Linkuri accesibilitate

„Holocaust Survivor Band”


Cei doi supraviețuitori, Reuwen Ruby Sosnowicz și Saul Dreier
Cei doi supraviețuitori, Reuwen Ruby Sosnowicz și Saul Dreier

Un originalul duo din Florida, cu media de vârstă de aproape 90 de ani compus dintr-un acordeonist și unpercuționist, amîndoi supraviețuitori al Holocaustului.

Papa Francisc va vizita vineri, 29 iulie fostul lagăr de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau, unde au fost uciși în al doilea război mondial peste un milion de oameni, majoritatea evrei. Într-un gest venit tocmai când guvernul conservator de la Varșovia ridică semne de întrebare privind implicarea polonezilor în tragedia evreiască, Suveranul pontif se va întâlni la Auschwitz cu supraviețuitori creștini și evrei ai lagărului, ca și cu polonezi care și-au riscat viața ca să salveze evrei.

Associated Press scrie că mulți dintre cei care-l vor întâmpina pe Papă la locul fostul lagăr s-au văzut deja zilele trecute la Varșovia, cu ocazia unui concert mai puțin obișnuit, al trupei Holocaust Survivor Band, ținut marți pe locul fostului ghetou evreiesc. Originalul duo din Florida, cu media de vârstă de aproape 90 de ani s-a prezentat mai demult singur într-un film plasat pe pagina de net a trupei.

Reuwen Ruby Sosnowicz, acordeonistul și clăparul trupei, are 87 de ani. S-a născut la Varșovia și a supraviețuit Holocaustului cu ajutorul unui țăran polonez care l-a lăsat să doarmă în hambar și i-a adus de mâncare. Nu a apucat să-i mulțumească niciodată, pentru că nici măcar nu a știut cum îl cheamă. Iar toboșarul Saul Dreier, în vârstă de 91 de ani, originar din Cracovia, a trecut prin trei lagăre de concentrare și a muncit într-una din fabricile industriașului german Oskar Schindler, căruia i se atribuie salvarea a peste 1000 de evrei. Părinții lui Dreier au fost uciși într-un lagăr de concentrare, nu se știe în care anume.

Dreier spune că lui i-a venit idea să înființeze trupa în urmă cu doi ani, când a citit în ziar anunțul mortuar al lui Alice Herz-Sommer, decedată la vârsta de 110 ani, cea mai vârstnică supraviețuitoare a Holocaustului. Ea a supraviețuit lagărului de concentrare de la Terezin pentru că era o excelentă pianistă.

Pe pagina de net a trupei din care face parte și fiica lui Sosnowicz, Chana Rose, se spune că „misiunea ei” este să nu permită uitarea Holocaustului și să „ajute lumea” care acum s-ar afla „într-o perioadă de necazuri”. Saul și Ruby spun că primesc sute de invitații să cânte la diferite adunări.

Din punct de vedere al vizibilității artistice, momentul lor de glorie de până acum a fost probabil apariția într-un video clip al muzicianului evreu american Lipa Schmeltzer, despre care WikiPedia spune că este cunoscut în comunitățile evreiești din lumea întreagă și este numit de unii „Elvis evreu”, iar de alții „Lady Gaga a muzicii hasidice”.

În clipul video muzicienii veterani se prefac că nu au solist vocal, un rol suplinit cu aplomb de Lipa:

Cel mai recent concert al trupei Holocaust Survivor Band, cel de marți, de la Varșovia, a fost la fel de dinamic, dar mai încărcat de emoții. Associated Press scrie că înaintea concertului, cei doi au făcut cunoștință cu mai mulți polonezi care au salvat evrei și care s-au constituit într-o asociație. „Suntem așa de uniți că nimic nu ne poate despărți”, i-a spus toboșarului Dreier o membră a asociației, Alicja Szczepaniak-Schnepf. Apoi salvatoarea polonă de 85 de ani a dansat cu evreul salvat de 91 de ani în acordurile nostalgice ale șlagărelor poloneze interbelice, interpretate de invitații speciali ai trupei americane, anume Warszawska Orkiestra Sentymentalna.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG