Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: Măsura reușitei guvernului Filip o vor stabili alegerile prezidențiale


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Punct de vedere săptămânal la Europa Liberă: istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru: „Cel mai important bilanț al Guvernului în frunte cu Pavel Filip, la șase luni de la instalare, se dorește a fi, după cum a sugerat însuși primul ministru, recâștigarea încrederii oamenilor, pe de o parte. Pe de alta, punerea la punct a foii de parcurs în cadrul îndeplinirii Acordului de Asociere la Uniunea Europeană și reluarea dialogului promițător cu Fondul Monetar Internațional pentru a debloca creditele externe atât de necesare menținerii economiei pe linia de plutire. Pentru o perioadă atât de scurtă și de lungă, totodată, poate, nu este nici prea mult, nici prea puțin, mai ales văzând ce se întâmplă în proximitatea frontierelor Republicii Moldova.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar întrebarea firească: după șase luni de activitate, oamenii au o mai mare încredere în cabinetul de miniștri?

Gheorghe Cojocaru: „Format în contextul protestelor de stradă declanșate în legătură cu „jaful secolului”, guvernul Filip a pornit la drum cu un handicap enorm de încredere, după cum și problemele cu care s-a confruntat în toată această perioadă au fost și rămân extrem de complicate. Neadoptarea până în ziua de astăzi într-o lectură finală a bugetului de stat pe anul curent reprezintă o ilustrare a fazei extrem de dificile pe care o traversează societatea din Republica Moldova. Totuși, avantajul acestui guvern este că se bucură de un sprijin parlamentar confortabil, fapt care îi permite să activeze cu turațiile maxime. Eforturile sale de stabilizare a evoluțiilor sociale și economice au dat, probabil, anumite roade, dar timpul trecut este totuși prea scurt și măsură reușitei în acest sens o vor stabili, mai curând, alegerile prezidențiale din toamnă.”

Europa Liberă: Ce valențe are actualul guvern pe dimensiunile externe?

Gheorghe Cojocaru: „În plan extern, guvernul Filip, guvernarea, în ansamblu, a făcut un obiectiv prioritar din angajamentul de a realiza, pas cu pas, Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Și, se pare, primul ministru și guvernul au luat în serios acest angajament, chiar dacă Uniunea Europeană are alte priorități și o agendă pe care Chișinăul nu mai e ceea ce era până prin 2014. Punctual, guvernul lucrează în conformitate cu o foaie de parcurs care înregistrează toate eforturile echipei guvernamentale de a realiza prevederile Acordului de Asociere.”

Europa Liberă: Cunoaștem că Moscova recent, prin mesagerul său tradițional, Dimitri Rogozin, a propus Chișinăului o „foaie de parcurs” pentru a relansa relațiile bilaterale. Cum vi se pare această listă de condiții?

Gheorghe Cojocaru: „Actualmente, aceste propuneri sunt în curs de examinare în diverse departamente și ministere, guvernul urmând să formuleze un punct de vedere față de intențiile de colaborare ale părții ruse. Întreruperea legăturilor, mai ales economice, nu este în favoarea nici unuia dintre cele două state, dimpotrivă. Însă, dacă cu această constatare ar putea cădea ușor de acord și responsabilii de la Chișinău, și cei de la Moscova, nu același lucru se poate spune și despre modul în care este privită reluarea cooperării economice, fiecare parte având, în acest caz, și abordări, și interese proprii. Întrebarea dacă pot fi armonizate aceste interese, în baza unor înțelegeri reciproc convenabile rămâne, deocamdată, fără răspuns.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG