatean francez de origine marocană înjungie mortal un comandat de poliție în locuinta sa dintr-o suburbie pariziană şi o ucide şi pe partenera acestuia, care lucra şi ea tot in poliție. Atacatorul a declarat în timpul negocierilor cu poliția că atacul a fost determinat de un apel al Statului Islamic.

28 iunie 2016 – 45 de oameni au fost omotiţi in aeroportul principal de la Istanbul, si citeva sute raniti, cînd trei militanti ai Statului Islamic au deschis foc la întimplare in afara terminalului internaţional al aeroportului. Doi dintre atacatori au intrat in aeroport si s-au aruncat in aer, iar al treilea a detonat explozibilul la intrarea in terminal. Turcia dă vina pentru punerea la cale a atacului pe militanti ai Statului Islamic, originari din fosta URSS.

14 iulie 2016 - Un şofer de camion de mare tonaj intra în plin in oamenii care aniversau la Nisa, Ziua Nationala a Frantei – Căderea Bastiliei – omorind cel putin 84 de oameni şi rănind alte citeva zeci. Atacatorul, care a fost omorit de poliţie, a fost identificat ca fiind cetătean francez de origine tunisiană.

XS
SM
MD
LG