Linkuri accesibilitate

Solidari cu escrocii?


Logic ar fi ca salvarea să însemne renunţarea la această povară, să plătească cei care au furat!

Povestea asta cu sumele uriaşe ciordite din trei bănci ia o turnură tragi-comică. Cică poporul, adică noi toţi, stimaţi ascultători, vom astupa pesemne în următorii 25 de ani gaura de 13 miliarde de lei din Banca Naţională. Un fapt şi mai curios e remarcat de Experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, acela că dobînda la această „astupare” e de 5%, pe cînd dobînda la creditele acordate de BNM celor trei bănci dispărute era numai de 0,1%. Iese că BNM vrea mai mult decît a dat, nu?

În fond, ni se propune să fim solidari cu hoţii, să plătim în locul escrocilor. Şi asta fără nici o garanţie că escrocii vor fi prinşi, pedepsiţi, că vor returna sumele ciordite. Situaţia e prezentată ca un soi de catastrofă naţională care chipurile necesită ajutorul întregului popor. Adică atunci cînd patria e în pericol, toată lumea, cu mic, cu mare, se ridică în apărarea patriei. Ni se spune că asta e singura soluţie pentru a fi salvată ţara şi pentru ca noi înşine să fim salvaţi.

Ciudată logică. Iese că să plătim noi în locul escrocilor înseamnă să ne salvăm. Or logic ar fi ca salvarea să însemne renunţarea la această povară. Păi, să plătească cei care au furat! Ce dubii mai pot exista aici?

Mi se pare de domeniul evidenţei că anume asumarea de către cetăţeni a acestei datorii uriaşe, cu dobîndă ciudată, e în realitate adevărata catastrofă. Începi a plăti tu, omul nevinovat, şi ca şi cum îi dai de înţeles hoţului că el nu mai are nici o treabă cu banii furaţi, că e liber ca pasărea-n zbor. Îi arăţi hoţului că eşti un nătăfleţ şi îl încurajezi să fure în continuare. Şi el va mai fura, fireşte!

XS
SM
MD
LG