Prezumtivii traficanţi care, conform unui reportaj prezentat zilele trecute de SkyTV, livrau arme în Siria au fost arestaţi de procurorii de la crimă organizată. Aceştia au percheziţionat şapte locuinţe din Bistriţa Năsăud şi Târgu Mureş. Se pare însă că cei arestaţi ar fi vânători, iar armele din reportaj ar fi fost deţinute legal. Pare deznodământul scandalului declanşat zilele trecute pe tema traficului cu arme către zonele de conflict din Orientul Mijlociu. Însă cazul nu este încă închis.
Zilele trecute jurnaliştii de la postul de televiziune Sky transmiteau un reportaj făcut pe teren, undeva în nordul României. Un aşa-zis dealer de arme cu cagulă pe figură le vindea jurnaliştilor armament pe care-l prezenta amănunţit în faţa camerelor video. Părea să fie vorba despre AK 47, pistol-mitralieră de asalt foarte popular printre teroriştii islamişti. Dealerul de armament le spunea jurnaliştilor că aduce armamentul din Ucraina cu tot cu muniţie, după placul cumpărătorului. El mai afirma că din România armamentul este traficat în Europa Occidentală şi în Orientul Mijlociu.
Însă oficialii de la Kiev au negat vehement că ar patrona sau că ar avea ştiinţă de reţele de contrabandă cu armament. Iar ambasada României la Londra a transmis un drept la replică cerându-le jurnaliştilor să-şi verifice sursele pentru că e posibil să fi fost manipulaţi. De asemenea, a anunţat că a înştiinţat autoritatea pentru reglementarea comunicaţiilor şi că a transmis şi Ministerului britanic de externe punctul de vedere românesc.
În Bucureşti, reportajul transmis de Sky TV i-a iritat pe oficiali şi i-a pus pe jar pe producătorii de arme. Cu toţii spun că armele prezentate în reportaj sunt, de fapt, de vânătoare, unele chiar cu alice. La fel şi lunetele. Că întreg reportajul este doar o manipulare care mai mult tulbură decât să descâlcească iţele traficului cu armament în acele zone. Oricum, procurorii susţin că au date sigure că jurnaliştii i-au plătit pe români pentru a înscena aşa-zisa tranzacţie de armament. O mie de euro la început, o mie după aceea.
Subiectul este fierbinte şi delicat. Deşi încă nu există reacţii oficiale, se spune că atât reportajul, cât şi informaţiile vehiculate în presa occidentală au determinat Uniunea Europeană să ia în calcul posibilitatea investigării posibilităţii ca diverşi comercianţi de armament din Europa estică să vândă arme în Orientul mijlociu. Recent presa britanică a lansat ştirea că reţele de traficanţi de arme din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România încheie contracte cu Arabia Saudită, dar că mare parte din acest armament ajunge în mâinile părţilor combatante în conflictul sirian. Ar fi vorba şi despre armamentul rezidual rămas în urma conflictelor din fosta Iugoslavie, dar şi despre marfă rusească, atunci când nu e produsă chiar de ţările implicate în aceste operaţiuni comerciale. Preţul armamentului vândut prin aceste reţele ar fi ajuns, în ultimii patru ani, la peste un miliard de două sute de milioane de euro.
De la escaladarea conflictului sirian, spun jurnaliştii britanici, cele opt ţări au încheiat zeci de contracte către Arabia saudită, Iordania, Emiratele Arabe şi Turcia. Cele mai mari contracte ar fi fost semnate în 2015. Armamentul şi muniţia est-europeană identificate din fotografiile şi filmele postate pe internet, au ajuns nu doar pe mâinile soldaţilor din Armata siriană de eliberare, facţiune susţinută de occidentali, ci şi în arsenalul luptătorilor islamişti. Mai mult, susţin jurnaliştii care fac această anchetă de ani de zile, circa 5000 de tone de armament aparţinând fostelor ţări comuniste din Pactul de la Varşovia (adică mitraliere de mare calibru, mortiere, grenade, rachete) au fost exportate din Bulgaria şi România către armata iordaniană şi cea turcă. Ultimul transport a fost bulgăresc către un port neidentificat din Marea Roşie. Pentru că nu iese fum fără foc, în decembrie 2014, DIICOT anihila o reţea adevărată de contrabandişti cu o componenţă multinaţională. Printre aceştia şi români. Mai mulţi membri ai acestei reţele au fost arestaţi în Muntenegru. Aceştia se pregăteau să facă livreze armament către o organizaţie teroristă.
Reprezentanţii Amnesty International consideră că ţările europene care au exportat, oficial sau nu, armament în acea zonă trebuie să dea socoteală în faţa Curţii Europene de Justiţie. România rămâne pe lista scurtă a ţărilor-cheie aflate pe rutele traficanţilor cu armament şi persoane din şi către Orientul Mijlociu. În ianuarie, poliţia făcea arestări în cazul unei reţele de traficanţi de persoane. Capătul acestei reţele se afla în Turcia însă din România erau recrutaţi şoferii care să-i transporte pe refugiaţi în ţările Europei Occidentale. Refugiaţii intrau în Uniunea Europeană prin Grecia, Macedonia şi Serbia, luând-o apoi prin România şi Ungaria. În iunie Interpolul făcea arestări în cadrul operaţiunii InfraHydra, demantelând o reţea transcontinentală de traficanţi de persoane. Printre acestea o Mariana Crucerescu, deja condamnată pentru că ar fi condus o reţea de trafic de persoane peste graniţele Ungariei şi Austriei. Ea cerea circa 3500 de euro de persoană. Lista poate continua la nesfârşit.
Aşadar, reportajul transmis de SkyTV, chiar dacă se va dovedi, în cele din urmă, mincinos, pornea de la suspiciuni reale. Există reţele transfrontaliere şi nu puţini sunt cei care profită de ele făcând trafic în ambele direcţii. Nu se ştie care este implicarea autorităţilor locale. Este posibilă complicitatea cu lucrătorii din vamă. Deocamdată SRI tace cu încăpăţânare şi nu ştim dacă sistemele de protecţie la frontieră sunt fiabile şi nici dacă factorul uman nu este determinant în hemoragia de refugiaţi. Nu e mai puţin adevărat însă că reportajul de la SkyTV e un fel de a deturna atenţia de la afacerile britanice cu armament. Anul trecut se afla că fabricanţii britanici de arme vânduseră marfă în valoare de opt miliarde de euro către ţări din zonele fierbinţi, inclusiv către Libia, aşadar către regiuni unde pericolul ca armamentul să fie capturat de ISIS este maxim.