Linkuri accesibilitate

Bulgaria și consolidarea independenței energetice


Prin noua stație de comprimare bidirecțională „Petrici” va deveni posibilă conexiunea cu terminalul elen de gaz lichefiat de la Alexandroupolis.

Bulgaria a făcut un pas important spre reducerea dependenței de gazele rusești. În ajunul ședinței comune a guvernelor bulgar și elen, a fost inaugurată noua stație de comprimare a gazelor în apropierea orașului Petrici.

Prin instalația bidirecțională vor putea fi importate din Grecia un miliard de m.c. de gaze pe an – o treime din consumul național. Se contează pe primul loc pe gazele azere și iraniene.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00

Primul ministru, Boiko Borisov, a declarat la ceremonia de inaugurare că Bulgaria nu mai este dependentă de un singur furnizor – Rusia.

„Investiția în modernizarea a patru stații de comprimare în valoare de 120 de milioane de euro, va fi recuperată în numai 2-3 ani”, a spus Borisov. Cheltuielile de tranzitare vor fi reduse la jumătate.

„Cu aceasta infrastructură, realizata de compania „Bultransgaz” nimeni nu va avea interes de a ne ocoli”, a adaugat primul ministru. „Acum așteptăm sprijinul partenerilor europeni pentru construcția viitorului centru regional de distribuire a gazelor, „Balkan”. Nu suntem împotrivă nimănui, dar am creat condiții pentru o concurență reală între furnizorii de gaze. Bineînțeles, prețurile vor fi altele fața de cele cu un singur furnizor.”

Borisov, a declarat că gazele nu numai au devenit un factor de primă importanță în politica europeană, dar și motiv de conflicte. El a acuzat guvernele dominate de foștii comuniști bulgari că nu au făcut mai nimic pentru a întări independența energetică a țării.

„În 2009 – ultimul an al guvernului condus de socialistul Serghei Stanișev, Bulgaria a cumpărat cele mai scumpe gaze din Europa”, a spus el, adaugând – „în urmă eliminării a trei intermediari între furnizorul rus și cumpărătorii noștri, gazele au devenit cele mai ieftine. În astfel de cazuri vorbim de corupție dar și de politică.”

Prin noua stație de comprimare bidirecțională „Petrici” va deveni posibilă conexiunea cu terminalul elen de gaz lichefiat de la Alexandroupolis.

Problema participării, cu cota parte, a Bulgariei la construcția terminalului a fost discutată la ședința comună a guvernelor celor două țări ce a avut loc luni la Sofia. Va fi realizată cu finanțare europeană și o a două interconexiune a sistemelor de gazoducte cu capacitate de peste 3 miliarde m.c. de gaze pe an.

Previous Next

XS
SM
MD
LG