Linkuri accesibilitate

Tranzacții post-euro


Zlatan Ibrahimovic în acțiune

Cel mai anticipat transfer l-a adus pe Zlatan Ibrahimovic de la Paris St. Germain la Manchester United.

Europenele s-au încheiat și, în aceeași clipă, s-a deschis bursa de transferări. Evident, o parte însemnată a mutărilor a fost dictată de ce s-a văzut la cele 51 de meciuri ale Europenelor. Mai puțin previzibilă, e menținerea unui nivel de licitație foarte înalt, chiar după mediocritatea relativă a fotbalului jucat la Europene. Aproape oricine costă aproape oricît. Tranzacțiile se vor încheia pe 31 august dar cîteva mișcări importante au avut, deja, loc.

Cel mai anticipat transfer l-a adus pe Zlatan Ibrahimovic de la Paris St. Germain la Manchester United. Ibrahimovic era liber de contaract și Manchester nu a plătit nici un ban clubului francez. Ibrahimovic e, totuși, un veteran și a semnat pe doar un an cu posibilitate de prelungire. Salariul nu e de ignorat: 350 de mii de euro pe săptămînă. Ibrahimovic a fost atras de ideea de a juca antrenat de Mourinho. Cei doi au o legătură veche și foarte bună și tocmai asta ar putea scoate ce e mai bun din Ibrahimovic în sezonul care vine.

Mourinho a făcut încă o achiziție de mare calibru, aducîndu-l pe Henrikh Mkhitaryan de la Borusia Dortmund, pentru 30 de milioane de euro. Mijlocașul armean a făcut o impresie excepțională în Bundesliga unde a dominat centrul și faza de construcție. E exact ce lipsește la Manchester United.

Cealaltă mare tranzacție la care lucrează Manchester United e discutabilă. Mourinho îl vrea pe Paul Pogba, mijlocașul Franței și al lui Juventus. Manchester plusează continuu și oferta a ajuns la aproape 150 de mili0oane de euro, cel mai mare transfer cunoscut în istorie. Însă Pogba a dovedit, și la europene, că eu un mijlocaș foarte bun și supraestimat. Manchester United ar putea fi curînd dezamăgită dar nu renunță la proiect. Mult mai cuminte, Mourinho a adus un tînăr stoper foarte promițător. Eric Bailly a plecat de la Villareal la Manchester United pentru 35 de milioane de euro.

Peste drum, la marele rival, Pep Guardiola a făcut cîteva achiziții importante. Astfel, Manchester City l-a adus pe Ilkay Gundogan, de la Borussia Dortumnd pentru 25 de milioane. Borussia continuă să piardă jucători și să hrănească alte mari cluburi europene. Chiar înainte de turneul din Franța, Mats Hummels, stoperul echipei, a plecat la Bayern pentru 35 de milioane.

Guardiola a făcut o mișcare mai puțin comentată și scumpă, dar e posibil să fi nimerit un jucător exploziv. Nolito a venit la Celta Vigo la Manchester City, pe un preț - cum s-ar zice - mic: 17 milioane. Nolito e, sigur, un atacant mult subestimat.

Chelsea a reușit, odată cu sosirea antrenorului Antonio Conte, să îl aducă, pentru 45 de milioane, pe Kante, internațional francez și unul din eroii sezonului trecut, la Leicester.

În afara marelui magnet financiar englez, două mutări importante. Real Madrid a plătit 30 de milioane pentru Alvaro Morata, vîrful spaniol al lui Juventus. Real continuă, după obiceiul locului, să cumpere jucători strălucitori de atac.

În sfîrșit, Barcelona, a făcut o mișcare de consolidare defensivă și l-a adus, pentru 25 de milioane, pe Samuel Umtiti, stoperul lui Lyon și al naționalei franceze.

XS
SM
MD
LG