Linkuri accesibilitate

„Piromanii și geniștii din politica moldovenească” (Tribuna.md)


Un elev despre Moldova actuală (Ciprian Raețchi/IPN).

Portalul de expresie rusă AVA scrie despre un posibil război dintre clanurile de vârf din regiunea transnistreană. Asta după ce sâmbătă dimineața, unul din șefii celui mai mare grup economic din stânga Nistrului, Sheriff, a fost găsit fără suflare într-o pădure din apropierea Tiraspolului. Bărbatul ar fi murit prin strangulare. Politologul și jurnalistul Serghei Ilcenko a comentat pentru publicația AVA că asasinarea unuia dintre managerii companiei Sheriff, cea care controlează cea mai mare parte a economiei și sovietul suprem, ar însemna cel mai probabil o acțiune de intimidare a conducerii de vârf de la Sheriff. Politologul notează că în regiunea transnistreană se duce o luptă aprigă dintre grupurile Sheriff și cei din jurul lui Șevciuk. De vină, spune Serghei Ilcenko, ar fi apropierea campaniei electorale pentru alegerea așa zisului președinte al Transnistriei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct

Într-un material publicat de ziarul Adevărul, editorialistul Dan Nicu încearcă să explice ultimele mișcări ale lui Putin, care a demis într-un mod fulgerător câţiva înalţi demnitari publici şi a operat schimbări la vârful unor instituţii şi regiuni din Rusia. Cea mai răsunătoare demitere, în opinia lui Dan Nicu, a fost cea a lui Andrei Beleaninov, şef al Serviciului Vamal Federal al Rusiei. Acesta ar figura într-un dosar de contrabandă cu alcool. Editorialistul observă însă că înlăturarea lui Beleaninov ar putea influența și situația din Moldova, pentru că acesta ar avea conexiuni cu grupurile lui Ilan Shor și Veaceslav Platon, arestați ambii pentru implicarea în furtul din sectorul bancar. Autorul concluzionează că astfel, atât grupul Shor cât și grupul Platon își pierd protectorii de la Moscova. Despre celelalte demiteri citiți pe site-ul ziarului Adevărul.

Portalul tribuna.md publică un editorial semnat de Igor Volnițchi, care scrie despre „Piromanii și geniștii din politica moldovenească”. Autorul menționează că „uneori, se creează impresia că în politică avem mai mulţi piromani şi genişti decît jurişti sau economişti, şi fiecare pretinde că ştie ceva ce ar putea incendia sau arunca în aer politica moldovenească”. Igor Volnițchi face referire la Vlad Filat care „a declarat că, dacă va începe să vorbească, „va sări în aer politica moldovenească”, la Veaceslav Platon, care „deţine documente ce ar putea arunca în aer conducerea de vârf a Republicii Moldova”, la Ilan Shor, Renato Usatîi sau Victor și Viorel Țopa. Igor Volnițchi subliniază că toți fac declarații precum că dețin informații distrugătoare, dar nimic nu urmează. „În această situaţie, notează autorul, este logic să ne întrebăm: cunosc oare aceşti politicieni ceva cu adevărat sau doar se şantajează reciproc şi se dau în spectacol în faţa presei?”.

Iulian Chifu scrie, într-un editorial de pe site-ul deschide.md, despre „o schimbare de paradigmă”, în cazul în care Donald Trump va ajunge șef la Casa Albă. Autorul face referire la declarațiile lui Trump din cadrul campaniei prezidențiale, printre care și faptul că dacă acesta „va câștiga alegerile este dispus să ia în considerare legalitatea anexării Crimeii de către Rusia”. Ca urmare, Iulian Chifu scrie că „această joacă de-a declaraţiile şocante, au depăşit demult limitele unor discursuri menite să culeagă voturile pentru investitura prezidenţială. Deja suntem în situaţia în care suma de declaraţii în cascadă legate de Rusia şi de preşedintele Putin și nu doar, arată o perspectivă preocupantă cel puţin a unei preşedinţii a lui Donald Trump la Casa Albă”. În concluzie, autorul scrie că o asemenea perspectivă este una deranjantă atât pentru România cât și pentru Republica Moldova, dar asta nu înseamnă că „purtătorii de interese ai Rusiei la Chişinău au motive să sară în sus de bucurie”. Toate detaliile le găsiți pe deschide.md.

În pragul celor 25 de ani de independență, agenția de presă IPN încercă să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. De această dată, jurnaliștii l-au provocat pe Ciprian Raeţchi, elev în clasa a VI-a, să spună cum vede el Moldova la cei 25 de ani. În opinia lui, Moldova nu poate fi numită independentă „atât timp cât pe teritoriul ei sunt trupe ruseşti şi o parte din teritoriu nu este controlat de autorităţile constituţionale”. Reuşitele din ultimii ani pe care le-a remarcat elevul sunt posibilitatea de a circula fără vize în Uniunea Europeană, Acordul de Asociere, dar şi faptul că în Moldova cresc mulţi specialişti în IT care ajung profesionişti de top în Europa. Eşecurile mari, în opinia lui Ciprian, sunt furtul miliardului, sistemul guvernamental care nu poate să ţină ţara pe picioare şi foarte multe probleme economice. Printre observațiile făcute de Ciprian, este și faptul că moldovenii fac „prea puţin voluntariat şi acest lucru nu-i prea ajută la dezvoltarea ţării, dar şi la dezvoltarea personală”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG