Linkuri accesibilitate

La București, guvernul discută proiectul de  strategie anticorupție conceput de experții Ministerului de Justiție („22”)


Turcia însăși are mare nevoie de Alianța Nord-Atlantică (Dan Tapalagă/hotnews.ro).

Moțiunea de cenzură inițiată de socialiștii de la Chișinău împotriva guvernului condus de Pavel Filip era prezentă de dimineață doar ca știre, și doar pe Hotnews.ro. Se explică de ce sunt considerate mici șansele ca moțiunea să treacă și faptul că ea a fost introdusă mai mult ca exercițiu de imagine al partidului condus de Igor Dodon.

La București, guvernul discută proiectul de strategie anticorupție conceput de experții Ministerului de Justiție. Doi comentatori se apleacă asupra documentului. În revista „22”, Cristian Câmpeanu îl consideră un remarcabil efort de concepție, plin de intenții bune, dar adaugă că e construit ”pe o presupoziție fundamental falsă, anume că două puteri ale statului - executivul și justiția - par să se afle de aceeași parte în ceea ce privește combaterea corupției și necesitatea aplicării măsurilor SNA. Cea de-a treia, Legislativul, se află, (...) în tabăra opusă. De la toamnă însă, balanța se va schimba”, România va avea alt guvern, care ar putea înclina către poziția Parlamentului. Câmpeanu explică ce dorește să schimbe guvernul: să înlocuiască numărul mare de dosare deschise la Direcția Națională Anticorupție, soldate cu multe arestări și condamnări, cu o responsabilizare mult mai puternică a decidenților din sistemul public. Instituțiile și companiile de stat ar urma să intre într-o etapă de transparență maximă asupra modului în care primesc și cheltuie banul public, iar strategia oferă instrumente noi managerilor ca să verifice pas cu pas cheltuirea corectă. Altfel spus, mai degrabă prevenție decât pedepsire. Noua Strategie Națională Anticorupție vizează și corupția în mediul academic, adică tema sensibilă a plagiatului.

Alina Mungiu-Pippidi apare în „Adevărul” cu o listă de zece sugestii de măsuri care crede că nu ar trebui să lipsească din strategia dezbătută la guvern. E vorba, în general, nu doar de raportare transparentă a modului în care se alocă și se cheltuie banul public, ci și de publicarea pe internet a rapoartelor, la îndemâna oricărui cetățean. Pentru domeniul sănătății, Alina Mungiu – medic ca profesie inițială – susține că nu va avea efect de redresare decât o majorare serioasă a bugetului în sistem.

Dan Tapalagă se ocupă pe Hotnews.ro de efectele pe care situația din Turcia le-ar putea avea în mod direct asupra României. E vorba, în primul rând, de viitorul incert al colaborării cu Turcia într-un proiectul comun de securitate al statelor riverane Mării Negre, dar și de securitatea României ca țară NATO, în cazul în care Turcia ar ieși din alianță. Analiza citează opinia unui fost corespondent al cotidianului turc de limbă engleză Zaman”. El socotește că Turcia însăși are mare nevoie de Alianța Nord-Atlantică. Erdogan nu va risca deci „să piardă scutul NATO in fata Rusiei si Iranului, care îi sunt rivali istorici”. De asemenea, România ar putea avea sau nu probleme cu Turcia în funcție de ce măsuri se vor lua la București față de școlile susținute de rivalul lui Regep Erdogan, clericul Fetullah Gulen. O singură chestiune i se pare lui Dan Tapalagă închisă: ideea de a construi la București o uriașă moschee.

XS
SM
MD
LG