Linkuri accesibilitate

Atac terorist individual sau acţiune dirijată?


Trenul regional în care s-a produs atacul de luni seară în Bavaria
Trenul regional în care s-a produs atacul de luni seară în Bavaria

Miliţiile Statului Islamic (IS) revendică atacul asupra călătoriilor dintr-un tren din Bavaria.

Deocamdată autorităţile germane nu dispun de informaţii clare privind motivaţiile tînărului care a atacat aseară călătorii dintr-un tren care se-ndrepta spre oraşul bavarez Würzburg. Ministrul de interne al landului federal Bavaria, Joachim Hermann, a refuzat să confirme diversele speculaţii care au circulat în cursul nopţii, sintetizînd doar datele concrete legate de persoana care a atacat călătorii cu un topor şi un cuţit.

Tînărul, a spus ministrul de interne, a sosit, neînsoţit, în urmă cu doi ani în Germania. Pe atunci avea 15 ani. Este originar din Afganistan. A fost cazat într-un cămin rezervat minorilor refugiaţi. În urmă cu două săptămîni a părăsit căminul, fiind găzduit de către o familie din mica localitate Ochsenfurt. Tînărul, acum în vîrstă de 17 ani, nu are cazier, a mai precizat ministrul.

Faptul că în cursul acestei dimineţi miliţiile teroriste ale statului islamic (IS) au anunţat că tînărul ar fi acţionat în numele lor, nu se poate confirma din surse independente.

Potrivit unui martor care se afla în tren, tînărul ar fi strigat „Allah akbar!“ (Dumnezeu este mare). Apoi a început să-i lovească pe cei aflaţi în tren. Cinci persoane au fost grav rănite. Este vorba despre cetăţeni străini, turişti chinezi din Hongkong. După ce un călător a reuşit să tragă semnalul de alarmă, trenul s-a oprit şi făptaşul a fugit. Poliţia care a sosit la faţa locului a încercat să-l prindă. Deoarece, s-a opus, atacîndu-i pe poliţişti, s-a deschis focul. Tînărul a fost împuşcat mortal.

Între timp, camera în care a locuit a fost percheziţionată. Pe lîngă un drapel autoconfecţionat al statului islamic s-a mai găsit o scrisoare din care rezultă că tînărul a împărtăşit idei radical-islamiste. Textul este conceput ca un soi de scrisoare de adio către tatăl său. Potrivit ministrului bavarez de interne, tînărul atentator subliniază în acest text ideea că „musulmanii au datoria de a se apăra“.

XS
SM
MD
LG