Linkuri accesibilitate

Pentagonul, Rusia și Ucraina


Potrivit Pentagonului pînă la 40 de mii de militari ruși ar fi masați la frontiera estică cu Ucraina.

Pentagonul a identificat opt zone in care efective numeroase rusesti par sa se pregateasca pentru incursiuni in Ucraina. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Se pare - in conformitate cu informatiile de la Pentagon - ca pina la 40 de mii de militari rusi sint masati la frontiera estica cu Ucraina, acolo aflindu-se si tancuri, vehicule blindate si unitati de aviatie. Exercitii militare sint preconizate si acestea pot oricind sa fie o acoperire pentru un atac.

O oficialitate de la Pentagon a spus ca forte rusesti pot sa simuleze pregatiri pentru apararea Peninsulei Crimea si asta presupune exercitii, care se pot materializa in altceva. Actiuni similare au fost organizate, la frontiera cu Ucraina cu o luna inainte ca Moscova sa ocupe Crimea, in martie 2014.

Capitanul Danny Hernandez, purtator de cuvint al Comandamentului Militar American din Europa a declarat ca manevrele militare rusesti sint monitorizate foarte atent. „Sintem foarte ingrijorati de tensiunile crescinde dintre Crimea si restul Ucrainei” a spus el, cerind partilor sa se abtina de la actiuni provocatoare sau retorica de natura sa escaladeze conflictul. Surse militare americane spun ca nu e clar daca actiunile Rusiei sint menite sa faca Kievul sa accepte ocuparea Crimeei sau ascund intentia de a continua agresiunea si-n interiorul Ucrainei.

Sursele de la Pentagon spun ca masarea efectivelor reduce substantial intervalul de timp care ar desparti o decizie de materializarea ei printr-o ofensiva militara. Deputatul republican de Kansas, Mike Pompeo a spus ca Rusia isi continua agresiunea si amenintarile la adresa Ucrainei si ca asta este „inacceptabil si va duce la accentuarea instabilitatii in regiune”. El l-a criticat pe presedintele Obama ca nu face nimic sa sprijine Ucraina. „Putin trebuie sa respecte suveranitatea altor tari. Aceasta este o lectie ne-negociabila pe care majoritatea tarilor au invatat-o de mult” - a spus deputatul republican.

Mark Schneider, de la un think-tank washingtonian a spus ca un alt semnal care da de gindit este si concedierea sefului administratiei prezidentiale ruse, Sergei Ivanov, fost ofiter de informatii. Schneider spune ca ar putea insemna ca Putin nu-si doreste un general de informatii la conducerea Kremlinului, cind are de gind sa intreprinda ceva riscant”.

XS
SM
MD
LG